ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

Ποιοι γλιτώνουν το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα

* Πώς διαμορφώνεται ο φόρος για τους Λαρισαίους – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι - Ποια είναι η διαδικασία για τη διόρθωση λαθών

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 23:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:55
Του Γιώργου Νούλη
Στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος το φετινό Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Το φετινό «χαράτσι» μειωμένο κατά 15%, θα το πληρώσουν ιδιοκτήτες και επικαρπωτές που τα ακίνητά τους είχαν ρεύμα την 1η Μαΐου ακόμα και εάν ήταν ημιτελή. Αυτό σημαίνει ότι και τα... γιαπιά θα ενταχθούν στο φετινό «χαράτσι» καθώς πέρυσι επικράτησε ένα απίστευτο αλαλούμ, με κάποιους ιδιοκτήτες με ημιτελή ακίνητα να πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και με άλλους όχι. Γι΄ αυτό το υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε πως φέτος θα πληρώσουν όλα τα ακίνητα τα οποία είναι ηλεκτροδοτούμενα, ανεξαρτήτως αν είναι ακόμη στα μπετά. Πάντως τόσο στη Λάρισα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία λόγω κρίσης υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που είναι ημιτελή και δεν ολοκληρώνονται λόγω οικονομικών προβλημάτων κατασκευαστών ή ιδιωτών. Πλέον θα έχουν ένα επιπλέον βάρος, να πληρώσουν το ΕΕΤΑ, έστω και με έκπτωση 15%.
Σε γενικές γραμμές πάντως κερδισμένοι του νέου χαρατσιού θα είναι πολύτεκνοι, ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς είτε πληρώνουν υπό προϋποθέσεις μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τ.μ. ή εξαιρούνται πλήρως ενώ σημαντικές φορο - επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί πέραν των 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.
Αν και οι ιδιοκτήτες έχουν εξοικειωθεί με το φόρο ωστόσο επειδή μπορεί τον τελευταίο χρόνιο τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, να επισημάνουμε κάποια σημαντικά σημεία για το φετινό «χαράτσι».
* Καταρχήν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας πρέπει να ξέρουν πως έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου να διορθώσουν λάθη σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την επιφάνεια, την τιμή ζώνη και την «ηλικία» του ακινήτου. Οι διορθώσεις στοιχείων θα γίνονται στον αρμόδιο δήμο με την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, τα στοιχεία που έχουν ήδη δηλωθεί θα θεωρούνται ακριβή.
* Υπόχρεος για την καταβολή του ΕΕΤΑ είναι ο χρήστης του ακινήτου κατά την ημερομηνία έκδοσης κάθε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ και ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
* Οι πρώτοι λογαριασμοί αναμένεται να αποσταλούν από τη ΔΕΗ και τους παρόχους τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.
* Το ποσό του ΕΕΤΑ προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών επί τον συντελεστή προσδιορισμού ΕΕΤΑ και επί τον συντελεστή προσαύξησης.
* Από τον φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, όσα χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι. Επίσης απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, καθώς και ποσοστό 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT σε ισχύ.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Όσον αφορά στους ανέργους οι προϋποθέσεις για να απαλλαγούν από τον φόρο, εξακολουθούν να είναι αυστηρές, καθώς καθοριστικό ρόλο παίζουν το εισόδημα, οι μήνες ανεργίας και η αξία του ακινήτου. Ο άνεργος μάλιστα δεν απαλλάσσεται για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, παρά μόνο για την κύρια ή την ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Αν υπάρχει δευτερεύουσα ή εξοχικό για αυτά το χαράτσι θα πληρωθεί κανονικά.
Συνοπτικά απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους και όσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει ΕΕΤΑ.
Ο χρόνος και για τους μακροχρόνιους άνεργους μετρά από την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το χαράτσι και προς τα πίσω. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι χωρίς δουλειά τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2012 και μετά χωρίς να υπάρχουν «κενά» εργασίας μέσα σε αυτό το διάστημα. Εννοείται επίσης ότι πρέπει να εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ ο επιδοτούμενος άνεργος πρέπει να έχει εισπράξει επίδομα ανεργίας για τουλάχιστον έξι από τους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει τον ΕΕΤΑ. Επίσης για την απαλλαγή θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά εξής προϋποθέσεις:
- Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ (σ.σ. στον νομό Λάρισας η μέγιστη αντικειμενική τιμή είναι 1.950 ευρώ)
- Το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ,
- Το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Για την ειδική κατηγορία των ευπαθών ομάδων και πολυτέκνων που φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή (0,5) μπαίνουν κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ίσχυαν και παλαιότερα στο ΕΕΤΗΔΕ. Συγκεκριμένα ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται για ένα μόνο ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πολύτεκνο, εφόσον, κατά το οικονομικό έτος 2012, τα τέκνα τον βαρύνουν φορολογικά ή αν είναι ανάπηρος απαιτείται ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι οι εξής:
- Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
- Το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
- Το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω τετραγωνικά, για την επιπλέον επιφάνεια το ΕΕΤΑ υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
* Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
* Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
* Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απαλλαγή των αναπήρων από το χαράτσι είναι συγκεκριμένα τα εξής:
- Ο υπόχρεος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από αρμόδια αρχή για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).
- Η αναπηρία πρέπει να υφίσταται κατά την 1/5/2013 και δεν συνδέεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
* Για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται με τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στον οποίον ανήκουν, ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
* Για ακίνητα άνω των 1000 τ.μ. υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.
* Τον φετινό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
ΣΕ 7 ΔΟΣΕΙΣ Ο ΦΑΠ
Στο μεταξύ σε επτά δόσεις θα πληρωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011, 2012 και σε τέσσερις δόσεις για το 2013. Όπως έγινε γνωστό θα αποσταλεί ένα εκκαθαριστικό σημείωμα για όσους έχουν περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να το πληρώσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ, εκτός από την τελευταία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass