Η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ποιοι κινδυνεύουν με διακοπή της σύνδεσης αερίου

* Κατά μέσο όρο 50 - 60 ευρώ είναι το κόστος για την έκδοσή του - Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2016 0:04
Το πιστοποιητικό που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές και το οποίο εκδίδεται από το Σύνδεσμο Θερμοϋδραυλικών, ως αρμόδιο, εκ του νόμου, ελεγκτικό φορέα στο ν. Λάρισας Το πιστοποιητικό που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές και το οποίο εκδίδεται από το Σύνδεσμο Θερμοϋδραυλικών, ως αρμόδιο, εκ του νόμου, ελεγκτικό φορέα στο ν. Λάρισας

 

 

 

 

Του Γιώργου Νούλη

 Μια πρόσθετη αλλά αναγκαία, επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου της Λάρισας, οικιακούς και εμπορικούς, που οι εγκαταστάσεις τους συμπλήρωσαν 4 χρόνια από την αρχική λειτουργία τους, επιφυλάσσει από το φετινό καλοκαίρι η ΕΠΑ Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας των εσωτερικών εγκαταστάσεων και τη μέγιστη οικονομία στην χρήση του αερίου, η ΕΠΑ προγραμματίζει νέους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις εργασίες συντήρησης και αν διαθέτουν το πιστοποιητικό «Επανελέγχου Στεγανότητας Σωληνώσεων».

 Πρόκειται για το πιστοποιητικό που πρέπει να φέρουν οι εγκαταστάσεις που συμπλήρωσαν 4 έτη από την αρχική λειτουργίας και το οποίο για να το αποκτήσει ο καταναλωτής θα πρέπει να επιβαρυνθεί με ένα κόστος κατά μέσο όρο 50-60 ευρώ ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται με την παρέλευση κάθε 4ετίας.

Το σημαντικότερό βέβαια είναι πως αν, στους ελέγχους που θα ξεκινήσει άμεσα η ΕΠΑ, βρεθούν καταναλωτές που δε διαθέτουν το πιστοποιητικό αυτό, η εταιρία για λόγους ασφαλείας εφόσον δεν τηρηθούν οι σχετικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών μπορεί να διακόψει τη σύνδεση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΠΑ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ασφαλούς λειτουργίας των εσωτερικών εγκαταστάσεων με τη μέγιστη οικονομία στην χρήση φυσικού αερίου, προγραμματίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους των εσωτερικών εγκαταστάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η διενέργεια των εργασιών συντήρησης εκ μέρους των καταναλωτών και η ύπαρξη του Πιστοποιητικού Επανελέγχου Στεγανότητας Σωληνώσεων που απαιτείται για εγκαταστάσεις που έχουν συμπληρώσει 4 έτη από την αρχική λειτουργία σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον «Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar» (ΦΕΚ Β 976 2012).

Για τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν το "Πιστοποιητικό Επανελέγχου Στεγανότητας Σωληνώσεων Εσωτερικής Εγκατάστασης" η εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στα άρθρα 6 και 9 των Γενικών Όρων Συναλλαγών, δικαιούται να διακόψει τη σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το παροχετευτικό δίκτυο για λόγους ασφαλείας ενώ δεν μειώνεται η ευθύνη του καταναλωτή όσον αφορά την ασφαλή και ορθή λειτουργία της εσωτερικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται οι καταναλωτές να μεριμνήσουν έγκαιρα για την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων απευθυνόμενοι κάθε φορά σε αδειοδοτημένους εγκαταστάτες φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να δίνεται το δικαίωμα εισόδου για έλεγχο και εποπτεία της εγκατάστασης στην εταιρεία και στα εξουσιοδοτημένα από αυτή πρόσωπα ή σε οποιονδήποτε άλλο ελεγκτικό φορέα. Για ερωτήσεις και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε από τις 0:00 έως τις 16:00 τηλεφωνικά στο 11150".

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 Πάντως ως είθισται για τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν το Πιστοποιητικό στεγανότητας η εταιρεία θα δίνει σχετικό περιθώριο συμμόρφωσης στους καταναλωτές. Εάν παρέλθει η προθεσμία και ο καταναλωτής δεν εφοδιαστεί το πιστοποιητικό, τότε κινδυνεύει με διακοπή σύνδεσης.

 ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Τίνος αρμοδιότητας όμως είναι ο έλεγχος και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού;

 « Άμεσα αρμόδιοι και σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου και στεγανότητας είναι οι αδειούχοι εργοδηγοί εγκαταστάτες φυσικού αερίου, μέλη του συνδέσμου Θερμουδραυλικών ν. Λάρισας, τονίζει ο πρόεδρός του κ. Κώστας Σιαγώνας. Και αυτό ανακύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 112/201 ΦΕΚ 197Α) σύμφωνα με το οποίο τις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να τις εκτελούν μόνο οι υδραυλικοί που κατέχουν την απαιτούμενη άδεια – εργοδηγού υδραυλικού. Οι εργοδηγοί που εκτελούν τις εργασίες αυτές, νομιμοποιούνται και για την έκδοση και υπογραφή των πιστοποιητικών αντοχής και στεγανότητας».

Οι πολίτες, σημειώνει ο κ. Σιαγώνας να απαιτούν για λόγους ασφαλείας και εγγύησης των εγκαταστάσεών τους, κατά τους ελέγχους την παρουσία αδειούχου υδραυλικού εργοδηγού. Προς τούτοις μπορούν να απευθύνονται στο νομίμως όργανο εκπροσώπησης τους, στο Σύνδεσμο Υδραυλικών Λάρισας για οποιοδήποτε θέμα που αφορά τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Προσωπικά ως πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Λάρισας συνιστώ στο καταναλωτικό κοινό να εμπιστεύονται τεχνίτες εξειδικευμένους και κατόχους άδειας εργοδηγού υδραυλικού".

Σχετικά με το κόστος του ελέγχου και της έκδοσης τους πιστοποιητικού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θερμουδραυλικών, το καθορίζει από 30 – 100 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης. «Το κόστος, εξηγεί ο Σιαγώνας είναι μικρό. Πρόκειται για ένα ποσό που θα δίδεται κάθε 4 χρόνια αλλά εξασφαλίζει την ασφάλεια της εγκατάστασης και την καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία του...»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass