ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Σε "κατάληψη" του ΟΑΕΕ προχωρούν οι επαγγελματοβιοτέχνες

* Διαλύεται η κοινωνική ασφάλιση καταγγέλλει στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης - Οι θέσεις τους και οι προτάσεις τους

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2016 0:27

 

Του Γιώργου Νούλη

Σε νέο συλλαλητήριο ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως υποστηρίζεται οδηγεί στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρούν αύριο οι επαγγελματοβιοτέχνες του ν. Λάρισας. Η νέα κινητοποίηση, γίνεται στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα και αποτελεί το επόμενο βήμα ενός κλιμακούμενου αγώνα που θα κορυφωθεί με 48ωρο "λουκέτο", όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιτεχνών του ν. Λάρισας, σε έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να καλέσει όλα τα σωματεία της σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο Επιμελητήριο και με πορεία διαμαρτυρίας να καταλήξουν στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΕ για συμβολή "κατάληψη" του κτιρίου.

Στην κινητοποίηση τους, ενδέχεται να συμμετάσχουν και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ ενώ αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή, θα απευθυνθεί και σε επιστημονικούς φορείς.

Όπως επισημαίνει στην "Ε" ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης οι «προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, έρχονται να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς η κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη πεπατημένη συνταγή των μνημονιακών πολιτικών καταφέρνοντας βαρύτατο πλήγμα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνικής ασφάλισης και στην ασφαλιστική συνείδηση.Τόσο η Ομοσπονδία μας όσο και η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική μας οργάνωση η ΓΣΕΒΕΕ, έχει επισημάνει ότι τα ασφαλιστικά βάρη πρέπει να μοιράζονται αναλογικά και βάσει της εισφοροδοτικής ικανότητας του καθενός. Όμως η λύση του ασφαλιστικού δεν έρχεται με την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων.

Θέση μας και πρότασή μας, στην οποία εμμένουμε είναι πως τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα: Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Αναλύοντας τις προτάσεις τους ο κ. Παληογιάννης εξήγησε πως είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε επαναφέρει την πρόταση για παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.

Η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ασφάλιση υγείας), πρόσθεσε, θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό, καθώς στο όνομα της ισότητας των παροχών, είναι αδιανόητο να κατανέμονται διαφορετικά τα ασφαλιστικά βάρη. Άλλωστε η αναδιανομή για την υγεία, όπως και για τις συντάξεις (πρέπει να) επιδιώκεται μέσω της φορολογίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλίεται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Είναι σαφές τόνισε πως η εργασία από μόνη της δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης εκτός ασφαλιστικού συστήματος (κοινωνικοί πόροι, ειδικά τέλη κοκ). Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα είναι απολύτως αναγκαίο ένα διαρκές, πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στον ΟΑΕΕ, στη λογική «παγώματος» της οφειλής και μεταφοράς σε μεταγενέστερη φάση του ασφαλιστικού βίου, με ενδεχόμενη χρήση ενός πολύ μικρού ποσού δόσης απεριόριστου αριθμού. Βασικό μέλημα αυτής της πρόβλεψης είναι η άμεση ενεργοποίηση οφειλετών με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστέας βάση (του πληθυσμού ασφαλισμένων).

"Χωρίς αυτές τις ουσιαστικές βελτιώσεις η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό" κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass