ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η «άνοιξη» των λαρισαϊκών καφέ...

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2013 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:04
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει «βυθίσει» τη χώρα μας στην ανεργία, στη μείωση μισθών και εισοδημάτων, στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, να έχει αλλάξει τις συνήθειες στη ζωή των περισσοτέρων, ωστόσο η έξοδος για έναν καφέ, αποτελεί διέξοδο για όλους όσοι αναζητούν τη φθηνή διασκέδαση.
Έτσι και στη Λάρισα παρά τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, οι καφετέριες «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια... δίνοντας την ευκαιρία στους Λαρισαίους κάθε ηλικίας, να επιλέγουν με εξαιρετική άνεση τον καφέ που θα πιουν, αλλά και το σημείο της πόλης που θα τον απολαύσουν.
Μόνο την τελευταία διετία άνοιξαν στο κέντρο της πόλης, περίπου 30 έως 40 καφετέριες, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών και Μπαρ νομού Λάρισας κ. Θωμάς Αποστολόπουλος, δείχνοντας ότι η επιχειρηματικότητα αντέχει τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι.
Στις καφετέριες που ανοίγουν, είναι νέοι χώροι από νέους επιχειρηματίες που κάνουν τα δικά τους ξεκινήματα, καφέ που αλλάζουν διεύθυνση, ή ακόμη και άλλα που ανακαινίζονται για να είναι πιο προσιτά στους θαμώνες τους.
Φυσικά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις Καφετεριούχων που έκλεισαν τους δικούς τους χώρους είτε γιατί συνταξιοδοτήθηκαν, είτε γιατί δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό της κρίσης.
Για το μεγάλο άνοιγμα των καφετεριών ο κ. Αποστολόπουλος δίνει τη δική του εξήγηση, λέγοντας ή ότι κάποιοι έχουν ρευστό χρήμα και για να μην το χάσουν, το επενδύουν, ή ακόμη μη έχοντας τι άλλο να κάνουν επαγγελματικά, ρισκάρουν και δοκιμάζουν την τύχη τους σε κάτι καινούριο για αυτούς.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία σημειώνει ο πρόεδρος των Καφετεριούχων της Λάρισας «είναι όλοι όσοι κάνουν νέα ξεκινήματα να έχουν γνώση της υφιστάμενης κατάστασης. Να στήνουν δηλαδή, έναν χώρο με τιμές προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής και φυσικά να μην εξαπατούν τους πελάτες τους με προϊόντα κακής ποιότητας. Στο χώρο αυτό πάντα υπήρχαν «αλεξιπτωτιστές» που δεν γνώριζαν το αντικείμενο της δουλειάς και έκαναν κακό και στους υπόλοιπους που ουσιαστικά ζουν από αυτό το επάγγελμα».
Με την οικονομική κρίση να πλήττει ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα προσθέτει ο κ. Αποστολόπουλος, οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο επαγγελματίες, θα πρέπει να έχουν όρεξη για δουλειά και κυρίως να έχουν φρέσκιες και πρωτοποριακές ιδέες.
ΝΕΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ
Μια περίπτωση νέου επιχειρηματία στον ευρύτερο χώρο των καφέ είναι και αυτή του Δημήτρη Παππά. Μετά από 18 χρόνια εργασίας ως Μηχανικός σε εταιρίες δημοσίων έργων, αλλάζει ρότα στην επαγγελματική του σταδιοδρομία λόγω αναδουλειάς, και αποφασίζει να ανοίξει στον πεζόδρομο της οδού Δευκαλίωνος, ένα νέο κατάστημα που σερβίρει παγωμένο γιαούρτι, αλλά και καφέ.
Μία πρωτοποριακή ιδέα, που τη σκεφτόταν και τελικά την υλοποίησε. «Δεν είχα άλλη επιλογή θα πει στην «Ε». Στην Ελλάδα πια δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειές, έκανα αυτή την προσπάθεια με την ευχή να πετύχει και να μην χρειαστεί να αλλάξω πόλη».
Νέο επιχειρηματικό εγχείρημα και για τον Αθανάσιο Γκατζηρούλη που σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, άνοιξε τη δική του κρεπερί σερβίροντας παράλληλα και καφέ.
Το κατάστημά του μετρά περίπου εννέα μήνες ζωής... Ο ίδιος προερχόταν από τον χώρο των πωλήσεων, κοντά στη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά όχι ακριβώς αυτή. Γνώριζε το αντικείμενο και κυρίως πώς θα πρέπει να κινηθεί για να προσελκύσει αλλά και να κρατήσει πελάτες.
«Σαφώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος θα επισημάνει με τη σειρά του, αλλά θα πρέπει όλοι εμείς οι νέοι επιχειρηματίες να γίνουμε ευέλικτοι, πιο δημιουργικοί και κυρίως να σεβόμαστε τον κόσμο που έρχεται, την οικογένεια που με δυσκολία μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, χαμηλώνοντας τις τιμές στα είδη που σερβίρουμε».
Διαρκής ανταγωνισμός
Η συνεχής «εισβολή» νέων καφετεριών προσφέρει την ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει καφέ ανάλογα με το βαλάντιό του. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις καφετερίες είναι τεράστιος και αυτό βαίνει προς όφελος του καταναλωτή, αφού κάθε φορά που ανοίγει μια νέα καφετερία, οι υφιστάμενες λαμβάνουν μέτρα για να κρατήσουν την πελατεία τους.
Πάντως αυτό που επισημαίνουν κάθε φορά, όλοι οι ιδιοκτήτες καφετεριών και μοιάζει όπως λένε με θηλιά στο λαιμό τους, είναι η εκτίναξη του ΦΠΑ στο 23%.
«Με τη θέσπιση αυτού του ποσοστού το ίδιος το κράτος μας κάνει κλέφτες για να επιβιώσουμε, για να έχουμε κατανάλωση, άρα τζίρο, άρα κέρδος, καταλήγουν.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass