ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά το Δαμάσι

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Άρχισε ήδη η υλοποίηση ενός έργου που στοχεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δαμασίου, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για την «Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων στο Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου».
Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου είναι 1.700.000 ευρώ και η ανάδοχος του έργου εταιρία πρόσφερε ποσοστό έκπτωσης 56,1% επί του προϋπολογισμού, δηλαδή ποσό σύμβασης 746.227 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρα με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις κοίτες και τα πρανή του χειμάρρου και τη διαμόρφωση των κοιτών με τραπεζοειδή και ορθογωνική διατομή, με επίπεδο πυθμένα
Μιλώντας παλιότερα στην «Ε» ο περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι: «Με το έργο αυτό δίνουμε λύση στα συχνά φαινόμενα υπερχείλισης των ρεμάτων που παρατηρούνταν κατά το παρελθόν. Θωρακίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία του Δαμασίου, ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν την περιοχή».
Προχθές τις εργασίες κατασκευής του έργου επισκέφθηκε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος μιλώντας στην «Ε.τ.Δ.» αμέσως μετά την επίσκεψη στα έργα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος τόνισε: Πρόκειται για ένα έργο υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας για το Δαμάσι, αλλά και ένα έργο που αναβαθμίζει ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής των δημοτών δεδομένου ότι έρχεται να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των Δαμασιωτών για την αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού, αλλά και τη διευθέτηση του χειμάρρου της Γαλουγάβρας που διασχίζει τον οικισμό.
Η Μελέτη της κατασκευής του έργου ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τυρνάβου και η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη ένταξη στο ΕΣΠΑ εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας της κατασκευής καινούργιας γέφυρας στην είσοδο του Δαμασίου συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ αναβαθμίζει το Δαμάσι καθιστώντας το πρότυπο οικισμό του Δήμου Τυρνάβου».
Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρα που ξεκινά από την εκβολή του στον Τιταρήσιο ποταμό και ανάντι αυτού σε μήκος 900 μέτρων. Ο χείμαρρος διαθέτει αβαθή κοίτη, η οποία σχηματίζει μαιανδρισμούς με μεταβαλλόμενο άξονα κατά τη διάρκεια διόδευσης πλημμυρικών περιοχών. Η ροή θα είναι μόνιμη σε όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς ο χείμαρρος αποτελεί τμήμα του βασικού υδρογραφικού δικτύου μιας λεκάνης απορροής συνολικού εμβαδού 42 ΚΜ2 καθώς και αποδέκτη των ομβρίων υδάτων τμήματος του οικισμού Δαμασίου.
Φορέας υλοποίησης του έργου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας, με δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τις εργασίες επισκέφθηκε ο δήμαρχος Τυρνάβου ο κ. Μαλάκος συνοδευμένος από τον αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Μουσιάρη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς επίσης από τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Δημήτρη Γερακίνη, τον διευθυντή και τον προϊστάμενο της τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστο Λυτροκάπη και Στέφανο Λαζαρόπουλο και την επιβλέπουσα μηχανικό κ. Αθηνά Σανίδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass