ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΜΕ ΧΡΕΗ ΕΩΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΠΡΩΤΟΙ

Συνωστισμός στη ΔΕΗ για τη νέα ρύθμιση χρεών

* Πάνω από 120 αιτήσεις διεκπεραιώνονται καθημερινά - Οι 36 δόσεις δεν είναι για όλους, τι πρέπει να ξέρετε…

Δημοσίευση: 12 Απρ 2016 0:00
Χωρίς προκαταβολή και με περισσότερες δόσεις το νέο σύστημα διακανονισμού αλλά θέλει προσοχή… Χωρίς προκαταβολή και με περισσότερες δόσεις το νέο σύστημα διακανονισμού αλλά θέλει προσοχή…

 

Του Γιώργου Νούλη

Μεγάλη ανταπόκριση από Λαρισαίους καταναλωτές, οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, έχει το νέο σύστημα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Οι ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου επειδή προβλέπουν ένα μεταβατικό διάστημα 4 μηνών χωρίς προκαταβολή και έως 36 δόσεις, έχει κινητοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό οφειλετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθημερινή βάση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ επί της οδού Καρδίτσης, διευθετούνται πάνω από 120 αιτήσεις ενώ ο αριθμός των πολιτών που συρρέει εκεί είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς αρκετοί σπεύδουν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ενδεικτικό της απήχησης που βρίσκει η τρέχουσα ρύθμιση στους καταναλωτές είναι ότι τα αιτήματα διακανονισμού είναι τετραπλάσια σε αριθμό αυτών που υποβάλλονταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την παλιά ρύθμιση, η οποία δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης.

Πάντως αυτοί που προσέτρεξαν πρώτοι από τα μέχρι στιγμή στοιχεία είναι κυρίως αυτοί που είχαν οφειλές έως 5.000 ευρώ ενώ ηχηρή είναι για την ώρα η απουσία των αγροτών, που αν και η ρύθμιση για αυτούς ξεκίνησε νωρίτερα και είναι ακόμη πιο ευνοϊκή, δεν έχουν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον. Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ωστόσο πως όταν θα αρχίσει η αρδευτική περίοδος και παραλάβουν τους πρώτους λογαριασμούς, θα κινητοποιηθούν και αυτοί…

Σε κάθε περίπτωση όσοι σπεύσουν στη ΔΕΗ για ρύθμιση θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα λογαριασμό στο όνομά τους και την αστυνομική τους ταυτότητα. Προς ενημέρωση επισημαίνουμε τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης, τα οποία είναι τα εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

* Για διάστημα 4 μηνών, έως και 31 Ιουλίου 2016 δηλαδή, όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.

* Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα.

* Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

* Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών το οποίο διαφέρει από το τωρινό καθώς και προκαταβολή προϋποθέτει και οι μηνιαίες δόσεις διαφοροποιούνται. Συγκεκριμένα:

* Για τους πελάτες που δεν έχουν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά: Προκαταβολή 5% της συνολικής οφειλής ενώ το ύψος των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

* Για τους πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή): Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής και 18 μηνιαίες δόσεις

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

* Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες (στους οποίους παρέχονται 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή και χωρίς την α΄δόση) , οι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

* Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Είναι απαραίτητο δηλαδή μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα.

* Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.

* Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.

* Ειδικά οι επιχειρηματικοί πελάτες (επαγγελματίες και επιχειρήσεις), εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση, εκτός του ότι επιλύουν μια χρονίζουσα σοβαρή εκκρεμότητα, εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιβράβευσης που εγκαινίασε η ΔΕΗ από 1ης Απριλίου με το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς επιχειρηματικούς πελάτες παρέχοντας έκπτωση 10% στην αξία του ρεύματος.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Ο αριθμός των δόσεων που μπορούν να εγκριθούν για τους πελάτες, διαφοροποιούνται ανάλογα με το βαθμό συνέπειάς του, την κατηγορία στην οποία ανήκει (πχ οικιακός, Ευάλωτος, Επαγγελματίας κ.λπ.) και το μέσο μηνιαίο λογαριασμό στις κατηγορίες πελατών, όπου προβλέπεται.

Ο βαθμός «συνέπειας» ορίζεται ως εξής: 1. Συνεπείς πελάτες χωρίς διακανονισμούς 2. Συνεπείς πελάτες σε πληρωμές και διακανονισμούς 3. Περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενους λογαριασμούς ή και μια αθέτηση διακανονισμού 4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών 5. Παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους 6. Ρευματοκλοπή.

* Ειδικά για ευάλωτους πελάτες με βαθμό συνέπειας "1” έως και “5” η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ. Επιπλέον στους ευάλωτους πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass