ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΥΣΣΑΣ

Δάγκωσε Λαρισαίο, ψάχνουν το αδέσποτο…

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2015 0:47

Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε Λαρισαίος, στην οδό Πανός. Το συμβάν έλαβε χώρα προχθές. Όπως είπε ο καταγγέλλων στην «Ε», ήταν περίπου 10 το βράδυ της Δευτέρας όταν εξερχόμενος από την είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει «και χωρίς λόγο» όπως ο ίδιος λέει στην «Ε», του επιτέθηκε σκύλος με αποτέλεσμα να τον δαγκώσει, στην οπίσθια μηριαία χώρα από την αριστερή πλευρά.

Προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ο κ. Δημήτρης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μετά από εξέταση διαπιστώθηκαν μικρής έντασης δαγκώματα, εκδορές γρατσουνιές, αμυχές ή κακώσεις χωρίς εκροή αίματος που δεν διαπερνούν το δέρμα.

«Τρόμαξα», λέει, «επιχείρησα να βγω από την οικοδομή και ο σκύλος μου επιτέθηκε. Δε γίνεται μόνο να ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, αλλά πρέπει να προνοούν και για τη φροντίδα τους. Δεν μπορούν να γυρνούν έτσι ελεύθερα τα σκυλιά».

Ο νόμος προβλέπει ότι όταν κάποιος δεχτεί επίθεση από ένα ζώο όπως έγινε και στην περίπτωση του κ. Δημήτρη, το Νοσοκομείο δίνει εντολή ιατρικής παρακολούθησης του ζώου. Η εντολή αυτή πρέπει να προσκομιστεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Αυτό γίνεται προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ζώου το οποίο εμπλέκεται σε περιστατικό επίθεσης και στην προκειμένη ο Δήμος Λαρισαίων, είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει αμέσως τον σκύλο σε κτηνίατρο για παρακολούθηση ή εργαστηριακή εξέταση αναφορικά με τη λύσσα.

Ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο είναι υποχρεωμένος να αναφέρει άμεσα τις πληροφορίες από την αρχική εξέτασή του στον θεράποντα ιατρό, στον εξεταζόμενο και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιοχής κατοικίας του εξεταζόμενου. Επιπλέον σε περίπτωση που το ζώο εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη λύσσα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός, ο εξεταζόμενος, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Όλα τα παραπάνω προβλέπει ο νόμος όταν κάποιος πέσει θύμα επίθεσης ζώου. Επί του πρακτέου και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του δημοτικού κυνοκομείου Λάρισας για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει αρχικά «να εντοπιστεί το ζώο και στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με αδέσποτο, αυτό δεν είναι εύκολο. Στη συνέχεια πρέπει να πιαστεί και να μεταφερθεί στους χώρους του κυνοκομείου. Εκεί αφού εξεταστεί θα κρατηθεί για δεκαπέντε ημέρες έτσι ώστε να παρακολουθηθεί για συμπτώματα λύσσας. Αν κριθεί ότι το ζώο είναι υγιές αφήνεται ελεύθερο και δίδεται στην αρμόδια υγειονομική υπηρεσία η απαραίτητη βεβαίωση».

Πάντως να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης είναι μεγάλα σε ηλικία, έχουν περάσει από το Κυνοκομείο, με αποτέλεσμα να είναι στειρωμένα και με τσιπάκι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που έρθει κάποιος σε επαφή με ένα αδέσποτο ζώο και εκείνο αντιδράσει γαβγίζοντας τότε θα πρέπει να μη δείξει φόβο, αν οδηγεί ποδήλατο θα πρέπει να κατέβει από αυτό και αν διαθέτει άλλο ζώο θα είναι καλό να το πάρει αγκαλιά ή να αλλάξει διαδρομή.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass