ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο... «Αγγλος ασθενής» στη Λάρισα

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:01
 Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σημαντικό «παίκτη» στον τομέα του ιατρικού τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει ο ν. Λάρισας, αξιοποιώντας τις προηγμένες δομές υγείας, τις άρτιες ξενοδοχειακές μονάδες και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όπως διαφαίνεται από σχετική μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η μεγάλη συγκέντρωση κέντρων αποκατάστασης που λειτουργούν στον νομό, οι άριστες υποδομές υγείας, η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και το εξειδικευμένο προσωπικό δημιουργούν έναν σημαντικό πόλο για την προσέλκυση ασθενών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, από όπου λείπουν ανάλογες δομές υγείας, καθιστώντας τη Θεσσαλία κέντρο του τουρισμού αποκατάστασης.
Ενδεικτικό της δυναμικότητας που παρουσιάζει ο ιατρικός τουρισμός σε επίπεδο νομού, είναι ότι από τις οχτώ μονάδες υγείας που διαθέτουν τη διεθνή πιστοποίηση «TEMOS» για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς του εξωτερικού, οι δύο βρίσκονται στη Λάρισα.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, συνδυάζοντας τη θεραπεία με τις διακοπές, ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα νέο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς του Ιατρικού Τουρισμού, υπολογίζεται σε 5 εκ. ασθενείς ετησίως με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης από 3.000 ως 4.000 δολάρια.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιθυμεί να συνδυάσει τις διακοπές με τη θεραπεία είναι πολλοί και κυρίως οικονομικοί. Μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ιδιωτική κλινική στην Ινδία για παράδειγμα, κοστίζει 4.800 δολάρια αντί 18.000 δολαρίων που κοστίζει στη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων ιατρικών υπηρεσιών όπως πλαστικές επεμβάσεις, οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές, τεχνητή γονιμοποίηση κι ορθοπεδικές εγχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν ελάχιστο χρόνο παραμονής στην κλινική δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να αναρρώσει απολαμβάνοντας τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου. Τα all inclusive πακέτα ιατρικού τουρισμού εκτός από τα έξοδα της επέμβασης και τη διαμονή συνήθως περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, ξεναγήσεις, εκδρομές, ψώνια και νυχτερινή ζωή, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και νησιά.
Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, κ.ά., για τους οποίους ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί λύση ανάγκης καθώς τους επιτρέπει να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο εξωτερικό και να κάνουν τις διακοπές τους, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη θεραπεία τους.
Τέλος, σημαντικό μερίδιο στην αγορά του ιατρικού τουρισμού καταλαμβάνουν τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας τα οποία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών συνεκτιμούν σε υψηλό βαθμό το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας πριν επιλέξουν προορισμό για τις διακοπές τους. «Ο ιατρικός τουρισμός και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι που αφορά στην Τρίτη ηλικία, αποτελεί μια μορφή οικονομικής τουριστικής δραστηριότητας με σημαντική δυναμική, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαίνουσα θέση, υποστηρίζει ο κ. Τσακίρης και συνεχίζει: «Σύμφωνα με δημογραφικές μελέτες, τα άτομα που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1946 και 1964, η αποκαλούμενη γενιά των baby boomers, θα είναι η μακροβιότερη και παράλληλα η ομάδα με τις υψηλότερες οικονομικές δυνατότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους η εκμετάλλευση του τουρισμού Τρίτης Ηλικίας αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι η υψηλή εποχικότητα.
Εποχικότητα που πλησιάζει το 52% το τρίμηνο της υψηλής ζήτησης, όταν η Τουρκία καταγράφει 39%, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%».
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισμός για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία άλλων πόλεων.
- Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισμός κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.
- Ιατρικός Τουρισμός Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη σε συνεργασία με ξενοδοχειακές Μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
- Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με Κέντρα Αιμοκάθαρσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο.
- Λουτροπόλεις - Κέντρα Αποκατάστασης - προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας για τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών: άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις, άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα Τρίτης Ηλικίας κ.λπ., σε ευρεία γεωγραφική διασπορά.
- Οφθαλμολογία - Αισθητική Δερματολογία και Πλαστική Χειρουργική, σε επίπεδο μονοήμερης νοσηλείας, στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές.
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass