ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

"Θα ακριβύνουν τρόφιμα και θα μειωθεί η κατανάλωση"

* Αυξημένη κατά 20% θα είναι η τελική τιμή της μπύρας διαμηνύει η Ένωση Ζυθοποιών

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2016 0:06

Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση ΦΠΑ, την έκτη τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα και την επιβολή του στον καφέ. Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «ενώ η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%» και επισημαίνει: «Αν o ΦΠΑ και ΕΦΚ αυξηθούν αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας».

Επιπλέον, ο ΣΕΒΤ σημειώνει ότι «τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ, μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά». «Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και αποτελούν τροχοπέδη στην απαραίτητη και επιθυμητή παραγωγική ανασυγκρότηση» επισημαίνει ο ΣΕΒΤ.

ΕΝΩΣΗ ΖΥΘΟΠΟΙΩΝ

«Δραματικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις για την αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία», σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, «εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ζύθου». Είναι επιτακτική, όπως καταγγέλλει η Ένωση, η άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον αρμόδιο υπουργό και παρέμβαση του πρωθυπουργού».

Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, «επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης. Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ, είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας, που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%».  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass