ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Μετακινήσεις υπαλλήλων με απόφαση δημάρχου/περιφερειάρχη

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:01
Του Γιώργου Μακρή
Μετά την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει τη λεγόμενη εσωτερική κινητικότητα στους Δήμους και τις περιφέρειες: με απόφασή του ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα μπορεί να μετακινεί έναν υπάλληλο από μια υπηρεσία σε μια άλλη υπηρεσία, ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες του Δήμου ή της Περιφέρειας.
Πρόκειται για το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» των δημάρχων και περιφερειαρχών, το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ενισχύσει ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική κινητικότητα και να αποφευχθεί η γενική κινητικότητα στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος αποτελεί πάγιο αίτημα των αιρετών της αυτοδιοίκησης, ενώ συμφωνεί και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της εν εξελίξει μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα.
 Με τα ισχύοντα σήμερα, η εσωτερική κινητικότητα στους ΟΤΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση καθώς για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος από έναν οργανισμό του δήμου στην κεντρική υπηρεσία του δήμου απαιτείται υπογραφή υπουργού!
«ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Βεβαίως, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, «το διευθυντικό δικαίωμα, σε καμία περίπτωση, αν ενισχυθεί δεν προβλέπεται να καταλύσει τις βασικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες προστατεύονται από το Σύνταγμα και από τους νόμους. Δηλαδή, δεν μπορεί να πάρεις έναν από τη διοίκηση και να τον μεταφέρεις στα σκουπίδια, ούτε μπορείς σε έναν Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) να αναθέσεις καθήκοντα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ). Αυτό θα γίνει σεβαστό. Απλά λέμε ότι όταν έχεις έναν ΠΕ κάπου, που σε μια περίοδο του χρόνου ο δήμαρχος δεν τον χρειάζεται εκεί αλλά κάπου αλλού, να μην γίνεται όλη αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης από την κεντρική κυβέρνηση για να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση».
Προαναγγέλλοντας την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης είχε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του δήμου Ρόδου επισημαίνοντας ότι ο εκεί δήμαρχος θα μπορεί το καλοκαίρι να μετακινεί έναν υπάλληλο από τον δήμο στην τουριστική επιχείρηση χωρίς γι’ αυτή τη μετακίνηση να χρειάζονται πράξεις υπουργικού συμβουλίου και διαδικασίες μετατάξεων, που εμπλέκουν την κεντρική κυβέρνηση.
«Ο Δήμος Ρόδου – ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών - έχει συνολικό δηλωμένο πληθυσμό 150.000. Ο ίδιος Δήμος φιλοξενεί το καλοκαίρι 2.200.000 και το νησί αποτελεί μια βασική πηγή εισοδήματος για την εθνική οικονομία από τον τουρισμό. Αυτός ο άνθρωπος (ο δήμαρχος), για να αντέξει όλο αυτό το βάρος που του «πέφτει» το καλοκαίρι, αφού δεν μπορεί να προσλάβει μέχρι το 2016, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το προσωπικό του, όπου χρειάζεται πάνω στην εξειδίκευσή του, για να μπορέσει να ανταποκριθεί».
ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Το υπουργείο Εσωτερικών συμπεριλαμβανομένων των Δήμων και Περιφερειών είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης του Δημοσίου στη χώρα, απασχολώντας πάνω από 90.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων το 10% είναι έκτακτοι ενώ το 90% είναι μόνιμοι.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, «πάγωσαν» οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα μειώνονται οι συμβασιούχοι κατά 20% κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις ώστε, κατά τον κ. Στυλιανίδη, «να σφίγγουν τα οργανογράμματα και να δημιουργούμε αποτελεσματικά διοικητικά σχήματα, για να μπορούμε να μην απομειώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες όταν μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό και να έχουμε την αποτελεσματικότητά μας υψηλή».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass