ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

«Η σύγχρονη δουλεία θα γίνει πράξη»

* Πανεργατική συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Μαΐου

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2013 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:11
 Την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει νέα μείωση στον κατώτερο μισθό και ότι οι εργαζόμενοι σε κάθε επιχείρηση θα κληθούν να δουλεύουν για όσες ώρες έχουν ανάγκη οι εργοδότες, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία και για ψίχουλα, εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
«Λήγει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ και θα υπάρξουν νέες μειώσεις στον κατώτερο μισθό. Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι, έχουμε πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θέλουν να πληρώσουμε με νέες θυσίες την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές, καλώντας όλους τους πολίτες να αντισταθούν στην εξαθλίωση που τους ωθούν (ανεργία, χαμηλοί, μισθοί και συντάξεις) να μην εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και τις ΣΣΕ και να συμμετάσχουν στην πανεργατική συγκέντρωση, με κύριο αίτημα την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και Κλαδικών Συμβάσεων με βάση τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 22 Μάη, στις 8 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.
Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση, που υπογράφει και η διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, αναφέρουν ότι: « Η στάση των βιομηχάνων είναι προκλητική. Στην πρόσφατη συνάντηση για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, με τον αέρα του σύγχρονου τυράννου, με πρόσχημα την ανεργία, απαίτησαν τη σφαγή στο μεροκάματο, προσβλέποντας στους νέους εργαζόμενους, τους οποίους θέλουν κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα.
Απαίτησαν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, θέλοντας να καθορίζεται με νόμο ο κατώτερος μισθός ανάλογα με τις αξιώσεις τους. Απαίτησαν να ζούμε με 400 ευρώ, να δουλεύουμε όσες ώρες έχουν ανάγκη τη μέρα, χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία.
Μας θέλουν στη δουλειά με ψίχουλα, χωρίς κανένα δικαίωμα, να αναζητούμε διέξοδο στα 2μηνα και 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας, προτείνουν προγράμματα με ακόμα χαμηλότερους μισθούς, όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και όχι πάνω από 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.
Ζητούν την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, να αντικατασταθούν με τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο να χάσουν την προστασία της Κλαδικής Σύμβασης, να είναι έρμαια στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Οι εργοδότες θέλουν να απαλλαγούν από την πίεση της πάλης των σωματείων, για να μπορούν να διαπραγματεύονται μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο χωριστά, βάζοντας ως όριο το κατώτερο μισθό που ορίζει η κυβέρνηση.
Αν δεν τους σταματήσουμε, η σύγχρονη δουλεία θα γίνει πράξη!
Το αίτημα για υπογραφή άμεσα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας. Η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για διαπραγμάτευση για αυξήσεις, είναι τα αιτήματα που πρέπει να γίνουν υπόθεση πάλης όλων των εργαζομένων, ανέργων και νέων. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας με οργάνωση και ταξικό αγώνα.
Αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να τον οργανώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), η οποία αντί να διακόψει κάθε συζήτηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, δηλώνει ότι «είναι νόμιμα και εύλογα τα επιχειρήματα των εργοδοτών για την άρνησή τους να υπογράψουν ΕΓΣΣΕ», αθωώνει τους εργοδότες και κρύβει ότι τρόικα και κυβέρνηση είναι η φωνή των εργοδοτών. Είναι στην αντίπερα όχθη. Παραιτήθηκε από κάθε αγώνα!
Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ–ΔΑΚΕ) επιχείρησαν να βάλουν ταφόπλακα στην ΕΓΣΣΕ, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και τους νόμους της κυβέρνησης».
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΣΘΕΒ
Αναφέρθηκε επίσης ότι αύριο Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, το Δ.Σ. του ΕΚΝΛ και συνδικαλιστές από σωματεία του, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΘΕΒ, καταγγέλλοντας την άρνηση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των ΚΣΣΕ, ενώ καθημερινά θα γίνονται περιοδείες και συζητήσεις συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και των σωματείων, σε χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τα Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, οργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΝΛ, με τα τα Δ.Σ. των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, γυναικείων και σπουδαστικών συλλόγων, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.
Όπως τόνισαν: « Η πλειοψηφία των συνταξιούχων και των οικογενειών τους έχει βυθιστεί στη φτώχεια και στην ανασφάλεια, αφού παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, με δεδομένο ότι πολλοί συντηρούν και τα άνεργα παιδιά τους.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό και εξοπλισμό, υποδομές στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι μειωμένες παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, οι αυξανόμενες πληρωμές στα νοσοκομεία, σε εξετάσεις και φάρμακα, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση των ασφαλισμένων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφού μεγαλώνουν συνεχώς τα ελλείμματα, λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών επί δεκαετίες από τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο, των απωλειών από το χρηματιστήριο, του «κουρέματος» των ομολόγων που έγινε στα πλαίσια των μνημονίων, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής μεγαλοεργοδοσίας και κράτους, της αύξησης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας».
 
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass