ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

"Υπάρχει τρόπος για να περάσουμε στην ανάπτυξη"

* Θεωρείται αναγκαία η επανασύσταση του Ελληνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2016 4:17

* Του Ταξιάρχη Σαρδέλλη

Συνεπείς στην ιδρυτική εξαγγελία μας ότι πάνω από στρατηγικές μεθοδεύσεις, θέτουμε την πρόοδο της κοινωνίας μας και την ανάπτυξη του τόπου μας, συνεχίζουμε να συνθέτουμε προτάσεις οικονομικής πολιτικής και δημόσιας διακυβέρνησης προς την πολιτική ηγεσία που αντανακλούν την γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας και της δημιουργίας. Έτσι δημοσιοποιήσαμε νέα πρόταση για την επανασύσταση του Ελληνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης. Οι προτάσεις αυτές, πού αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης, εντάσσονται στην εκστρατεία πού αναλάβαμε να καταδείξουμε ότι για την έξοδο από την κρίση και την θέση της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχουν έννοια. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνεται μετά από διαβούλευση με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, την επιχειρηματικότητα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, το τραπεζικό σύστημα και την κεντρική εξουσία. Ως γνωστό, υπάρχει – ατυχώς όμως ανενεργό – το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας & Ανάπτυξης (“Ε.Σ.Α.Α.”) του οποίου η λειτουργία στο παρελθόν υπήρξε άκρως προβληματική κι αναποτελεσματική και λόγω της σύνθεσης και δομής του αλλά και λόγω του τρόπου λειτουργίας του. Το Ε.Σ.Α.Α. ασφαλώς και πρέπει να αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, στο οποίο όλοι οι θεσμικοί παράγοντες χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς να συνομιλούν, συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους για θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της Ανάπτυξης και της προώθησης της Ανταγωνιστικότητας. Το Ε.Σ.Α.Α. πρέπει να είναι το δημόσιο βήμα της κοινωνικής διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Να εξασφαλίζει τη θεσμική συμμετοχή όλων των φορέων – της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων – στη διαμόρφωση των γενικών αξόνων της στρατηγικής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ή έστω την εξειδίκευση των επιμέρους διαφωνιών.

Μία από τις κύριες αρμοδιότητες και ευθύνες του Ε.Σ.Α.Α., πρέπει να είναι και η σύνταξη της Ετήσιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία να περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο που εξετάζουν την Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας οι διεθνείς οργανισμοί (WEF, WB, IMD, κλπ), όσο και την Ελληνική οπτική, ως προς τις παθογένειες, τα προβλήματα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ετήσιες προτάσεις πολιτικής για την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας, η υλοποίηση των οποίων να αξιολογείται στην επόμενη ετήσια έκθεση, γεγονός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των αναλαμβανόμενων δράσεων αλλά και τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στην υλοποίηση τους. Παράλληλα, ένα στοιχείο καθοριστικό για την επιτυχία του έργου του Ε.Σ.Α.Α ασφαλώς και πρέπει να είναι ο εντοπισμός των καλλίστων διεθνών πρακτικών αναλόγων οργάνων.

Το Ε.Σ.Α.Α. τον Σεπτέμβριο 2008 είχε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ (“Compete”) λαμβάνοντας υπόψη τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας ως καταλυτικού παράγοντα για την παραγωγικότητα και τη μελλοντική ευημερία, κατανοώντας ότι οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και στο ανθρώπινο κεφάλαιο βοηθούν στην ανάπτυξη της περιφερειακής, εθνικής και διεθνούς ανταγωνιστικότητας κι επιθυμώντας να προωθήσουν και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του Ε.Σ.Α.Α. και του Compete. Συμφωνήθηκε έτσι το Ε.Σ.Α.Α. και το Compete να εργαστούν από κοινού προκειμένου να κινητοποιήσουν ένα μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων πού να αντιλαμβάνονται τη σημασία του σχεδιασμού αποτελεσματικών πολιτικών με στόχο την προώθηση της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας και την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Η προσπάθεια αυτή θα δημιουργούσε μία πλατφόρμα για καινοτόμες δράσεις πού θα συνέδραμαν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής σταθερότητας. Τα μέρη θα συνεργαζόντουσαν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων κι άλλων συναφών ενεργειών πού αφορούν θέματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπως: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και προώθηση της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας σε μικρές και μεσαίες εταιρίες.

Από τότε μέχρι σήμερα το Μνημόνιο αυτό βρίσκεται από ελληνικής πλευράς σε αδράνεια. Ο πρόεδρος του κινήματός μας Γιάννος Γραμματίδης συναντήθηκε πρόσφατα με το επιτελείο του Compete στην Washington και διαπίστωσε ότι το Compete επιθυμεί να ανοίξει και πάλι έναν διάλογο και μια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί το Ε.Σ.Α.Α. και να λειτουργήσει με νέα δομή και τρόπο λειτουργίας, κύρια δε με νέες διεθνείς συνεργασίες. Με τη νέα μας αυτή πρόταση και πρωτοβουλία ελπίζουμε ότι συμβάλλουμε στο έργο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπάρχει τρόπος!

* Ο Ταξιάρχης Σαρδέλλης είναι τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας της "Νέας Πορείας Νέας Ελλάδας"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass