ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 26% ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 75%

Από το β’ 15νθήμερο οι φορολογικές δηλώσεις

* Η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και η μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου θα "φουσκώσει" φέτος τα εκκαθαριστικά...

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:28

 

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπ. Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως κατ επανάληψη έχει ειπωθεί, είναι η διαδικασία να ξεκινήσει, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αν είναι δυνατόν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί το σύστημα σε επίπεδο υποδομής έχει ενεργοποιηθεί, τα έντυπα των δηλώσεων (Ε1,Ε2,Ε3) είναι έτοιμα, ενώ στις 15 του μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων από τους εργοδότες και τα ασφαιστικά Ταμεία, στο taxis.

Πέραν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (το γνωστό ηλεκτρονικό βιβλιαράκι), με την οποία δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα εισοδήματα του 2015 και επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, υπάρχουν και τρείς ακόμη εκκρεμότητες.

Αυτές αφορούν:

* Στην προστασία των φοιτητών, των ανέργων και όσων πολιτών μετείχαν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας από τα τεκμήρια διαβίωσης. Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταθέσει στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση όπως έγινε και πέρυσι, τότε οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2015 πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για ποσά ανύπαρκτων εισοδημάτων τα οποία θα προκύψουν από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και των λοιπών τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη με βάση τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν. Συνεπώς θα υπερφορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%.

* Η δεύτερη εκκρεμότητα σχετίζεται με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος θα γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει πιο μπροστά την πληρωμή των δόσεων και να ξεκινήσει από τον Μάιο. Οπότε αν η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρωθεί τον Απρίλιο η εξόφληση του φόρου εισοδήματος να γίνει σε τρεις ίσες δόσεις τέλος Μαΐου, τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου.

* Η τρίτη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τον καθορισμό των διαδικασιών βάση των οποίων θα δηλώνεται στο μητρώο των κατά τόπους Δ.Ο.Υ . το σύμφωνο συμβίωσης. Θυμίζουμε πως με το νέο έντυπο Ε1 τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνονται φορολογικά με τους έγγαμους, δηλαδή αποκτούν δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών αλλά και λήψης κοινωνικών επιδομάτων.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ

Εφόσον αυτές οι εκκρεμότητες αρθούν τότε ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα … Πάντως με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

* Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Όσοι απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες: Θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

* Επιχειρηματίες: Θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26% για τα κέρδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου, αφού ο συντελεστής από 55% αυξάνεται στο 75%.

* Αγρότες: Η προκαταβολή φόρου ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass