ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ

Φορο - σοκ για τους εκμισθωτές ακινήτων

* Έντονες οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων της Λάρισας που κάνουν λόγο για ια καταλήστευση της περιουσίας

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:30

 

Του Γιώργου Νούλη

Την άμεση αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων της Λάρισας προκάλεσαν τα σενάρια φορολόγησης των ενοικίων... Οι πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε στους δανειστές τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησή τους με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ένωση Ιδιοκτητών του νομού, που κάνει λόγο για ωμή καταλήστευση της περιουσίας των εκμισθωτών και απαράδεκτες ρυθμίσεις που σαρώνουν τα πάντα αφαιρώντας κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Να σημειώσουμε πρωτίστως πως χωρίς να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ για το 2016 που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τη νέα κλίμακα με την οποία θα επιβαρύνονται περισσότερο όσοι αποκτούν μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια. Τα σενάρια που διακινούνται σχετίζονται τόσο με τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων όσο και με αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 15% έως και 45%, από 11 - 33% που είναι σήμερα,

Εν ολίγοις η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:

* Για εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια από 0 έως 12.000 ευρώ προτείνεται συντελεστής 15 (από 11% που είναι σήμερα).

* Για εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ, προτείνεται να επιβληθεί φόρος με συντελεστή 35% (από 33% που είναι σήμερα).

* Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, προτείνεται να καθιερωθεί νέος συντελεστής 45%.

Τελικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, βεβαίως δεν έχουν ληφθεί καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο σενάριο προσθέτει μεγάλα φορολογικά βάρη στο σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Ενδεικτικά η αύξηση του φόρου θα κυμαίνεται από 36% για τους έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Να σημειώσουμε πως εισοδήματα από ακίνητα δηλώνουν 1,7 εκ. φορολογούμενοι. Από αυτούς λιγότεροι από 5.000 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Αν γίνει δεκτή η κυβερνητική πρόταση τότε ο αριθμός των φορολογουμένων που θα φορολογηθούν με το συντελεστή 45% θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10.000 άτομα.

"Είναι αδύνατα να πιστέψουμε ότι μπορεί πράγματι να αληθεύει η υπαγωγή των εισοδημάτων από μισθώματα σε τέτοιες φορολογικές κλίμακες , χωρίς το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, χωρίς έκπτωση δαπανών επισκευών, ασφαλίστρων και αποσβέσεων και με τον ΕΝΦΙΑ να μετατραπεί άμεσα σε ακόμη δημευτικότερο ΦΑΠ, σημειώνει στην "Ε" η πρόεδρος της ΕΝ.ΙΔ.ΑΚ ν. Λάρισας και αντιπρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κ. Χριστίνα Πουλούλη.

Πρόκειται για απαράδεκτες ρυθμίσεις, σε μια περίοδο που το μέγεθος των ανείσπρακτων ενοικίων διογκώνεται. Ρυθμίσεις που αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επισημαίνει η κ. Πουλούλη, ενημερώνοντας πως ήδη η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επιστολή εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για τον αιφνιδιασμό του κλάδου.

" Θυμίζουμε, τονίζεται μεταξύ άλλων στη συγκεκριμένη επιστολή, ότι η αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων θεσπίστηκε όχι ως «ρουσφέτι» για τους εκμισθωτές ακινήτων, αλλά για να εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Αν επιμείνετε σε υπαγωγή τους σε ενιαία φορολογική κλίμακα με συντελεστές 22-50%, η οποία διπλασιάζει το φορολογικό βάρος των μικροϊδιοκτητών και αποτελεί κυριολεκτικά ωμή καταλήστευσή τους, ζητούμε:

1.Να αναγνωρίσετε και στους εκμισθωτές ακινήτων το αυτονόητο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ.

2.Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και της επερχόμενης υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις τους.

3.Να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, αφού καταργείτε την αυτοτελή φορολόγηση, γιατί στην πραγματικότητα το ένα αποκλείει το άλλο, δεν γίνεται να πληρωθούν και τα δύο μαζί!

Διαφορετικά, εξωθείτε τους φορολογούμενους σε πλήρη εγκατάλειψη των ακινήτων τους, ή σε στροφή προς τη φοροδιαφυγή, ως μόνη σωτηρία τους από το σφυρί του πλειστηριασμού ή την πόρτα της φυλακής, και με βέβαιο αποτέλεσμα ένα πραγματικό δημοσιονομικό «Βατερλώ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass