ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

"Παραμένουν οι αδυναμίες στην αγορά ενέργειας"

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2016 0:19

 

Άλλη μια ευκαιρία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν την εγχώρια ενεργειακή αγορά, αποτελεί για το Θεσσαλικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό κ. Σκουρλέτη, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εμπεριέχει αρκετές αυθαίρετες παραδοχές και αστοχίες και το βασικό πρόβλημα δεν είναι με ποιό τρόπο οι παραγωγοί «φωτοβολταϊκών» θα αποζημιώνονται αλλά ο εξορθολογισμός του συστήματος εκκαθαρίσεων, η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στην λιανική τιμή της kwh και η συμμετοχή εν τέλει και της προμήθειας στον τελικό λογαριασμό του ρεύματος.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ΘΕΣΙΦ "Θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου για την λειτουργική ενίσχυση των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν κατορθώνει να διαχειριστεί με επιτυχία τις εγγενείς δυσκολίες, της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας και της διατήρησης της βιωσιμότητας του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου αποζημίωσης των παραγωγών.

Πρωτίστως δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτό ουδεμία διορθωτική κίνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος του διαρκούς ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ που βιώνει αυτή τη στιγμή η ενεργειακή αγορά. Αντιθέτως οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση μεταθέτοντας και οξύνοντας το ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Για τον ΘΕΣΙΦ το βασικό πρόβλημα δεν είναι με τι τρόπο οι Φ/Β παραγωγοί θα αποζημιώνονται (FIT ή Feed in premium) αλλά ο εξορθολογισμός του συστήματος εκκαθαρίσεων, η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στην λιανική τιμή της kwh και η συμμετοχή εν τέλει και της προμήθειας στον τελικό λογαριασμό του ρεύματος.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εμπεριέχει αρκετές αυθαίρετες παραδοχές για τον υπολογισμό του ΣΚΠΗΕ, που χρειάζονται αναθεώρηση ενώ αναφορικά με τους φορείς εκπροσώπησης των ΑΠΕ (RES Operators) θεωρούμε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο σ/ν περαιτέρω ανάλυση του τρόπου λειτουργίας τους καθώς και της φύσης και του θεσμικού τους πλαισίου και υπόστασης.

Ο ΘΕΣΙΦ για ακόμη μια φορά εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για την πορεία των οικονομικών στοιχείων του ΕΛΑΠΕ και των ελλειμμάτων του που πιθανότατα θα αυξάνονται. Καταλήγοντας ο ΘΕΣΙΦ επισημαίνει πως ο Υπουργείο επιθυμεί κατά δήλωση του την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού των ΑΠΕ. Εμείς οι επενδυτές Φ/Β έχουμε πραγματικά νωπές τις μνήμες από τις πρακτικές αυθαιρεσίας και αθέτησης συμβάσεων εκ μέρους αυτών που ευαγγελίζονται τώρα ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο περίφημο new deal που έπληξε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του κράτους ως προς τους επενδυτές αλλά και στην πιο πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της διακοψιμότητας που αυθαίρετα και ασύμμετρα επεβλήθη κυρίως στους Φ/Β Παραγωγούς".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass