ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ ΙΚΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΚΑΘΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ

Διπλό "χτύπημα" σε 800 χαμηλοσυνταξιούχους της Λάρισας

* Από ποιους και πόσο θα μειωθεί αναδρομικά από 1/1/2016 το επίδομα - Χάνουν και την έκπτωση στα φάρμακα…

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2016 0:55
Εκατοντάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα δουν μόνο να μειώνεται η σύνταξή τους αλλά θα πληρώνουν και τα φάρμακα κατά 150% ακριβότερα… Εκατοντάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα δουν μόνο να μειώνεται η σύνταξή τους αλλά θα πληρώνουν και τα φάρμακα κατά 150% ακριβότερα…

 

Του Γιώργου Νούλη

Μείωση της σύνταξης και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα θα δουν από τον ερχόμενο Ιούλιο περίπου 800 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ Λάρισας λόγω των περικοπών που στο ΕΚΑΣ. Πρόκειται για διπλό χτύπημα που επέρχεται μέσω των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, καθώς παράλληλα με τη διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ λόγω των νέων χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, θα υποστούν και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα κατά 150%!

Μάλιστα, την ίδια τύχη θα έχουν μέχρι το τέλος του 2019 και οι υπόλοιποι 3.200 από τους 4.000 περίπου σήμερα δικαιούχους του επιδόματος του ΙΚΑ Λάρισας, που θα το «χάσουν» τα επόμενα χρόνια καθώς από 1/1/2020 δεν θα υπάρχει ΕΚΑΣ. Ο συνολικός αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν το ΕΚΑΣ θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς ΕΚΑΣ χορηγεί και ο ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται ότι για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% ενώ υπάρχουν και παθήσεις που εμπίπτουν σε μηδενική συμμετοχή. Όσοι όμως βρεθούν, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς επίδομα, εντός του έτους θα χάσουν παράλληλα και τη δυνατότητα μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα και θα κληθούν να συμμετέχουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, δηλαδή στο 25%. Δηλαδή ενώ όσοι έχουν ΕΚΑΣ πληρώνουν μόνο το 10% συμμετοχής στα φάρμακα, από τον Ιούλιο που θα τους κοπεί θα πληρώνουν 2%%

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να φτάσει τόσο στο περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ Λάρισας η διευκρινιστική εγκύκλιος με τα νέα εισοδηματικά όρια και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος και να ξεκινήσει έτσι η υποβολή αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Για την ώρα και μέχρι να υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση από τις διοικήσεις των ταμείων οι συνταξιούχοι, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να προσέρχονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προς το παρόν αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι ότι βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ το 2016 είναι χαμηλότερα, με στόχο την διακοπή της καταβολής του στο 20% των δικαιούχων και το επίδομα θα κυμαίνεται μεταξύ 57,50 ευρώ και 230 ευρώ ενώ θα συνεχίσουν να το παίρνουν όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 7972 ευρώ ετησίως και συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 11000 ευρώ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Έτσι, για την καταβολή του επιδόματος εντός του τρέχοντος έτους, πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις:

* Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

* Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ και αφορούν τα εισοδήματα του 2014.

* Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ. Μέχρι πρότινος το ποσό ήταν στα 9.884 ευρώ.

* Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ (μέχρι πρότινος ήταν στα 15.380).

* Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται το 2016, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα να μην υπερβαίνει μηνιαίως τα 664 ευρώ (ήταν 850).

ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως. Μέχρι πρότινος 230 ευρώ ΕΚΑΣ δικαιούνται όσοι είχαν ποσό έως 7.715.

* Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216 και μέχρι του ποσού των 7.972 ευρώ το ΕΚΑΣ καταβάλλεται κλιμακωτά ι ως εξής:

- Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι 7.518 ευρώ δίδεται ποσό 172,50 ευρώ (το ποσό αυτό μέχρι πρότινος το έπαιρναν όσοι είχαν ετήσιο ποσό σύνταξης από 7.715,66 - 8.018,26 ευρώ)

* Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ δίδεται ποσό 115 ευρώ(το ποσό αυτό μέχρι πρότινος το έπαιρναν όσοι είχαν ετήσιο ποσό σύνταξης 8.018,27 - 8.219,93 ευρώ)

* Από 7.720,01 και μέχρι 7.972 δίδονται 57,50 ευρώ (το ποσό αυτό μέχρι πρότινος το έπαιρναν όσοι είχαν ετήσιο ποσό σύνταξης 8.219,94 - 8.472,09 ευρώ).

Παράλληλα υπήρχε μια ακόμη κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων με ετήσιο ποσό σύνταξης από 8372,10 - 9.200 ευρώ, που παίρνει σήμερα ΕΚΑΣ 30 ευρώ. Όλοι αυτοί, στο πλαίσιο των περικοπών θα το χάσουν αυτομάτως, καθώς δεν θα δίνεται πλέον επίδομα 30 ευρώ.

Τα ίδια παραπάνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, θυμίζουμε πως το επίδομα ισούται με τα 2/3 των παραπάνω ποσών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι η διακοπή του ΕΚΑΣ θα γίνει αναδρομικά, δηλαδή όσοι χάσουν από τον Ιούλιο το βοήθημα ή πάρουν μικρότερο ποσό λόγω των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο εντός κάποιων μηνών που θα καθοριστούν. Δηλαδή από τη σύνταξή τους θα κρατείται για κάποιους μήνες το ποσό που πρέπει να επιστραφεί.

Επισημαίνεται τέλος πως ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας ούτε στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass