ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ - "ΧΤΙΖΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΕΊΧΗ"…

Εφαλτήριο για την ανάπτυξη η ενέργεια…

* Εγκαινίασε χθες την επέκταση του δικτύου αερίου στα Φάρσαλα - Χαρακτήρισε υποδειγματική τη δουλειά της ΕΠΑ Θεσσαλίας, δεν διέψευσε την επιβολή φόρου στο υγραέριο και απάντησε στο αίτημα των εκλογών….

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2016 0:32
Από την επίσκεψη του κ. Σκουρλέτη στα έργα σύνδεσης και από την τελετή των εγκαινίων στο δημαρχείο Φαρσάλων Από την επίσκεψη του κ. Σκουρλέτη στα έργα σύνδεσης και από την τελετή των εγκαινίων στο δημαρχείο Φαρσάλων

 

 

Του Γιώργου Νούλη

Τις σημαντικές προοπτικές τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσω της αγοράς ενέργειας, ανέδειξε χθες από τα Φάρσαλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παν. Σκουρλέτης.

Εγκαινιάζοντας την επέκταση του φυσικού αερίου στην περιοχή στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η ΕΠΑ Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή της πόλης και αναδεικνύοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του φυσικού αερίου, τόνισε πως η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, με τους αγωγούς φυσικού αερίου αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Δίνοντας το στίγμα και κωδικοποιώντας τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, "η οποία επιμένει να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας πως «μια τέτοια γέφυρα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα εγκαινιαστεί τον Μάιο" αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας ".

Χαρακτηρίζοντας επιπροσθέτως «εφαλτήριο ανάπτυξης» αυτά που γίνονται στον τομέα της ενέργειας , τόνισε ότι υπάρχει ένας οργανωμένος σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν ταχύτερη του Αερίου στην Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλοι τελικά θα εξυπηρετήσουμε τον μεγάλο στόχο για ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνότερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις ενώ έκανε ειδική μνεία στο νέο διακανονισμό χρεών που θέτει από αύριο σε ισχύ η ΔΕΗ.

ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Νωρίτερα και σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο σημείο σύνδεσης της πόλης των Φαρσάλων με το Φυσικό Αέριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αύξησης του φόρου στο υγραέριο και απάντησε μέσω… Καραμανλή στο αίτημα των εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή για εκλογές, επανέλαβε τη γνωστή ρήση του Κώστα Καραμανλή ότι «καμιά φορά τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά» ενώ σε ερώτηση σχετική με τη φημολογία που κυκλοφορεί για την αύξηση του φόρου στον αέριο κίνησης τόνισε πως "τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή γύρω από το αυτό το θέμα. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών τα ζητήματα των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση του πιο δυσμενούς σεναρίου πάλι η τελική τιμή θα είναι πολύ πιο φθηνή από ότι πέρσι. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Όλα τα άλλα νομίζω ότι μπορούν να ξεπεραστούν».

Αναφερόμενος στο έργο της επέκτασης του δικτύου στα Φάρσαλα, τόνισε πως "σήμερα στέλνουμε ένα πολύ θετικό μήνυμα. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ενός ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού του πληθυσμού μας σε παρά πολύ καλές τιμές. Το γεγονός ότι έχουμε μία μείωση κατά 24% στο αέριο είναι κάτι το οποίο όχι μόνον διευκολύνει αυτή τη στιγμή τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που το έχουμε παρά πολύ ανάγκη. Μπορούν λοιπόν να γίνονται πράγματα προς τη θετική κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες που περνάμε και ταυτόχρονα να ελπίζουμε ότι συνεχώς τα εμπόδια θα ξεπερνιούνται και θα γίνει τελικά πραγματικότητα αυτό που θέλουμε όλοι μετά από χρόνια: η χώρα μας να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Εφαλτήριο αυτής της ανάπτυξης μπορεί να είναι αυτά που γίνονται στον χώρο της ενέργειας και ιδιαίτερα αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή την ανάπτυξη του δικτύου στη Θεσσαλία που αποτελεί ένα πρώτο έργο μέσα στο 2016. Έχουμε μία υποδειγματική δουλειά που πρέπει να βρει μιμητές και αλλού.»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Στην τελετή των εγκαινίων που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρ. Καραχάλιος, έκανε λόγο για μια σημαντική μέρα για την πόλη, για ένα "μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής σε ζώσα επαρχία, επ' ωφελεία κατοίκων και επαγγελματιών", και ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπ. περιβάλλοντος για κάποια μεγάλα έργα του δήμου πουν παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως αυτά του φράγματος της Σκοπιάς, της εκμετάλλευσης του Ενιπέα, του δρόμου Φαρσάλων-Λάρισας κ.α.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κων. Αγοραστός, ο οποίος επισήμανε τα πλεονεκτήματα του έργου λέγοντας πως θα συνεισφέρει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερη μείωση του κόστους διαβίωσης και μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία που είχε η περιφέρεια με της ΕΠΑ στο πρόγραμμα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με φυσικό αέριο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αγοραστός, σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σκουρλέτη στο γραφείο του δημάρχου Φαρσάλων, ζήτησε επισταμένως από τον υπουργό την άμεση έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για να αρχίσει η ΔΕΗ της εργασίες για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, του ζήτησε να εγκρίνει τη μελέτη του δρόμου Φαρσάλων -Λάρισας, να δει με κατανόηση τα θέματα που του έθεσε η δημοτική αρχή των Φαρσάλων με προτεραιότητα στο νερό και να συνεχιστεί το πρόσραμμα αντικατάστασης καυστήρων μέσω ΕΣΠΑ. Ο κ. Σκουρλέτης του απάντησε πως περιμένει από τη ΔΕΗ τις απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη των εργασιών, είναι θετικός για το έργο και έκανε γνωστό πως σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για ζητήματα ενέργειας και θα αναφερθεί και στο θέμα της Μεσοχώρας.

Ο Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στην πορεία και τους στόχους της εταιρίας και ανέλυσε την επενδυτική στρατηγική της. Όπως τόνισε η εταιρία από το 2000 έως σήμερα έχει αναπτύξει πάνω από 811 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου σε 7 Καλλικρατικούς Δήμους ( Λαρισαίων, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κιλελέρ (Νίκαια), Αλμυρού και Φαρσάλων), επισήμανε πως στο δίκτυο διανομής έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 78.000 μετρητές, καλύπτοντας περισσότερους από 230.000 πολίτες στη Θεσσαλία, με βαθμό διείσδυσης άνω του 53% του πληθυσμού, ενώ στοχεύουν στα επόμενα χρόνια να "φθάσουμε στο 66% της διείσδυσης του φυσικού αερίου".

Επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 100 εκ. για την κατασκευή των δικτύων ενώ φέτος θα κατασκευαστούν συνολικά 20 χλμ. και 2,9 χλμ. δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης αντίστοιχα, με το ύψος των επενδύσεων σε δίκτυα, πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά. να ξεπερνούν τα 7,8 εκ. ευρώ.

Κάνοντας ειδική μνεία στην ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ, επισήμανε πως οι μηνιαίες τιμές βασίζονται στο κόστος αγοράς αερίου και όσο μειώνεται η τιμή αγοράς του τόσο μειώνονται και οι τιμές προς όλους τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Δίνοντας μια εικόνα για το πόσο σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με την περσινή περίοδο, διαμορφώνονται φέτος οι τιμές, τόνισε πως η μέση τιμή του αερίου κατά το φετινό τρίμηνο είναι μειωμένη κατά 21% σήμερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, είναι φθηνότερο κατά 26,56% σε σχέση με το πετρέλαιο και κατά -31,4% φθηνότερος για τους βιομηχανικούς πελάτες.

Τέλος ο κ. Μπακούρας τόνισε πως η ΕΠΑ Θεσσαλίας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που θέτει η εφαρμογή του ν. 4336, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ενώ ανέφερε πως υπάρχουν και 7 εκ. ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την εταιρία, προσφέροντας δυνατότητες ρύθμισης χρεών.

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, ο οποίος τόνισε πως στα επόμενα 9 χρόνια προγραμματίζεται επέκταση δικτύου 1.500 χλμ που θα ωφεληθούν πάνω από 150.000 νοικοκυριά ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές και 20.000 επιχειρήσεις επιπλέον.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Να σημειώσουμε πως στα Φάρσαλα κατασκευάζεται ένα δίκτυο χαμηλής και μέσης πίεσης 6 χλμ. και 2,75 χλμ. αντίστοιχα. Το έργο, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει κατασκευή σημείου εισόδου στην πόλη και αγωγού τροφοδοσίας εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ Θεσσαλίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου και η τροφοδότηση της πόλης αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2016. Μέχρι στιγμής στη πόλη των Φαρσάλων έχουν υπογραφεί 154 συμβόλαια κατασκευής δικτύου, ενός 23 δημοτικά κτίρια έχουν συνάψει ήδη συμβόλαιο σύνδεσης. Με το αέριο τα δημοτικά αυτά κτίρια θα εξοικονομούν κατά έτος 140.000 ευρώ!

Να τονίσουμε τέλος πως μετά τα Φάρσαλα ο κ. Σκουρλέτης μετέβη στον Αλμυρό για να εγκαινιάζει και εκεί το έργο επέκτασης του δικτύου στην περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass