ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

Μέτωπο επιχειρηματιών-επαγγελματιών-επιστημόνων

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2016 0:24 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιαν 2016 0:51
Από τη συνέντευξη και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο Επιμελητήριο, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικονομολόγοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί του ν. Λάρισας Από τη συνέντευξη και τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο Επιμελητήριο, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικονομολόγοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί του ν. Λάρισας

Του Γιώργου Νούλη

 Τη έντονη διαφωνία τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επαναδιατύπωσαν χθες επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες , αυταπασχολούμενοι και επιστήμονες του ν. Λάρισας. Οι επιχειρηματικοί και επιστημονικοί φορείς που θίγονται άμεσα από τις αλλαγές, απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο το κυβερνητικό σχέδιο, χαρακτήρισαν επουσιώδεις τις κυοφορούμενες διορθώσεις, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος από μηδενική βάση με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος και συμφώνησαν ομόφωνα σε κοινές, συντονισμένες και δυναμικές αντιδράσεις, δρομολογώντας τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου.

Τόσο στη συνέντευξη τύπου όσο και στην ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών φορέων, χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικονομολόγοι, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί και συμβολαιογράφοι, επισήμαναν πως το νέο ασφαλιστικό, δίνει τη χαριστική βολή στην επιχειρηματικότητα, δημιουργεί άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, δημεύει το εισόδημά τους, και αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα.

 Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική και βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, ενώ καθιστά παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, συμβάλλοντας ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

"Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις", σημειώθηκε. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες…

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το αποτέλεσμα εφαρμογής ενός τέτοιου πλαισίου θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από την εγχώρια επιχειρηματική δράση, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αυξάνει κατακόρυφα τις εισφορές, δημιουργεί άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, τιμωρεί όσους εργάζονται περισσότερο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το αν αξίζει κανείς να δουλέψει και να δημιουργήσει και αποτρέπει κάθε καινούργια επένδυση. Αν μάλιστα, όπως είπε προστεθεί στο ήδη επιβαρημένο φορολογικό τοπίο, τότε ουσιαστικά βάζει τίτλους τέλους στους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες και ανοίγει την πόρτα της εξόδου σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. "Σαφώς και χρειαζόμαστε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε, δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα του χθες, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Αλλά θέλουμε ασφαλιστικό που να συνδυάζει την ανάπτυξη με τη δικαιοσύνη. Ένα σύστημα το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας τους εργαζόμενους. Και για να το θέσουμε απλά, δεν μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με τις συντάξεις, χωρίς αυτές να υποστηρίζονται από μια δυναμική παραγωγή. Καλές και σταθερές συντάξεις μπορούμε να έχουμε μόνο σε μια οικονομία που ανθεί και αναπτύσσεται…" είπε.

 ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

Καταθέτοντας τις παρατηρήσεις του στις πτυχές του προσχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δημ. Παληογιάννης σημείωσε πως οι διατάξεις του πλήττουν ευθέως την τοπική επιχειρηματικότητα και εγκυμονούν κινδύνους για ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών να διακόψει πραγματικά ή τεχνητά την επιχειρηματική δραστηριότητα και να λειτουργεί στον άτυπο τομέα της οικονομίας. Τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκουν) υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν ενώ η διατήρηση της αναλογικής χρέωσης στις εισφορές υγείας (6,95% με πολύ υψηλό ανώτερο πλαφόν), δημιουργεί σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. "Πρέπει η οικονομία να παράγει και να δημιουργεί βιώσιμες και καλές θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια: Το σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης» είπε ο κ. Παληογιάννης.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Σπύρος Βαλιώτης, την οποία χαρακτήρισε "ως κεφαλικό φόρο". Κάνοντας λόγο για κοινωνικά άδικο σχέδιο νόμου αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Βαλιώτης πρότεινε ένα μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους και ταυτόχρονα να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.

 ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Το σχέδιο ναρκοθετεί ουσιαστικά την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και οδηγεί στην κατάργηση του ταμείου μηχανικών, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κ.Δ. Θεσσαλίας του ΤΕΕ κ. Βασίλειος Τσιώνας. Ο πρόεδρος του τμήματος στάθηκε ιδιαίτερα στις εξουθενωτικές αυξήσεις των εισφορών για όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς, που έχουν συντριβεί οικονομικά από την οκτάχρονη ύφεση και τους οδηγεί εκτός επαγγέλματος, στις τεράστιες μειώσεις των συντάξεων, στον οριστικό αφανισμό των αποθεματικών του Ταμείου και στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία - πιστοδοσία από τον νέο φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων, με συνέπειες σοβαρές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Το εν λόγω σχέδιο στερείται φερεγγυότητας και αξιοπιστίας και τυχόν εφαρμογή των μέτρων του θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων, επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός

"Το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45%στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι, δήμευση του εισοδήματος του κατά παράβαση του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, τόνισε ο κ. Κατσαρός για να προσθέσει ότι . η συνολική σύλληψη του εν λόγω προσχεδίου στερείται κοινής λογικής. Πλήττει την ίδια την βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Το δικηγορικό σώμα εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του, διεκδικεί το δικαίωμά του στην επαγγελματική υπόσταση και ανάπτυξη. Δεν περιορίζεται, όμως, απλώς σ΄ έναν καταγγελτικό λόγο. Θέλουμε και επιδιώκουμε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στη βάση εμπεριστατωμένα τεκμηριωμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης".

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Απ’ την πλευρά τους ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Κων. Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου κ. Ιων.Μακρυγιάννης, ως εκπρόσωποι του υγειονομικού τομέα, ανέφεραν πως το νομοσχέδιο θέλει να καλύψει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1,8 δισ. που είναι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να λέγεται φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι ασφαλιστικό. Οι προβλεπόμενες διατάξεις του τόνισαν θα οδηγήσουν άμεσα την πλειονότητα των γιατρών και φαρμακοποιών εκτός δουλειάς ή και στη μετανάστευση. Κοινή τους πεποίθηση ήταν πως το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε οι εισφορές που προβλέπονται είναι πάνω από τα όρια της αντοχής και της βιωσιμότητας κάθε ατομικής δραστηριότητας τους. Το προσχέδιο εντείνει τα φαινόμενα της παραοικονομίας, δημιουργεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, οδηγεί σε υπαλληλοποίηση, ιδιαίτερα τους νεότερους και στην μετανάστευση του πλέον ικανού και αξιόμαχου υγειονομικού δυναμικού της χώρας.

Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

"Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου, τόνισε ο πρόεδρός του Ιωάννης Κόνσουλας, χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς". "Το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή ότι το ασφαλιστικό στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα, στηρίζεται δε στη φοροδοτική ικανότητα, αποτελώντας μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία και συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των συμβολαιογράφων συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.). Η άνευ προηγουμένου εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας", τόνισε ο κ. Κόνσουλας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass