ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Καταστροφικό χαλάζι για 15.000 στρέμματα

* Ζητούμενο η άμεση εξατομίκευση ζημιών και οι δίκαιες αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 22:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε», του Κώστα Τσόλα)
Τραγική η επόμενη μέρα για εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής Δένδρων, Πλατανουλίων, Αγίας Σοφίας και Δαμασίου Τυρνάβου, αφού μέσα σε μόλις ένα τέταρτο της ώρας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 15.000 στρέμματα με όλων των ειδών τις καλλιέργειες χτυπήθηκαν ανελέητα από σφοδρή θεομηνία και χαλαζόπτωση. Το χαλάζι, όπως έγραψε χθες η «Ε» είχε μέγεθος φουντουκιού και οι καταστροφές στις καλλιέργειες κυμαίνονται από 70 έως 100%.
Χθες το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας οι αγρότες επισκεπτόμενοι τα χωράφια τους διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Η εικόνα τραγική . Ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες τα πρώιμα φρούτα μετά το χτύπημα του χαλαζιού ο δυνατός άνεμος τα έριξε στο έδαφος. Στα πρώιμα βερίκοκα και αχλάδια ήδη είχε αρχίσει η συγκομιδή. Πολλοί αγρότες – παραγωγοί είχαν πάρει ήδη προκαταβολές από τους εμπόρους τις οποίες τώρα πρέπει να επιστρέψουν πίσω. Μεγάλες οι καταστροφές και στα υπόλοιπα δενδρώδη, όπως τα αχλάδια, κοντούλες, κόσια, κρυστάλλια που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής της περιοχής. Ο φόβος όμως είναι ακόμα μεγαλύτερος γιατί τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς και στο φυτικό κεφάλαιο. Αν κι εκεί η ζημιά είναι μεγάλη η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες θα είναι και τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα δενδρώδη οι παραγωγοί μέχρι τώρα έκαναν όλες τις εργασίες και τα έξοδα σε εφόδια και τώρα περίμεναν να εισπράξουν από τα προϊόντα τους.
Επίσης μεγάλες οι καταστροφές και σε άλλες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, μποστάνια και σιτηρά που δεν πρόλαβαν να τα αλωνίσουν.
Χθες το πρωί με πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων κ. Χρήστου Τασιούλα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα Πλατανούλια αφ’ ενός για την αποτίμηση της ζημιάς και αφ’ εταίρου να δρομολογηθούν παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους .
Οι αγρότες της περιοχής ζητούν άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για γρήγορη εξατομίκευση των ζημιών ώστε να δοθούν το γρηγορότερο δυνατό τα χρήματα. Επίσης από την ΕΟΑΣΝΛ ο κ. Γιώργος Σακοράφας και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε και εκείνος το μέγεθος της καταστροφής .Επίσης ζήτησε για ακόμα μια φορά να καταργηθεί η εισφορά – χαράτσι αφού οι αγρότες δεν έχουν έσοδα για να μπορούν να πληρώνουν προκαταβολικά το χαράτσι αυτό. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται τόνισε ο κ. Σακοράφας η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Απογοητευμένος και ο πρώην δήμαρχος κ. Θανάσης Νασίκας χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα είπε χαρακτηριστικά για τις αποζημιώσεις: « Από αυτόν τον ΕΛΓΑ, από αυτό το υπουργείο, από αυτή την κυβέρνηση δεν ελπίζω τίποτα».
Μετά το τέλος της σύσκεψης αλλά και των επισκέψεων σε πληγείσες καλλιέργειες μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ολοσχερή, βιβλική καταστροφή που έπληξε τα Δένδρα, τα Πλατανούλια και το Δαμάσι. Το προχθεσινό χαλάζι ήρθε να συμπληρώσει την προηγούμενη καταστροφή σε περιοχές του Τυρνάβου και να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες του Δήμου μας. Αγρότες οι οποίοι ήταν έτοιμοι να συγκομίσουν τα αγροτικά τους προϊόντα. Πρόκειται για τεράστια καταστροφή και γι’ αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις. Ως δημοτική αρχή με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Νταβαρούκα και σε συνεργασία με τους επόπτες του ΕΛΓΑ να υπάρξουν άμεσες, γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις».
* Αργά χθες το μεσημέρι τις χαλαζόπληκτες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή Δένδρων – Πλατανουλίων επισκέφθηκαν και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Τάσος Πρασσάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Γιάννουλης κ. Γιώργος Πακάκης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου με έδρα τον Αμπελώνα κ. Σωτήρης Τζιούφας.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass