ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ

Εφάπαξ το ενοίκιο για τα τραπεζάκια

* Αλλιώς δεν παίρνουν άδεια λειτουργίας…

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:32
Έχοντας καεί στον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι; Καθώς δυσκολεύεται να εισπράξει τις οφειλές καταστηματαρχών για τα τραπεζοκαθίσματα που απλώνουν σε πλατείες και πεζόδρομους, ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε φέτος να απαιτήσει εφάπαξ και προκαταβολικά το σχετικό ενοίκιο.
Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων βρέθηκαν προ εκπλήξεως και φυσικά αναστατώθηκαν, αντέδρασαν, διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών σπεύδουν ήδη στο Δημαρχείο και τακτοποιούν τις οφειλές τους, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να τους δοθεί άδεια λειτουργίας.
Ο λόγος της αλλαγής στάσης του Δήμου στον τρόπο είσπραξης των οφειλών για τραπεζοκαθίσματα, είναι απλός: Αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Η οποία ορίζει ότι το σχετικό τέλος εισπράττεται προκαταβολικά και εφάπαξ.
Μέχρι τώρα ίσχυε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πληρωμή με δόσεις, απόφαση που όμως δεν ακολουθούσε το γράμμα του νόμου. Και προσφάτως σε κάποια από τις υποθέσεις οφειλών που είχε φτάσει στα δικαστήρια, η μη σύννομη τακτική του Δήμου εντοπίστηκε και επισημάνθηκε από δικαστικό λειτουργό.
Κατόπιν τούτου, η δημοτική αρχή αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να αποφύγουν τις συνέπειες, υποχρεώθηκαν να ανακρούσουν πρύμναν και να τηρήσουν επακριβώς τον νόμο. Γεγονός βέβαια που λειτουργεί δυσμενώς για τους ιδιοκτήτες αλλά και τις επιχειρήσεις τους γενικότερα καθώς καφέ μπαρ - ταβέρνες κ.λπ. καλούνται να βγάλουν εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, αιφνιδίως και το προκαταβαλλόμενο πλέον τέλος τραπεζοκαθισμάτων.
Κατά μία εκδοχή, η νέα τακτική του Δήμου θα αποδειχθεί εν τέλει προς το συμφέρον των καταστηματαρχών καθώς δεν μένουν οι οφειλές για το τέλος της χρονιάς, προστιθεμένων και των προστίμων που επιβάλλονταν και τα οποία έφταναν να διπλασιάζουν το χρέος προς τον Δήμο. Βέβαια, υπάρχει πάντοτε η νόμιμη δυνατότητα να πληρώσει κάποιος ιδιοκτήτης με δόσεις το τέλος τραπεζοκαθισμάτων, αρκεί όμως να προσκομίσει εγγυητική επιστολή, διαδικασία όμως που κοστίζει οικονομικά και δεν την προτιμούν.
Παράλληλα έχει αυστηροποιηθεί και η διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς ελέγχεται ενδελεχώς το αν οι ιδιοκτήτες οφείλουν στον Δήμο. Σε τέτοια περίπτωση άδεια δεν παρέχεται αν δεν προηγηθεί εξόφληση του χρέους ή έστω ρύθμιση για καταβολή του με δόσεις.
Σωτ. Ζαχαριάς
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass