ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΒΟΥΝ "ΦΩΤΙΕΣ" - ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Βάζουν "χέρι" και σε ακατάσχετους λογαριασμούς

* Δεκάδες καταγγελίες στο ΙΝΚΑ Θεσσαλίας για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών στις συναλλαγές

Δημοσίευση: 09 Απρ 2016 20:00
Οι λογαριασμοί έγιναν ευάλωτοι και οι προμήθειες στις συναλλαγές είναι υπέρογκες και παράνομες καταγγέλλει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Οι λογαριασμοί έγιναν ευάλωτοι και οι προμήθειες στις συναλλαγές είναι υπέρογκες και παράνομες καταγγέλλει το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας

 

Του Γιώργου Νούλη

Γενικευμένη ανησυχία και αναστάτωση σε Λαρισαίους πολίτες έχουν προκαλέσει τελευταίως οι μαζικές κατασχέσεις χρηματικών ποσών από λογαριασμούς, λόγω των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Η σπουδή που δείχνουν μάλιστα κάποια τραπεζικά ιδρύματα, γεννά εύλογες απορίες καθώς αφαιρούνται χρήματα και από λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τους πολίτες ως… ακατάσχετοι!

Τα κρούσματα αυτά σημειώνονται σε μια περίοδο, όπου οι καταγγελίες των καταναλωτών για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών έχουν πληθύνει, με αποτέλεσμα τα πυρά για αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και αδιαφανείς πρακτικές των συστημικών τραπεζών , να είναι ομαδικά και γενικευμένα…

Θύμα της νέας στρατηγικής των τραπεζών ήταν προσφάτως συμπολίτης μας, η τράπεζα του οποίου δέσμευσε από ακατάσχετο λογαριασμό του, χρήματα για οφειλή 4.800 ευρώ προς την εφορία. Ζητώντας εξηγήσεις από την τράπεζα, καθώς στην πορεία κατασχέθηκαν και χρήματα από συνταξιοδοτικό λογαριασμό της μητέρας του, όπου ήταν συνδικαιούχος, εισέπραξε αρχικά την αμφισβήτηση αλλά τελικά αποδείχτηκε πως η τράπεζα παρανόμησε οπότε τα χρήματα θα επιστραφούν. Ο συγκεκριμένος πολίτης, κατήγγειλε το συμβάν και στην Εισαγγελία Λάρισας, αλλά επείσθη πως αν υποβάλλει μήνυση αυτή θα καταπέσει εφόσον τα χρήματα επιστραφούν…

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό καθώς ανάλογα παράπονα- καταγγελίες έγιναν και στο πρόσφατο παρελθόν και είναι αποκαλυπτικά της σημερινής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος… της αυτοματοποιημένης, της απρόσωπης και της ανάλγητης ενίοτε.

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Προς ενημέρωση πάντως των πολιτών να επισημάνουμε πως κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες έως 1.250 ευρώ μηνιαίως ενώ το όριο είναι στα 1.000. Τα 1.250 ευρώ προκύπτουν διότι εφόσον οφειλέτης έχει 1.500 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν το 50% των 500 ευρώ άρα τα 250 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση οφειλής προς το Δημόσιο η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. δικαιούται να προχωρήσει στην κατάσχεση των χρημάτων. Η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων γίνεται μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη. Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος όπως προαναφέραμε ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η εφορία δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Το μοναδικό «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στην εφορία. Πρέπει πρωτίστως δηλαδή να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp, κάνοντας χρήση των κωδικών του λογαριασμού σας στο taxisnet και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται και ακολούθως να μεταβεί στην τράπεζα για να το επικυρώσει. Βέβαια, όπως στην παραπάνω περίπτωση, απόλυτη εγγύηση δεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι απαραίτητο να γίνει…

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Στο μεταξύ από το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας έγινε γνωστό πως καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολλών καταγγελιών από καταναλωτές «για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών εκ μέρους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διενέργεια συναλλαγών μεταφοράς κεφαλαίων (εμβασμάτων), που πραγματοποιούνται είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε ηλεκτρονικά (μέσω internet banking).

Παρόλο που, κατά τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκε ο όγκος των παραπάνω τραπεζικών συναλλαγών, εξαιτίας της επιβολής των capital controls, οι τράπεζες επιβαρύνουν τους καταναλωτές με δυσανάλογα υψηλές προμήθειες, που ξεκινούν από 8 ευρώ για καταθέσεις εμβασμάτων στο κατάστημα και από 3 ευρώ για μεταφορά μέσω internet banking εισερχόμενων εμβασμάτων και αυξάνονται αναλογικά με το ύψος της πραγματοποιούμενης συναλλαγής.

Το πρόβλημα δε ,είναι ακόμα εντονότερο για μικρά ποσά συναλλαγής, όπου το κόστος της χρέωσης είναι δυσανάλογο με την αξία. Το ίδιο παρατηρείται και κατά την ανταλλαγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας, όπου επιβάλλεται εκ μέρους των τραπεζών προμήθεια ίση με το 0,15% του ποσού, με ελάχιστη χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε τράπεζας.

Όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος του ΙΝΚΑ Αγγελος Γιουρέλης "ο Άρειος Πάγος με την ιστορική υπ` αριθμ. 430/2005 έχει κρίνει ότι όρος που αφορά σε προμήθεια και έξοδα εξέτασης του αιτήματος δανείου αλλά και σε έξοδα διαχείρισης του λογαριασμού είναι άκυρος. Επομένως η είσπραξη των χρηματικών ποσών-προμήθειας δεν δικαιολογούνται από τη φύση και το είδος της υπηρεσίας αυτής, αφού η αιτιολογία επιβάρυνσης με τα προαναφερόμενα ποσά, ως προς το σκέλος της, που αφορά στη μερική κάλυψη των σχετικών λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας, είναι τελείως αόριστη, αφού δεν συγκεκριμενοποιούνται και δεν εξειδικεύονται ποια είναι αυτά τα λειτουργικά έξοδα και αν το ύψος τους δικαιολογεί τη συγκεκριμένη χρέωση".

Για τον λόγο αυτό, το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας καλεί το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, να επιβάλουν τη νομιμότητα στις τραπεζικές προμήθειες και καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε προμήθεια που επιβαρύνονται κατά τη συναλλαγή τους με την τράπεζα και θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη, υπέρογκη, παράνομη και καταχρηστική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass