ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

«Αίτημα - πρόταση της Εκκλησίας είναι η ενότητα...»

* ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:02
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, επισημότητα, κατάνυξη, εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές, αλλά και... επίκαιρα μηνύματα προς κάθε αποδέκτη στη μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, στην εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι.Μ. Σπαρμού μετέδωσε σε απευθείας δορυφορική σύνδεση το τηλεοπτικό κανάλι «4 Ε» και μέσω αυτού διαδικτυακά και... η «κομμένη» Ε.Ρ.Τ.!
Ανήμερα της εορτής, προχθές Δευτέρα, στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερρών – Νιγρίτας κ. Θεολόγος και Ελασσόνας κ. Βασίλειος, συλλειτούργησαν δε ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο ηγούμενος της Μονής π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι πατέρες της, αρχιμανδρίτες και πολλοί ιερείς, ενώ έψαλε χορός ιεροψαλτών. Στιγμές κατάνυξης από τους εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες προσκυνητές, που μέσα στο φιλόξενο μοναστήρι και στον προαύλειο χώρο του περίμεναν υπομονετικά, παρά τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και να βιώσουν τη χάρη της.
Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Σερρών – Νιγρίτας κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος και στάθηκε στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους Έλληνες, στέλνοντας τα δικά του επίκαιρα μηνύματα:
«Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, που λυμαίνεται τα ανθρώπινα όνειρα και τις αξίες. Η κρίση δημιουργεί καταστάσεις πανικού. Πολλές είναι οι ευθύνες και σε πολλούς. Αγωνιζόμεθα να μην χαθεί η Ελλάδα από τον κόσμο, σε μια θλιβερή εποχή, όπου αρχές και αξίες έχουν καταβαραθρωθεί, όπου εξουσίες κάνουν παταγώδη λάθη, με έναν λαό απογοητευμένο. Θέση, αίτημα και πρόταση της Εκκλησίας μας είναι η ενότητα! Είναι αναγκαία η ενότητα. Το Άγιο Πνεύμα δεν θέλει κλειστές καρδιές, δεν θέλει αποκλεισμούς. Να παραμερίσουμε τον ανθρώπινο εγωισμό. Να αγωνιστούμε να έχουμε το Άγιο Πνεύμα να κατοικεί μέσα στην ψυχή μας. Η αμαρτία ήρθε και διέσπασε την ενότητα, ο άνθρωπος έμεινε μόνος, έρημος, με διακοπή κοινωνίας, ο άνθρωπος βίωσε το δικό του κατακερματισμό. Διαίρεση, άγχος, ακαταστασία του ανθρώπου, πόλεμοι, αδελφοκτονίες, σε ένα κατακερματισμένο κόσμο.
Το αίτημα και η πρόταση της Εκκλησίας μας είναι η ενότητα που σημαίνει αγάπη, πίστη, χρηστότητα, εγκράτεια, αγαθοσύνη.
Ζούμε μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας και προβληματισμού. Αυτή η πραγματικότητα παρουσιάζεται ως η αναπόφευκτη συνέπεια μιας βαθιάς πνευματικής και ηθικής κρίσεως, που δοκιμάζει σκληρά το ανθρώπινο πρόσωπο και τις αντοχές της κοινωνίας μας. Τα σημερινά πιεστικά προβλήματα που έχουν ως φανερή τους έκφραση τη βαθιά κρίση που πλήττει αδυσώπητα και την πατρίδα μας, φανερώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο την απροθυμία μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο, που θα βασίζεται σε πραγματικές και διαχρονικές αξίες. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Ενώπιον των ιστορικών πεπρωμένων της χώρας μας, είναι ώρα των σωστών επιλογών».
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου). Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση, ενώ ο οικοδεσπότης μητροπολίτης κ. Βασίλειος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι ενισχύουν με κάθε τρόπο το σημαντικό έργο της ιστορικής Μονής, αλλά και όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της πανήγυρης.
Το «παρών» έδωσαν στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου: η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Νάνος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας και αιρετοί της περιοχής, αξιωματικοί της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου κ. Λιόβας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολλοί επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, Σερρών, αλλά και από άλλους νομούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass