ΑΠΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΛ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Συλλαλητήριο και στο βάθος απεργία

* Με σημεία αιχμής το ασφαλιστικό και τις συντάξεις

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2015 0:28

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε συλλαλητήριο, αλλά και νυχτερινή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας προχώρησαν χθες ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο διοργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε και που προβλέπει περικοπές των συντάξεων και μεγάλες ανατροπές στον ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα.

Η συγκέντρωση στην πλατεία ξεκίνησε στις 7.30 το βράδυ με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Κώστα Ριζούλη , ενώ στην εκδήλωση εκ μέρους της γραμματείας της ΠΑΣΥ χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Νίκος Μπαντώγιας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ έκανε λόγο για γενικευμένη επίθεση σε φτωχούς , μισθωτούς και αγρότες επισημαίνοντας ότι: « Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έρχεται να τελειώσει ό,τι απόμεινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην κοινωνική ασφάλιση που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από εισφορές. Προβλέπει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους και είναι ζήτημα πόσοι θα «βγαίνουν» στα 67 με την ανεργία που υπάρχει, τη μερική απασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία και στα 62 με 12.000 στα ΒΑΕ.

Από το 2021 τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση θα καθορίζονται με βάση το προσδόκιμό όριο ζωής, ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το προσδόκιμο όριο ζωής έχει καθοριστεί στα 71 χρόνια, ενώ στην προκρούστια κλίνη μπαίνουν και οι συντάξεις αναπηρίας. Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα ισχύουν και για τις δύο, νέες μειώσεις και πρόστιμα για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη. Νέο υπολογισμό στις συντάξιμες αποδοχές με κατώτερη σύνταξη στα 392 ευρώ, σταδιακή περικοπή στο ΕΚΑΣ με μείωση 20% από τον Μάρτιο του 2016 και ολική περικοπή το 2017 ή το 2019.

Η επίθεση ενάντια στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, συνέχισε, είναι γενικευμένη αφού αυξάνει τις τιμές σε βασικά είδη με το ΦΠΑ 23% και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που έρχεται προβλέπει μεγάλες περικοπές δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, παιδεία κτλ) . Είναι χαρακτηριστικό ότι βαφτίζονται προνομιούχοι οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ, ενώ θα μειωθούν οι συντάξεις σε όσους έχουν το πλεονέκτημα να έχουν ιδιόκτητο σπίτι.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ομίλων, τη φτηνή εργατική δύναμη, τη δημιουργία δηλαδή «καλού επενδυτικού κλίματος» για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης».

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Καταλήγοντας ο κ. Ριζούλης ζήτησε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να κλιμακώσουν τον αγώνα με την απεργία στις 12 Νοεμβρίου, παίρνοντας μέρος στις γενικές συνελεύσεις και στις συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, ώστε να μην περάσει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός με την ανέχεια και να διεκδικήσουν:

* Να μην ψηφισθούν τα νέα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.

* Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 κατώτερο μισθό. Κάλυψη όλων των απωλειών των κλαδικών μισθών.

* Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

* Αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων, αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια αντίστοιχα νωρίτερα για όσους είναι στα ΒΑΕ. Κανένας ανασφάλιστος.

* Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με τη χορήγηση επιδόματος σε όλους τους ανέργους 600 ευρώ τον μήνα, όσο είναι άνεργοι. Να πληρωθούν οι απλήρωτοι.

* Να καταργηθεί η βαριά και άδικη φορολογία, ΕΝΦΙΑ, κλπ.

* Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια, παιδεία.

Αμέσως μετά την ομιλία οι διαδηλωτές με πανό και φωνάζοντας συνθήματα προχώρησαν σε πορεία μέσω των οδών Κύπρου και Βενιζέλου διασχίζοντας το κέντρο της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass