ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Χαλβάς για μάθημα και… δίαιτα

*Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για χαλβά με στέβια(!) * Καταραχιάς και Μπουλογιώργος έδειξαν τα μυστικά τους στους Λαρισαίους

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2015 1:49

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Λ. Τζέκας

Είδηση και μάλιστα σκέτη… γλύκα έβγαλε η εν μέρει μετακόμιση του παζαριού στην Κεντρική πλατεία της πόλης χθες το βράδυ. Αρχικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγινε η επίδειξη της παρασκευής του γνήσιου παραδοσιακού χαλβά Φαρσάλων από δύο «μάστορες» του είδους, τον Αχιλλέα Καταραχιά και τον Γιάννη Μπουλογιώργο, όπου οι Λαρισαίοι είδαν πώς γίνεται η τούμπα και η κρούστα, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα γλυκό που βασίζεται φυσικά στη ζάχαρη.

Ο κ. Μπουλογιώργος ωστόσο έδωσε και μια άλλη διάσταση παραγωγής του περίφημου χαλβά: αυτήν της δίαιτας για ειδική κατηγορία διατροφής. «Είναι με στέβια και στη γεύση είναι πιο γλυκός. Είναι ακριβός καθώς στοιχίζει 20 ευρώ το κιλό μόνο για την παραγωγή αλλά δεν έχει βγει στο εμπόριο. Τον έβγαλα πριν από δύο μήνες για μια ειδική περίπτωση» και συνέχισε λέγοντας: «Έχω επαφές με το Πανεπιστήμιο του Βόλου να το προχωρήσουμε σαν προϊόν χωρίς αντιπαραθέσεις».

Όσον αφορά τώρα στα μυστικά του κλασικού χαλβά με την κανονική ζάχαρη τόνισε με την 39χρονη πείρα του (ξεκίνησε το 1976) πως: «Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο προοδεύεις. Για να έρθεις αντιμέτωπος με έναν συνάδελφο πρέπει να εξελίσσεσαι. Με καλύτερα υλικά και καλύτερο ψήσιμο. Θέλει μεράκι. Μυστικό υπάρχει μόνο στο μυαλό και στην τέχνη. Πότε θα τον βγάλεις. Πόσο θα τον ψήσεις και το βούτυρο πρέπει να είναι αιγοπρόβειο».

Για το πώς τον προτιμούν οι Λαρισαίοι «Οι περισσότεροι τον προτιμούν ζεστό. Όπως και το ψωμί ένα πράγμα. Έχει ωραία υφή και πρέπει να τρώγεται έτσι».

Δίπλα του ο Αχιλλέας Καταραχιάς που έκανε μια μίνι ιστορική αναδρομή «Τον χαλβά Φαρσάλων τον άφησαν οι Τούρκοι. Πρώτος μάστορας ήταν ο Νουρής και άφησαν το μυστικό σε Φαρσαλινούς όπως είναι οι Κουλιάμπας, Φέκκας και μετά Δημουλάς, Καταραχιάς».

Του ζητήσαμε και τη συνταγή και δεν αρνήθηκε: «Ρίχνουμε το νερό στο καζάνι το οποίο είναι 2,5 λίτρα. Έπειτα ρίχνουμε 7 κιλά ζάχαρη. Το αφήνουμε μέσα να βράσει και να γίνει σιρόπι. Μετά ρίχνουμε το άμυλο που είναι 1.800 γραμμάρια και το αραιώνουμε με άλλα τρία κιλά νερό. Μόλις πάρει τη βράση ρίχνουμε μέσα τον νιζεστέ που είναι αραιωμένος και μετά στο τέλος ρίχνουμε άλλο μισό κιλό νερό, αμύγδαλα και όλο αυτό θα πάρει βράση και θα γίνει κρέμα. Από εκεί και πέρα αρχίζει η διαδικασία του ψησίματος. Τον ψήνουμε με φρέσκο βούτυρο σε μια διαδικασία 20 λεπτών. Το αφήνουμε για να πάρει την κρούστα του και το κάνουμε τούμπα στο ταψί. Το αφήνουμε για μισή ώρα να κρυώσει πριν φαγωθεί» τόνισε αλλά οι παρευρεθέντες δεν περίμεναν τόσο…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass