«ΔΩΡΟ» ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΟΜΟΛΟΓΑ EFSF ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΕΚΤ

Ένεση ρευστότητας 1 δισ. στις τράπεζες

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 0:09

 Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, με την απόφασή της να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους. Η αλλαγή της σύμβασης υπογράφηκε προχθές ενώ διενεργήθηκε μέσα στην ίδια ημέρα και η πρώτη δημοπρασία τίτλων στην οποία συμμετείχαν οι εγχώριες τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες αν και ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη του στις 10 Μαρτίου είχε πει πως θα είναι επιλέξιμα το 50%. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ ευρώ για τις τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών φθάνει τα 37 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ η Εθνική 9,08 δισ., η Eurobank 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες. Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass