ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ

«Θέλουν να μας ξηλώσουν»

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2013 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:05
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Η μείωση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου των περιπτερούχων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των περιπτέρων που κλείνουν στη Λάρισα.
Οι εποχές που οι περιπτερούχοι έκαναν «χρυσές» δουλειές φαίνεται να ανήκουν πια στο παρελθόν και έτσι σήμερα οι ενοικιαστές περιπτέρων προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν.
Την τριετία της κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των περιπτερούχων ν. Λάρισας κ. Στέλιο Κανάκη, έκλεισε το 25% -30% των περιπτέρων της πόλης, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για μία πόλη που διαθέτει μόλις 100 περίπτερα.
Και δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους περιπτερούχους. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και τα πάγια έξοδα όπως το ενοίκιο, οι ασφαλιστικές τους εισφορές, οι πληρωμές στις εταιρίες των ειδών που αγοράζουν.
«Οι τιμές των ενοικίων που διαφοροποιούνται από περιοχής σε περιοχή, είναι υψηλές και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να χρωστούν το ενοίκιο ή την εισφορά στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα συμπληρώσει ο κ. Κανάκης, από το να μην πληρώσουν για παράδειγμα τη ΔΕΗ, διότι χωρίς ρεύμα δεν θα λειτουργήσει και το ίδιο το περίπτερο».
Ένα άλλο θέμα που θίγει ο πρόεδρος των περιπτερούχων και πλήττει τον κλάδο τους, είναι η πώληση προϊόντων με αναγραφόμενες τιμές. «Στη γενικότερη κατάσταση της οικονομικής κρίσης προσθέτει ο κ. Κανάκης, η αγορά από τους ίδιους τέτοιων ειδών, που τους ορίζει ουσιαστικά η κάθε εταιρία την τιμή που θα το πουλήσουν, δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους».
Το ζήτημα της χωροθέτησης των περιπτέρων και ο κοινόχρηστος χώρος που θα πρέπει να καταλαμβάνουν, πέραν του κουβούκλιου, είναι μία ακόμη πληγή για τους ενοικιαστές περιπτέρων.
Με τον Δήμο Λαρισαίων να έχει πλέον την πλήρη αρμοδιότητα για το θέμα των αδειών και του τρόπου λειτουργίας των περιπτέρων, είναι αρκετοί αυτοί που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα γιατί κατέλαβαν περισσότερο χώρο από αυτόν που προβλέπεται.
Και εδώ είναι το γελοίον του πράγματος, διότι από τη μία ο Δήμος και σωστά πράττει, ζητά ο κάθε περιπτερούχος να χρησιμοποιεί τον χώρο αυτό για τον οποίο καταλαμβάνει. Από την άλλη ο περιπτερούχος αναγκάζεται να απλώσει τις εφημερίδες και τα περιοδικά σε μεγαλύτερο χώρο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχει την ανάλογη ρήτρα από το πρακτορείο που προμηθεύεται τον Τύπο, που θέλει να είναι εμφανώς τοποθετημένα τα έντυπά του για να τα βλέπει ο κάθε αναγνώστης.
«Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο, παρά να κατανοήσουν τις ανάγκες μας για να μπορούμε και εμείς να αντέξουμε. Θέλουν να μας κλείσουν, να μας κάνουν να χάσουμε τις δουλειές μας. Με τα χίλια ζόρια προσπαθούμε να κρατηθούμε ζωντανοί. Τα πάγια μηναία έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, Ο κόσμος έχει σταματήσει να αγοράζει πια με την ίδια συχνότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η πώληση λαθραίων τσιγάρων και καπνού ακόμη και στο διαδίκτυο μας έχει κάνει να διάγουμε τη χειρότερη εισπρακτικά χρονική περίοδο» προσθέτει ο κ. Κανάκης.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, μόλις 7 είναι τα περίπτερα που άνοιξαν και αυτό είναι ενδεικτικό της δυσμενούς κατάστασης.
Το λόγο έχουν τα τεφτέρια...
Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία έρχονται να προστεθούν και τα τεφτέρια.
Ειδικά στα περίπτερα που βρίσκονται σε συνοικίες και υπάρχει μια στενή σχέση με τον πελάτη, ο κόσμος παίρνει βερεσέ τσιγάρα, ακόμη και το γάλα του παιδιού….προσθέτει ο κ. Κανάκης. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που χρωστούσαν διάφορα μικροποσά και δεν τα έδωσαν ποτέ!
Στόχοι ληστειών
Στα δεινά της κρίσης για τους περιπτερούχους έρχεται να προστεθεί και το φαινόμενο των ληστειών, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συχνότατο. Ειδικά τις βραδινές ώρες δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί περιπτερούχοι και κυρίως γυναίκες, ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιο κλέφτη και μπροστά στον φόβο, έδωσαν και το τελευταίο ευρώ που υπήρχε στο ταμείο.
Αυτή είναι η μία πλευρά θα καταλήξει ο κ. Κανάκης στο θέμα των ληστειών, διότι υπάρχει και η άλλη. Ο περιπτερούχος που κάποτε ήταν ο κουτσομπόλης της γειτονιάς, δεν του ξέφευγε το παραμικρό, σήμερα λόγω των πολλών ωρών εργασίας του, έγινε ο σεκιούριτι της γειτονιάς. Είναι ο άνθρωπος που βλέπει τα πάντα και γιατί όχι, σε κάποιες περιπτώσεις αποτρέπει και δυσάρεστες καταστάσεις.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass