ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αιφνίδιες αλλαγές σε όρους των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

* Επιστολή διαμαρτυρίας του Δ. Αδάμ στον υφυπουργό Οικονομίας αλλά οι τροποποιήσεις συνεχίζονται…

Δημοσίευση: 01 Απρ 2016 0:15
Είναι απαράδεκτο μετά την εκκίνηση υποδοχής αιτήσεων να αλλάζουν οι όροι των προγραμμάτων τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ Είναι απαράδεκτο μετά την εκκίνηση υποδοχής αιτήσεων να αλλάζουν οι όροι των προγραμμάτων τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ

 

 

Την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας, προκάλεσε η έκδοση τροποιητικών εγκυκλίων του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ εισπράττοντας το θυμό και την οργή των εν δυνάμει και υποψηφίων επενδυτών για την αιφνιδιαστική τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής, που αλλάζουν τον προγραμματισμό τους και θέτουν εν αμφιβόλω την προοπτική αποδοχής των προτάσεών τους, έστειλε επιστολή στον κ. Χαρίτση, επισημαίνοντας πως τέτοιες επιλογές, τούτη την ώρα, δημιουργούν έντονο κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, που καταγράφεται καθημερινά από μέλη μας στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Αδαμ κάλεσε μάλιστα τον υφυπουργό να μην προβεί σε καμία αλλαγή μέχρι την ημερομηνία λήξης της αξιολόγησης των σχετικών φακέλων, κάτι βέβεια ανέφικτο αφού από χθες υπάρχουν και νέες αλλαγές στα προγράμματα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΣΤΟΛΗ

" Με έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την έκδοση τροποιητικών εγκυκλίων που αφορούν στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Όπως γνωρίζετε η προοπτική έλευσης των συγκεκριμένων προγραμμάτων αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες τη μοναδική ελπίδα όλων όσοι επιθυμούσαν να βελτιώσουν συνθήκες στις επιχειρήσεις τους ή να εκκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δράση. Θεωρούμε ότι μετά από ένα πολύμηνο διάστημα προετοιμασίας, ανακοινώσεων, διαβουλεύσεων, ζυμώσεων, προδημοσιεύσεων κλπ. τα τελικά κείμενα των προγραμμάτων όφειλαν τουλάχιστον να είναι άρτια, ξεκάθαρα και χωρίς να απαιτούν ερμηνείες και διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Έτσι είναι απαράδεκτο μερικές μόνον ημέρες μετά την εκκίνηση υποδοχής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα, το Υπουργείο να προβαίνει σε αλλαγές όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής πουμάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι καθοριστικής σημασίας για το προγραμματισμό εκάστου δυνητικού επενδυτή μια που αλλάζουν τον σχεδιασμό του. (Για το πρόγραμμα αποφοίτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ ημερομηνία εκκίνησης υποβολής αιτήσεων η 8η Μαρτίου και 1η τροποποίηση στις 9 Μαρτίου (!), για το πρόγραμμα νεοφυών επιχειρήσεων ημερομηνία εκκίνησης υποβολής αιτήσεων η 17η Μαρτίου και 1η τροποποίηση στις 21 Μαρτίου).

Εξάλλου βάσιμη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αναφέρεστε στην 1η τροποποίηση προδιαθέτοντας έτσι και για άλλες τροποποιήσεις στο άμεσο μέλλον. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι στην παρούσα χαοτική κατάσταση για την επιχειρηματικότητα τέτοιου είδους διαχείριση και επιλογές δημιουργούν έντονο κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, γεγονός που καταγράφεται καθημερινά από μέλη μας στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου". "Πιστεύοντας ότι επιθυμία σας είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν για τις συγκεκριμένες δράσεις, σας καλούμε να καταλήξετε στα τελικά κείμενα όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στα προγράμματα και να δεσμευτείτε για την μη αλλαγή τους μέχρι την ημερομηνία λήξης της αξιολόγησης των σχετικών φακέλων" καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Αδάμ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, σε νέες αλλαγές τόσο σε προθεσμίες όσους και όρους προέβη εκ νέου ο Υφυπουργός Οικονομίας καθώς παρατείνεται μέχρι 14 Απριλίου 2016, η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων ολοκλήρωσης του προγράμματος «Ενίσχυση ΜμΕ».

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε ο οδηγός του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών», ως εξής: «Απεντάσσονται οι επιχειρήσεις (δικαιούχοι) οι οποίες δεν υπέβαλαν Αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή έως την 15/4/2016 και ώρα 17:00 μμ, εφόσον δεν έχει προηγηθεί εκταμίευση επιχορήγησης. Της ανωτέρω προθεσμίας (δηλαδή της 15/4/2016) εξαιρούνται τα έργα για τα οποία υποβλήθηκε Αίτημα τροποποίησης Φυσικού - Οικονομικού Αντικειμένου στο χρονικό διάστημα από την 15/12/2015 και μέχρι την 2/3/2016. Για τα έργα αυτά απαιτείται να υποβληθεί Αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή έως την 20/5/2016 και ώρα 17:00».

Αντίστοιχα τροποποιείται και η προθεσμία στο Παράρτημα XIV «Παρακολούθηση έργων», Ενότητα Α' Αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησnς. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Με την ολοκλήρωση του έργου, και το αργότερο έως την 15/4/2016 και ώρα 17:00 μμ, είναι υποχρεωτική η υποβολή, από πλευράς δικαιούχου, Αιτήματος Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Της ανωτέρω προθεσμίας (δηλαδή της 15/4/2016) εξαιρούνται τα έργα για τα οποία υποβλήθηκε Αίτημα τροποποίησης Φυσικού - Οικονομικού Αντικειμένου στο χρονικό διάστημα από την 15/12/2015 και μέχρι την 2/3/2016. Για τα έργα αυτά απαιτείται να υποβληθεί Αίτημα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή έως την 20/5/2016 και ώρα 17:00».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass