ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ –ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ- ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ

Μέτρα και χρέος πακέτο για τη δόση

* Μαξίμου: ικανοποίηση για την τήρηση των κόκκινων γραμμών μας

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2016 1:31

 

ΑΘΗΝΑ

Συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αποτελούν τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, διαμηνύει το Eurogroup.

Σε σχετική ανακοίνωση παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα όχι μόνον η λήψη μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά τίθεται και το θέμα του χρέους για πρώτη φορά.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται:

"Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα".

Η ανακοίνωση αποτελεί την επίσημη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου και όπως προκύπτει η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Από την ανάγνωση της ανακοίνωσης γίνεται σαφές ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά η 9η Μαΐου θα αποτελέσει αφετηρία συζητήσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον "εφεδρικό μηχανισμό".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν πολύ σύντομα σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Το τρέχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την Δευτέρα 9 Μαΐου το έκτακτο Eurogroup των Βρυξελλών θα μπορούσε να καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής, αλλά και της νομικής φυσιογνωμίας του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, πάντοτε εφόσον υπάρχει συμφωνία «πλαίσιο» στο Eurogroup, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για το πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (μέσα από την αυτόματη κατάργηση φοροαπαλλαγών, τη μείωση μισθών στο Δημόσιο και την περικοπή υφισταμένων κύριων συντάξεων) στην κατεύθυνση έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level-agreement) το οποίο θα μπορούσε να λάβει την πολιτική «ευλογία» ή αλλιώς τη σφραγίδα έγκρισης (rubber-stamp) από το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

ΜΑΞΙΜΟΥ:ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΜΕΤΡΑ

Εν τω μεταξύ , ζητήματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Επίσης εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή» αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές.

Στο προσφυγικό εκφράστηκε ικανοποίηση για την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass