Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Χαριστική βολή στον τουρισμό της Λάρισας

* Δριμύτατες αντιδράσεις από την Ένωση Ξενοδόχων, την Ομοσπονδία Καταλυμάτων και το Επιμελητήριο Λάρισας, που κάνουν λόγο για ένα ακόμη "χαράτσι" μετά την αύξηση του ΦΠΑ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2016 0:05

 

Του Γιώργου Νούλη

Τον ασκό του Αιόλου στον τουριστικό κλάδο της Λάρισας άνοιξε η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για την επιβολή «ειδικού τέλους» για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποιείται σε ξενοδοχεία. Λίγους μόλις μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 13% το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού τέλους, το οποίο θα αφορά σε φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι των μονάδων, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και όσο τα σενάρια δεν διαψεύδονται τόσο κορυφώνεται η ανησυχία…

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της περιοχής αλλά και σύσσωμος ο κλάδος σε πανελλήνιο επίπεδο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επιβολή φοροεισπρακτικού τέλους, υπογραμμίζοντας ότι "τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες", προειδοποιώντας για τις βαρύτατες συνέπειες και ζητώντας τη ματαίωση των οποίων τέτοιων σχεδιασμών.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαιωάννου σχολιάζοντας στην "Ε" τα σενάρια που εξυφαίνονται για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, θεωρεί ότι το τέλος, ενόψει της νέας σεζόν θα δώσει τη χαριστική βολή στον τουρισμό της περιοχής καθιστώντας το προϊόν του μη ανταγωνιστικό", ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών καταλυμάτων του νομού εκτιμά πως το τέλος θα επεκταθεί σταδιακά και στα καταλύματα .

Σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη συγκυρία για το φετινό τουρισμό, λόγω του μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών, θα ήταν καταστροφικό και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα, να δώσει δουλειές στους πολίτες, να διατηρήσει τη ζήτηση και να αυξήσει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, λένε…

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου, η επιβολή του ενός ευρώ ανά αστέρι και ημέρες παραμονής ισοδυναμεί με 230 εκ. ευρώ επιπλέον φόρο, ίσο δηλαδή με το διπλάσιο ΦΠΑ στη διαμονή που επιβλήθηκε πέρσι. Αυτό όμως που έχει εξοργίσει περισσότερο τους επιχειρηματίες είναι το ότι το μέτρο έπεσε στο τραπέζι σε μια περίοδο που ο τουρισμός θα έπρεπε να στηριχθεί, ώστε να μην επηρεαστεί ο στόχος των εισπράξεων, αλλά και επειδή αποτελεί πλέον συνήθης "τακτική” της Κυβέρνησης να φορολογούνται οι τομείς της οικονομίας που ακόμη αντέχουν στην κρίση. Καθώς το κόστος αυτό δεν αναμένεται να περάσει στους πελάτες, αφού δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε πακέτα που έχουν ήδη κλειστεί, θεωρείται πως θα επιβαρύνει τους ίδιους τους επιχειρηματίες και άρα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα των μονάδων.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

" Θεωρούμε, σημειώνει η κ. Παπαιωάννου, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι επικίνδυνο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον διπλασιασμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, που ως εργαλείο δουλειάς δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν στα ξενοδοχεία και την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. Έχουμε συμπιέσει ήδη επικίνδυνα τις τιμές μας απορροφώντας το 13% του ΦΠΑ και δεν είναι δυνατό ένα τέτοιο τέλος να επιβαρύνει επιπλέον είτε εμάς, είτε τους πελάτες μας. Πρακτικά με τον τρόπο αυτό το τουριστικό προϊόν καθίσταται πλέον μη ανταγωνιστικό. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλογιστεί με σύνεση, τόσο το οικονομικό, όσο και το κοινωνικό κόστος, από την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε νέα οικονομικά βάρη, και να μην προχωρήσει στη λήψη αυτού ή παρόμοιων μέτρων, στην αρχή μάλιστα της τουριστικής περιόδου και ας προσφέρει επιτέλους το αυτονόητο: ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

"Η επιβολή του τέλους είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί σταδιακά και στα καταλύματα, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών καταλυμάτων ν .Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου και δυστυχώς το σχέδιο εξυφαίνεται σε μια περίοδο που πολλές τουριστικές μονάδες είναι ζημιογόνες και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές βρίσκεται αντιμέτωπο με κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως με το τέλος αυτό θα πλήξει το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας"...

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δριμεία ήταν και η αντίδραση του υπεύθυνου του Τουρισμού του Επιμελητηρίου Λάρισας και προέδρου του δικτύου Ολύμπου Κισσαβου (ΟΛΚΙΣ) Νικ. Ντάγκα, ο οποίος έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου". Τέτοιες σκέψεις από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του σημειώνει, εκτιμώντας πως το τέλος διανυκτέρευσης θα φέρει και το τέλος του τουρισμού. Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου εφαρμόζεται, είναι ανταποδοτικό προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής τους προβολής. Εδώ θα αποτελέσει ένα ακόμη "χαράτσι", δείγμα της ανικανότητας και της αδυναμίας των κυβερνόντων να διαχειριστούν όπως πρέπει το τουριστικό προϊόν".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass