ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΑΣ. ΤΣΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

«Η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι υπόθεση έργων και όχι λόγων...»

* Χρεώνοντας ολιγωρία και παλινωδίες στην κυβέρνηση * «Άδικο το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, οι μηχανικοί δεν θα το επιτρέψουν» *Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο αιφνιδίως εκλιπών πρόεδρος Γιάννης Βαρνάς

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 0:51

«Η ανάπτυξη απαιτεί βούληση και όχι θεωρίες» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας μιλώντας χθες στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας του φορέα των μηχανικών που ευλόγησε ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας στην κυβέρνηση πως «η πολιτική εμμονή σε ξεπερασμένες λογικές, πέρα από την αντίληψη της πραγματικότητας που επιφέρουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, κοστίζει στους Έλληνες και στο κράτος, και δεν δίνει προοπτική».

Παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πολλών μηχανικών, το ΤΕΕ στη χθεσινή εκδήλωση τίμησε για την πολύχρονη προσφορά του στο Τεχνικό Επιμελητήριο και τους μηχανικούς, τον πρόωρα εκλιπόντα πρόεδρό του Γιάννη Βαρνά, ο αιφνίδιος θάνατος του οποίου τον Νοέμβριο του 2014 σε ηλικία 51 ετών είχε συγκλονίσει τον κλάδο και την τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι εξαιτίας του συμβάντος, πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κοπής πίτας του ΤΕΕ. Χθες, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο διάδοχός του Β. Τσιώνας παρέδωσε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του εκλιπόντος προέδρου κ. Βίκυ Βαρνά ενώ για ’κείνον μίλησαν ο προκάτοχός του Ντ. Διαμάντος και ο Μιχ. Μαντέλας ως συνάδελφος και φίλος του. Τιμής ένεκεν, ονομάστηκε «Αίθουσα Ι. Βαρνά» η αίθουσα εκδηλώσεων στον 3ο όροφο του κτιρίου του ΤΕΕ στη Λάρισα.

Ακολούθησε βράβευση των μηχανικών μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Τμήματος η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΤΕΕ. Εν συνεχεία απηύθυναν χαιρετισμούς παριστάμενοι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες (ο Απόστολος Μπέμπης ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γεώργιος Κωτσιός), ενώ ο Β. Τσιώνας ξεκίνησε την ομιλία του με επιγραμματικό απολογισμό της δράσης του: «Στο σύντομο χρονικό διάστημα που ανέλαβα πρόεδρος και παρά τις πρωτόγνωρες πολιτικό – οικονομικές συνθήκες της περιόδου αυτής, προσπάθησα και προσπαθώ να υπάρξει έργο και μάλιστα ουσιαστικό έργο από το Τμήμα μας... Σχετικά με την ενημέρωση των συναδέλφων υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν φέτος ακόμη περισσότερα σεμινάρια πάνω στα παραδοσιακά αντικείμενα των μηχανικών όπως τα αυθαίρετα, ο ΝΟΚ κλπ. Αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτά... Πέρα όμως από την ενημέρωση, στους συναδέλφους που σήμερα αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να συντηρούν ιδιωτικό γραφείο, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, τους προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε δωρεάν χώρο στο κτίριο του ΤΕΕ για την υλοποίηση των επαγγελματικών τους συναντήσεων, στηρίζοντας τους στην πράξη...».

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η κ. Δήμητρα Παιδή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ απηύθυνε έπαινο στον Κ. Αγοραστό. «Τα έργα της περιοχής μας μέσα από τη συντονισμένη δράση της Περιφέρειας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν προχωρούσαν και τα υπόλοιπα έργα της Ελλάδας με τους ίδιους ρυθμούς, η Ελλάδα θα ήταν μια άλλη χώρα σήμερα».

Αντιθέτως επιφύλαξε αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα στα τρία μεγάλα έργα υπερτοπικού χαρακτήρα της περιοχής μας, που αφορούν στη Θεσσαλία και την Ελλάδα και τα οποία μένουν στάσιμα. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο έργο της Μεσοχώρας, στη μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο καθώς και στην οδό Ε65». Και αφού διαπίστωσε ολιγωρία και παλινωδίες από κυβερνητικής πλευράς τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με τα λόγια. Απαιτείται πολιτική βούληση για έργα. Έργα που κόστισαν και κοστίζουν στους Έλληνες και που πρόκειται να δώσουν νέα πνοή στη χώρα μέσα από θέσεις εργασίας αλλά και μέσα από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη τους. Εφόσον λοιπόν η Πολιτεία θέλει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτείται να μην μένει κολλημένη σε ακοστολόγητες ιδεοληψίες του παρελθόντος και να εργαστεί μεθοδικά για την ολοκλήρωσή τους.

Γενικά η Ελλάδα είναι μια χώρα εχθρική για επενδύσεις, και συνεχώς αυτό χειροτερεύει δημεύοντας τις περιουσίες μέσω της φορολογίας και πλέον και μέσω της ασφάλισης, όσων μικρομεσαίων επένδυσαν στη χώρα και δεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ανάπτυξη δυστυχώς με αυτή τη λογική δεν μπορεί να υπάρξει».

Ειδική αναφορά έκανε φυσικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. «Ένα προσχέδιο που για πρώτη φορά ένωσε μαζικά όλους τους επιστημονικούς φορείς εναντίον του, καθώς απειλούμαστε όλοι με αφανισμό. Γενικά είναι μια πρόταση χωρίς στοιχεία, σύμφωνα με την οποία πληρώνουμε περισσότερα, δουλεύουμε περισσότερο και στο τέλος οι συντάξεις που θα μας αναλογούν θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις υπάρχουσες. Δηλαδή το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται δεν είναι δίκαιο και ανταποδοτικό της συνεισφοράς του καθενός. Τέλος ευνοεί τους πολύ μεγάλους δημιουργώντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις εις βάρος όλων των μικρομεσαίων που αφανίζονται.

Η λογική τους θα διώξει όλους εμάς που κοπιάσαμε για να έχουμε όνειρα και όρεξη για να πετύχουμε καθώς επιδιώκεται να μας έχουν στάσιμους και καθηλωμένους σε εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν με τον αγώνα μας. Εκπροσωπώντας και τη νέα γενιά στην οποία ανήκω δηλώνω πως θα αγωνιστούμε όλοι για την αποτροπή ψήφισης του προσχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα μια χώρα συνταξιούχων, μεταναστών και ολιγοπωλίων των δυνατών, που θα διώξει τους πιο παραγωγικούς ανθρώπους της».

Και ο Β. Τσιώνας κατέληξε: «Να είστε σίγουροι συνάδελφοι πως παρά τις δυσκολίες και τη σημερινή απαξίωση του κλάδου μας στη Ελλάδα, το τρένο της ανάπτυξης θα το τραβήξει κυριολεκτικά ο κλάδος των μηχανικών. Ο μηχανικός είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, σχέδιο και όραμα από τους κυβερνώντες. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να πιέζουμε όλοι, προκειμένου να σταματήσουν τα επικοινωνιακά μικροπολιτικά παιχνίδια και τους τακτικισμούς που τόσο έβλαψαν τη χώρα μας και να συντάξουν επιτέλους ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό απαιτείται να είναι το σύνθημα όλων των μηχανικών, όλων των Ελλήνων: Απαιτούμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Δώστε κίνητρα στους παραγωγικούς ανθρώπους της χώρας και μην τους εξαφανίζετε».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass