ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Με το χέρι στη μάνικα η Πυροσβεστική στη Θεσσαλία

* 1.500 εποχικοί προσλαμβάνονται στις 15 Ιουνίου, οι 75 στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2013 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
 Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η πρόσληψη των 1.500 εποχικών πυροσβεστών, που θα καλύψουν τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου για όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 75 για τη Θεσσαλία. Για τον φετινό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη Θεσσαλία, τα νέα δεδομένα και τα μέσα που υπάρχουν, σε σχέση με το κλίμα οικονομίας στη χώρα, μετά και από τις συσκέψεις που έγιναν σε Λάρισα και Αθήνα, η «Ε» συζήτησε με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχο Νικόλαο Μιχαλάκη.
Ποιές είναι οι διαπιστώσεις, από προηγούμενες χρονιές, τι αλλάζει, τι μέσα και άνθρωποι θα χρησιμοποιηθούν;
-Βασικό είναι η άμεση η κινητοποίηση, σε κάθε περίπτωση και η γρήγορη επικοινωνία και ενημέρωση, μεταξύ των υπηρεσιών (Πολιτική Προστασία, Δήμοι, Αστυνομία, εθελοντικές ομάδες κ.λπ.) Είναι σημαντικό να πέσει όλος ο μηχανισμός στο συμβάν, σε πρώτο χρόνο. Είναι το Α και το Ω. Έγιναν αναλύσεις όλων των μεγάλων συμβάντων προηγούμενων ετών και συνδέεται η πρόληψη με την καταστολή, υπάρχει σχεδιασμός κινητοποίησης, με τον ρόλο του κάθε φορέα, αναλυτικά. Ήδη τα περιπολικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό βρίσκονται στις θέσεις τους και ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, αυξάνονται και οι περίπολοι.
Όπως κάθε περίοδο, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, που θα φτάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και φέτος, για όλη την Ελλάδα, θα προστεθούν και τα δύο «σούπερ πούμα» του Πυροσβεστικού Σώματος. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι 4 ή 5, θα βγαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία τα βαριά μηχανήματα (προωθητές γαιών κ.λπ.) Δεν θα περιμένουν δηλαδή, στον χώρο που σταθμεύουν στην πόλη, αλλά θα πηγαίνουν στα προεπιλεγμένα σημεία. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούν άμεσα να ανοίγουν διόδους κτλ. Αν βρίσκονται στο μόνιμο χώρο στάθμευσής τους, απαιτείται πολύτιμος χρόνος, για να μεταφερθούν μέχρι τα σημεία, που θα χρειάζονται. Πότε να βρεθεί ο χειριστής τους κι όλα αυτά. Αυτό ζητήσαμε να αλλάξει από φέτος. Επίσης, ζητήσαμε, να υπάρχουν καθημερινά και γραπτώς, στη διάθεσή μας, οι ομάδες που είναι επιφυλακή, εθελοντές, τα μικτά τμήματα κ.λπ., ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι και κυρίως στη θέση που έχει προκαθοριστεί.
Τα τοπικά φαινόμενα, πολλές φορές είναι πολύ πιο ισχυρά, όπως φαίνεται από τις αναλύσεις και μια ακόμα διαπίστωση, είναι ότι φωτιές ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα. Ο ρόλος των πεζοπόρων τμημάτων κρίνεται σημαντικός, γιατί μπορούν να αντιμετωπίζουν τη φωτιά χαμηλά, όπου χρειάζεται το ανθρώπινο χέρι.
Στο μηχανισμό συμμετέχουν και τέσσερις πυροσβεστικές μηχανές, με ασύρματο και μικρό πυροσβεστήρα, που θα φθάνουν πιο γρήγορα στο συμβάν και θα ενημερώνουν το σύστημα. Βάρος δίνεται και στους εθελοντές, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά, αφού είναι πιστοποιημένοι. Στον μηχανισμό ο στρατός, με εκπαιδευμένους αξιωματικούς, παίζει και αυτός τον ρόλο του και ενημερώθηκαν τα μεγάλα στρατόπεδα στους θεσσαλικούς νομούς (1η Στρατιά, στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, Τρίκαλα). Οι αγρότες μπορούν να βοηθήσουν με τα ψεκαστικά, που μπορούν να πάρουν και μισό τόνο νερό, όλα μετράνε, ειδικά τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης των πυρκαγιών. Αλλά και η 8η ΕΜΑΚ, με τον ειδικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση, που έχει, θα συμμετέχει και θα έχει ρόλο σε δύσκολα συμβάντα.
Τέλος είναι και οι πολίτες, το πιο σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού. Να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και ειδικά οι άνθρωποι της υπαίθρου. Εντοπίσαμε και από προηγούμενες χρονιές περιοχές με συχνές πυρκαγιές, όπως π.χ. σε Αλμυρό Μαγνησίας, Φάρσαλα, Δαμάσι (πέρυσι). Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυξάνουμε τις περιπολίες, στις συγκεκριμένες περιοχές και ειδικά τα μικτά, με τη συμμετοχή αστυνομίας και στρατού και θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή του νόμου. Γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης του οποιουδήποτε κινείται, ζει ή δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ύπαιθρο το καλοκαίρι. Κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος, στα να ενημερώνει άμεσα, μόλις δει καπνό ή φωτιά κα βέβαια να μην ανάβει κανείς φωτιές στην ύπαιθρο, τους επικίνδυνους μήνες (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ξενοδόχοι, εκδρομείς και άλλοι).
Ε.ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass