ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Βάζουν λουκέτο τα οινοποιεία της χώρας

* «Οινοκτόνο» χαρακτήρισαν το μέτρο οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και όχι μόνο

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2016 21:22

 

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση, που έχει κάνει στην ιστορία του ο κλάδος των οινοπαραγωγών, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, θα γίνει αύριο Δευτέρα, κλείνοντας όλοι τα οινοποιεία τους, και αναρτώντας μαύρες σημαίες στις εισόδους τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή από την κυβέρνηση του νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Οινοκτόνο» χαρακτηρίζουν το μέτρο, οι οινοπαραγωγοί της Ελλάδας, και οι οργανώσεις του κλάδου τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση του μέτρου και αναστολή της εφαρμογής του, μέχρι τη δικάσιμο, ενώ παράλληλα δρομολογούν επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να καταθέσουν την αντίθεσή τους στο εν λόγω μέτρο, να επισημάνουν ότι αποτελεί αποτέλεσμα των όσων ζητούν από την Ελλάδα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, και να επισημάνουν ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε. γι’ αυτόν τον κλάδο.

Χθες, στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις του ΣΘΕΒ, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελονικών Προϊόντων Ελλάδας, με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών απ’ όλη τη Θεσσαλία, καθώς και του διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κ. Θεόδωρου Γεωργόπουλου, ο οποίος σε ομιλία του κατάθεσε τις θέσεις του κλάδου, παρουσίασε τις κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν αλλά και τις ενέργειες που έγιναν από τους φορείς του κλάδου, ενάντια στο νέο μέτρο.

«Η ελληνική οινοποιεία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση…» επισήμανε ο κ. Γεωργόπουλος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι οινοπαραγωγοί δεν αρνούνται να επιβαρυνθούν με έναν φόρο, στο βαθμό που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, αλλά το νέο μέτρο που τους επιβάλλεται, εξοντώνει όλα τα μικρά οινοποιεία. Εχουμε αντιπροτάσεις, με μέτρα που δεν θα οδηγήσουν στην καταστροφή ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας».

Για «βόμβα στα θεμέλια του κλάδου...», μιλά ο οινοπαραγωγός κ. Δημ. Αποστολάκης, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής της ΕΔΟΑΟ και πρόεδρος της Ενωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος, τονίζοντας χθες κατά τη συνέλευση, ότι: «... ούτε και το κράτος δεν είναι έτοιμο να το εφαρμόσει, αφού τόσο τα τελωνεία όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτοσχεδιάζουν στην εφαρμογή του! Αν το μέτρο δεν ακυρωθεί οδηγούμαστε στην καταστροφή».

Στη συνέλευση χθες στη Λάρισα, παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Χρ. Μπουκόρος, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παν. Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Παπαχαραλάμπους, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Τυρνάβου κ. Ροντούλης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λάρισας κ. Παν. Καλφούντζος, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ κ. Ελενα Καματέρη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παιδής και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Σάκης Παιδής: Το τέλος των Ελληνικών Οινοποιείων

Την αγωνία και την αγανάκτησή του εκφράζει ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθανάσιος Παιδής για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ως ισοδύναμο μέτρο καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει θα αποτελέσει πλήγμα για τα ελληνικά οινοποιεία και τους Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές .

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος «σε κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράγει κρασί δεν έχει επιβληθεί αντίστοιχος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί . Με τη συγκεκριμένη ενέργεια τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας ενώ το πλήγμα θα είναι σοβαρό για ολόκληρη τη χώρα - Προσπαθούν να εξοντώσουν έναν δυναμικό τομέα που προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία καθώς η επιβολή φόρου στο κρασί θα οδηγήσει σε αύξηση της παράνομης διακίνησης χύμα κρασιού στο εσωτερικό της χώρας και θα είναι σε βάρος των οργανωμένων οινοποιείων, μικρών ή μεγάλων, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και εις βάρος των εσόδων του κράτους. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αδυναμία του συνόλου σχεδόν των οινοποιείων να ανταποκριθούν στο ύψος του νέου φόρου , ο οποίος , ενδεικτικά, είναι μεγαλύτερος από το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης, ανά κιλό, στην πλειονότητα των σταφυλιών, γεγονός που θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του σταφυλιού στον παραγωγό , προκαλώντας μείωση στο εισόδημα όλων των αμπελοκαλλιεργητών . Ο κλάδος της οινοποιίας, σε μια πολύ δύσκολη συγκύρια για τη χώρα , εξακολουθεί να παράγει δυναμικά , να υποστηρίζει την αγροτική οικονομία, να κάνει συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας , να δημιουργεί εθνική ταυτότητα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας και να διατηρεί εν γένει μια δυναμική την οποία λίγοι παραγωγικοί κλάδοι σήμερα διαθέτουν. Με τα νέα δεδομένα όλες οι επιχειρήσεις του χώρου , θα αναγκαστούν να κάνουν μείωση προσωπικού και να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει επιτέλους ότι η συνεχόμενη υπερφορολόγηση που επιβάλλεται , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία και την αγορά βαθύτερα στην ύφεση» καταλήγει ο περιφερειακός σύμβουλος.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass