ΘΕΣΙΦ: Το σ/ν για τις ΑΠΕ δεν θα πετύχει τους στόχους του

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2016 12:39

Την άποψή του για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτει ο ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ). Αναλυτικά, η επιστολή του ΘΕΣΙΦ αναφέρει τα εξής:Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμός μας κατ’ αρχήν αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις δυσκολίες που εμπεριέχει το προς επίλυση πρόβλημα της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας αφενός και αφετέρου της διατήρησης της βιωσιμότητας του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου αποζημίωσης των παραγωγών.

Θεωρούμε όμως ότι το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου για την λειτουργική ενίσχυση των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν κατορθώνει να διαχειριστεί με επιτυχία τις εγγενείς αυτές δυσκολίες. Πρωτίστως δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτό ουδεμία διορθωτική κίνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος του διαρκούς ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ που βιώνει αυτή τη στιγμή η ενεργειακή αγορά. Αντιθέτως οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση μεταθέτοντας και οξύνοντας το ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Όλοι γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει με τον ΕΛΑΠΕ. Η σημαντική διείσδυση των Φ/Β στο σύστημα, βάσει του ισχύοντος κανονισμού εκκαθαρίσεων μειώνει την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και αυτή δημιουργεί αύξηση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ που καλείται να πληρώσει τελικά ο καταναλωτής μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Η επιτυχία της Φ/Β τεχνολογίας στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου, τη δυσφήμηση των Φ/Β μέσω της διογκούμενης χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ και εν τέλει την καθυστέρηση αποπληρωμής των Φ/Β παραγωγών. Στο θέατρο αυτό του παραλόγου παραμένει το Υπουργείο θεατής.

ΟΙ στρεβλώσεις αυτές αντί να απαλείφονται, συνεχίζονται και στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Οι νέες Φ/Β εγκαταστάσεις με την είσοδο τους θα μειώσουν περαιτέρω την ΟΤΣ και η αποζημίωση τους (ΟΤΣ + premium) θα βαίνει προοδευτικά μειούμενη, βιώνοντας με τον επώδυνο αυτό τρόπο τους καρπούς της επιτυχίας τους.

Για τον ΘΕΣΙΦ το βασικό πρόβλημα δεν είναι με τι τρόπο οι Φ/Β παραγωγοί θα αποζημιώνονται (FIT ή Feed in premium) αλλά ο εξορθολογισμός του συστήματος εκκαθαρίσεων, η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στην λιανική τιμή της kwh και η συμμετοχή εν τέλει και της προμήθειας στον τελικό λογαριασμό του ρεύματος.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εμπεριέχει αρκετές αυθαίρετες παραδοχές και αστοχίες. Πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 παρ.1 για τον υπολογισμό του ΣΚΠΗΕ των Φ/Β λαμβάνεται ως CAPEX (Κόστος κατασκευής) η τιμή των 925 €/kw για εγκαταστάσεις μεγαλύτερες των 500 kw. Η τιμή αυτή δεν υφίσταται στην πράξη, δεδομένου ότι τη χρονική αυτή στιγμή (Μάρτιος 2016) τα Φ/Β πάνελ μόνον, κοστίζουν από 570 €/kw (χαμηλότερη τιμή αγοράς για πάνελ κινέζικης προέλευσης). Προσθέτοντας στο κόστος αυτό την προμήθεια των αναστροφέων, βάσεων και λοιπού εξοπλισμού και εργασιών, το τελικό κόστος κατασκευής υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή που προτείνεται στον Πίνακα 1 Α του σχεδίου νόμου, και η οποία χρήζει αναθεώρησης.

Στον ίδιο Πίνακα η προτεινόμενη δαπάνη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων (OPEX) ως ποσοστό του κόστους κατασκευής (CAPEX) κρίνουμε ότι είναι αυθαίρετη και μη ρεαλιστική και χρήζει ομοίως αναθεώρησης προς τα πάνω.

Στο Άρθρο 3 παρ. 2 λαμβάνεται για τον υπολογισμό του ΣΚΠΗΕ ως φορολογικός συντελεστής των επενδύσεων το 29 %. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην πράξη, ένας μέτοχος Νομικού Προσώπου, όπως είναι και το σύνολο των επενδυτών ΑΠΕ στη χέρα μας επιβαρύνεται και με επιπλέον ποσοστό φορολογίας 10 % στη διάθεση των κερδών και περαιτέρω φόρο αλληλεγγύης έως και 6%, κοκ. Αποτέλεσμα είναι ότι η υιοθέτηση τέτοιων παραδοχών οδηγεί όλον τον υπολογισμό του ΣΚΠΗΕ σε αστοχία και οπωσδήποτε πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αναφορικά με τους φορείς εκπροσώπησης των ΑΠΕ (RES Operators) που αναφέρονται στο Άρθρο 2, θεωρούμε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου περαιτέρω ανάλυση του τρόπου λειτουργίας τους καθώς και της φύσης και του θεσμικού τους πλαισίου και υπόστασης.

Ο ΘΕΣΙΦ για ακόμη μια φορά εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για την πορεία των οικονομικών στοιχείων του ΕΛΑΠΕ και των ελλειμμάτων του που πιθανότατα θα αυξάνονται και με την εφαρμογή του υπό διαβούλευση νόμου. Η αναμενόμενη διείσδυση του net metering, η πτώση της τιμής των δικαιωμάτων των ρύπων καταδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ. Ένα από αυτά τα μέτρα πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η πίστωση στον λογαριασμό του 100% των δικαιωμάτων των ρύπων αντι του 60% που προτίθεται να εφαρμόσει η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση.

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, το Υπουργείο επιθυμεί κατά δήλωση του την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού των ΑΠΕ, τη βελτιστοποίηση και ασφάλεια του εθνικού ενεργειακού μίγματος και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέσω της εγκαθίδρυσης ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Εμείς οι επενδυτές Φ/Β έχουμε πραγματικά νωπές τις μνήμες από τις πρακτικές αυθαιρεσίας και αθέτησης συμβάσεων εκ μέρους αυτών που ευαγγελίζονται τώρα ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο περίφημο new deal που έτρωσε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κράτους ως προς τους επενδυτές αλλά και στην πιο πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της διακοψιμοτητας που αυθαίρετα και ασύμμετρα επεβλήθη κυρίως στους Φ/Β Παραγωγούς.

Με όλα αυτά υπ όψιν, ο ΘΕΣΙΦ πέρα από τις επί μέρους παρατηρήσεις επί των άρθρων που προανέφερε, θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου δεν θα επιτύχει τους στόχους του και θα απολέσει άλλη μια ευκαιρία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν την εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass