Στροφή στην αλληλέγγυα οικονομία

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2013 23:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:24
 

Της Λένας Κισσάβου

 

Στροφή σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, την κοινωνική αλληλέγγυα, η οποία μάλιστα στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας σήμερα, προτείνουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», οι οποίοι σε συνεργασία με το «Πράσινο Ινστιτούτο», παρουσίασαν χθες, σε ημερίδα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Λάρισας,  αναλυτικά στοιχεία εφαρμογής και λειτουργίας της.

Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν τα μέλη του κόμματος στη Λάρισα, κ.κ. Κ. Κούτσικος, Δημ. Λιόλιος και  Βασ. Καραναστάσης , προκειμένου να καταθέσουν τους λόγους που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ελληνικών τοπικών οικονομιών  ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο, υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι : «Όλοι μιλούν για ένα καινούργιο κόσμο που γεννιέται ανεξάρτητα από τους όρους που χρησιμοποιεί ο καθένας. Όλοι ομολογούν ότι ένα αναπτυξιακό μοντέλο  οφείλει να αντικαταστήσει το παλιό, το διεφθαρμένο, αδιέξοδο παραγωγικό σύστημα.

Εμείς λέμε πρώτα οι άνθρωποι και μετά οι αριθμοί.

Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία συνιστά ένα εναλλακτικό μονοπάτι που δίνει έμφαση στην κοινωνία και το συλλογικό συμφέρον, έχει μια τοπική ρίζα.

Οι άνθρωποι στις γειτονιές πρέπει να κινητοποιηθούν. Αυτοί ξέρουν τις ανάγκες τους και ξέρουν πως να αυτο-οργανωθούν, αν τους δοθούν οι ευκαιρίες. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να υποστηριχθεί από εκπαιδευτικές δράσεις, από την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για να δούμε φως ξανά χρειαζόμαστε αυτο-απασχόληση, επιχειρήσεις στο τοπικό επίπεδο, από ανθρώπους που τολμούν και με ιδέες που λειτουργούν. Στην Ελλάδα η πρώτη ύλη υπάρχει. Όμως, πρέπει να ξαναδούμε τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας με μεγαλύτερη σοβαρότητα».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πλαίσιο της ημερίδας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Θεσσαλίας κ. Σπύρος Βαλιώτης,  εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ο κ. Θανάσης Κουτσοκέρας, επίσης ο πρόεδρος του Δικτύου ΜΝΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας και ο συντονιστής των Ο.Π. Λάρισας κ. Κ.  Κούστικος,

Το θέμα ανάπτυξαν: Ο γεωπόνος κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Από την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας πάντα οι παρεμβάσεις του ανθρώπου είχαν σχέση με το περιβάλλον και την ισορροπία του. Κάθε φορά που οι παρεμβάσεις ήταν βίαιες ή ληστρικές η φύση ανταπέδιδε με ιδιαίτερη μανία. Φυσικά δεν είναι ευθύνη της φύσης η εκδίκηση. Είναι ευθύνη καθαρά του ανθρώπου, που βίαια αλλάζει τις ισορροπίες σ' αυτή. 

Σήμερα που στη γη κατοικούν πάνω από 5 δις άνθρωποι, η παραμικρή βίαιη αλλαγή στις ισορροπίες του περιβάλλοντος επιφέρει δυσανάλογες επιπτώσεις σ' αυτόν που προκαλεί τις ανισορροπίες. 

Μια από τις πιο ασφαλείς οικονομικές διεργασίες του ανθρώπου στον πλανήτη ήταν και είναι η συμμετοχική οικονομική δραστηριότητά του. Αυτή σήμερα την εκφράζουμε με τη λογική των Κοινωνικών Επιχειρήσεων».        

Παρουσιάζοντας το θέμα της συμβολής της κοινωνικής οικονομίας, στην τοπική ανάπτυξη, ο κ.  Δημήτρης Φεγγίτης, ανάφερε «Η κοινωνική οικονομία είναι ένας τομέας όπου ομάδες πληθυσμού μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν – ισότιμα – θέση στην κοινωνία και την οικονομία, αξιοποιώντας τις δικές τους δυνατότητες, δυνάμεις, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Απέδειξε όπου αναπτύχθηκε, ότι μπορεί να σταθεί ισάξια με τον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα και να συνδράμει αποφασιστικά, σ’ όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Πρωτοβουλίες πολιτών, σε μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα σε πεδινές και ορεινές περιοχές, για ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής και επιχειρείν, κατανάλωσης και φροντίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αναδύονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και συγκροτούν μια εντελώς νέα και διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Αν και στη χώρα μας ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας δεν είναι ακόμα διακριτός και εμφανής εν τούτοις τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική κινητοποίηση.

Η ανεπάρκεια ή η αδυναμία του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν την ανάγκη νέων μορφών οργάνωσης ικανών ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει και από μελέτες που διενεργήθηκαν σε αρκετές περιοχές είναι ότι οι παραδοσιακές πρακτικές ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης (κράτος και ιδιώτες) ή δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή και το ακόμα χειρότερα επιδρούν και καταστροφικά.

Η νέα πρόταση για ανάδειξη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας και της αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας δεν είναι θέμα οργανωτικό αλλά κυρίως μια «άλλη» αντίληψη που προσπαθεί ν’ αξιοποιήσει ελληνικές και ευρωπαϊκές εμπειρίες.

Συγκεκριμένα , αφορά ενίσχυση με κάθε τρόπο συλλογικών προσπαθειών για αξιοποίηση πόρων και προϊόντων του τόπου.

Δίνει τη δυνατότητα κοινής δράσης, συνέργειας διαφόρων επιπέδων και διαφόρων φορέων εκτός τόπου αλλά με κέντρο αναφοράς τον τόπο ή  και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες».

Η κ. Ρια Καραγκούνη, αναπτύσσοντας το θέμα: «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία», υποστήριξε ότι «Αποδυναμώθηκε σημαντικά ο βασικός μοχλός της 15ετούς (1994-2008) ταχύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο», καταθέτοντας στατιστικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα (βασικοί δείκτες), τα κίνητρα-κλαδική διάρθρωση-ποιοτικά χαρακτηριστικά (2009-2011) – το προφίλ μέσου επιχειρηματία 2010.

Τέλος για την αλληλέγγυα οικονομία μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννα Κοντούλη, και κ.  Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι: « Αποανάπτυξη είναι η πρόταση ότι μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινωνία στην οποία να ζούμε καλύτερα με λιγότερα υλικά αγαθά. Μια κοινωνία που δεν θα είναι αναγκασμένη να μεγαλώνει διαρκώς μόνο και μόνο για να επιβιώνει. Μια κοινωνία όπου οι αξίες της απλότητας, της ισότητας, της συντροφικότητας και της επάρκειας θα αντικαταστήσουν τις ακόρεστες αξίες του πλουτισμού και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».

ΣΤΟ ΤΕΙ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Λάρισα, η επικεφαλής των «Οικολόγων Πράσινων», η κ. Ιωάννα Κοντούλη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτη Γούλα, όπου συζητήθηκαν θέματα για την εκπαίδευση, όπως την μεγάλη μείωση των πιστώσεων για το ΤΕΙ, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, και τη σημαντική συμμετοχή του ΤΕΙ σε ερευνητικά προγράμματα με αποτελέσματα άμεσα εφαρμόσιμα στην παραγωγή.

Το ΤΕΙ Λάρισας είναι στην τρίτη θέση αξιολόγησης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι Ο.Π. ανάφεραν ότι: « Είναι αντίθετοι στην κατάργηση του τμήματος Δασοπονίας, το οποίο είναι από τα παλαιότερα τμήματα, είναι στελεχωμένο με προσωπικό και εργαστήρια. Υποστηρίζουν τις όποιες προσπάθειες του ΤΕΙ για την διατήρηση του τμήματος, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα τμήμα το οποίο θα προσφέρει γνώσεις για την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass