ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Από βδομάδα η απόφαση για απεργία στις πανελλαδικές

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:01
 Δέκα ημέρες πριν την έναρξη των φετινών πανελλαδικών και οι χιλιάδες υποψήφιοι που ενώ βρίσκονται στην κορύφωση της προετοιμασίας τους, πιθανώς να κληθούν να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που δεν υπολόγιζαν, που δεν είναι άλλο από την αναστάτωση που θα προκληθεί στην περίπτωση που η ΟΛΜΕ αποφασίσει τελικά να απεργήσει ο κλάδος εν μέσω εξετάσεων.
Στην 7ωρης διάρκειας συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ τη Μεγάλη Τρίτη οι συνδικαλιστικές παρατάξεις διαφώνησαν και ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο αλλά κυρίως ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων και έτσι η συνεδρίαση θα επαναληφθεί από βδομάδα αφού το χρονικό περιθώριο πιέζει για γενικές συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων με δεδομένο ότι οι εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου.
Αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίσθηκε πρόσφατα και μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι συνδικαλιστές τους, γνωρίζουν πως η αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης και κατάργησης της οργανικής θέσης θα αντιστρέψουν το σημερινό εργασιακό καθεστώς με πρώτα «θύματα» τους αναπληρωτές. Είναι ήδη γνωστό, έτσι τουλάχιστον έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνουν 2.000 προσλήψεις αναπληρωτών (από 12.000 το τρέχον σχολικό έτος και από 25.000 πέρυσι) ενώ οι διορισμοί εκτιμάται πως θα είναι «μηδενικοί».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες «παγώνοντας» τους διορισμούς, ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εκπαιδευτικών θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των συναδέλφων τους που σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως με την αύξηση του ωραρίου θα οξυνθεί το πρόβλημα των πλεονασμάτων σε ειδικότητες όπως μεταξύ άλλων γυμναστές, θεολόγοι, γαλλικής γλώσσας κ.ά. σε αντίθεση με ειδικότητες όπως φιλόλογοι και μαθηματικοί, όπου σήμερα υπάρχουν κενά. Τα όποια κενά στις επίμαχες ειδικότητες εκτιμάται πως θα καλυφθούν είτε με αναπληρωτές, είτε με ωρομισθίους, ενώ το ερώτημα που προκύπτει αφορά σε ειδικότητες, που εδώ και χρόνια πλεονάζουν και δεν συμπληρώνουν ωράριο.
Με τον «σχολικό Καλλικράτη» μάλιστα και τη συμπύκνωση των τμημάτων, τίθεται ουσιαστικό ζήτημα για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν (σ.σ. δεν υπάρχουν τόσα κενά!) εντός της εκπαιδευτικής περιφέρειας (όπως προβλέπεται από νόμο της κ. Διαμαντοπούλου) ή της μετακίνησης σε επίπεδο χώρας (όπως μπορεί να γίνει με απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου).
Έτσι εκτιμάται ότι το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσει ως «πιλότος» στα θέματα αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και δη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με δεδομένο ότι στην Πρωτοβάθμια, λόγω και της δραματικής μείωσης των διορισμών τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα προσωπικού.
ΟΛΜΕ
Από βδομάδα λοιπόν η ΟΛΜΕ θα κληθεί να αποφασίσει για κινητοποιήσεις, και ποιας μορφής, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών.
Σε γενικές γραμμές η ουσιαστική διαφωνία των παρατάξεων στο ΔΣ της Μεγάλης Τρίτης αφορά μεταξύ, της πρότασης της ΔΑΚΕ (ΝΔ) που ζητά κάλπες στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ προτείνοντας στάση εργασίας την ημέρα των πανελλαδικών και, της πρότασης παρατάξεων όπως οι Συνεργαζόμενες Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ), οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) που προτείνουν απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Πρόταση που υιοθέτησε και η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) που αρχικά είχε προτείνει 24ωρες απεργίες.
Αντίθετα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) εκπαιδευτικών, χωρίς να διαφωνεί με την κινητοποίηση, θέτοντας προϋποθέσεις (συμμαχία με γονείς κλπ) σημείωσε τον «κίνδυνο» του «κοινωνικού αυτοματισμού» και της ήττας του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών εκτιμώντας ότι η λεγόμενη κοινή γνώμη δεν θα συμπαρασταθεί στους απεργούς, με αφορμή το ευαίσθητο θέμα των εξετάσεων.
Άσχετα πάντως από την πρόταση που θα καταλήξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρουσιάζει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι καθηγητές στο ενδεχόμενο απεργίας, καθηγητές που ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια απέχουν από τις γενικές συνελεύσεις.
Β.ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass