ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ" ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μέσο φόρο 1.000 ευρώ βγάζουν τα εκκαθαριστικά

* Το 30% των δηλώσεων έχει έως τώρα υποβληθεί - Πώς να πληρώσετε το φόρο σε 12 δόσεις

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2016 8:50



Του Γιώργου Νούλη
Στο “φορολογικό απόσπασμα” έχουν στήσει τα τεκμήρια διαβίωσης χιλιάδες ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μικρομεσαίους επιτηδευματίες και αγρότες, που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αν και δήλωσαν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου, επειδή στο φορολογητέο εισόδημα συνυπολογίστηκαν και τα τεκμήρια, το εκκαθαριστικό που εκδίδεται είναι "τσουχτερό".
Όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί της Λάρισας, από τις 541.645 δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εκκαθαρίστηκαν ήδη από τη ΓΓΠΣ, ο μέσος όρος του φόρου που αναλογεί στις χρεωστικές είναι 977 ευρώ, ενώ 261 ευρώ είναι ο μέσος φόρος των πιστωτικών δηλώσεων.
Και όλα αυτά γιατί όσοι έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία, φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ. Έτσι, αν τύχει και διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%. Πάντως ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.
Στο μεταξύ οι ρυθμοί υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν έχουν αυξηθεί αν και απομένει πλέον ένα σχεδόν μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αρκετοί φορολογούμενοι της Λάρισας, όπως δηλώνεται από λογιστές, "βλέπουν αλλά δεν αγγίζουν", καθώς θέλουν να αποφύγουν την «κρυάδα» της εκκαθάρισης, που δείχνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις, αγρότες και μισθωτούς με εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.
Πάντως μέχρι και χθες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί στο Taxisnet έφτασαν τις 1.789.922 σε σύνολο 6 εκατ. περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις οι 541.645 είναι χρεωστικές (το 30,26% του συνόλου), οι 329.895 είναι πιστωτικές (το 18,43% του συνόλου) και οι 918.382 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 51,31% του συνόλου). Υπενθυμίζεται, ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση αν δεν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα (τουλάχιστον έτσι έχει διαμηνυθεί), ενώ ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις. Παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο. Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ
Σε κάθε περίπτωση πάντως πέραν των πιστωτικών καρτών, υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδικασίες για όσους θέλουν να πληρώσουν την εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δυνατότητα που δίδεται για εξόφληση σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι η πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013 αλλά με επιβάρυνση της τάξης του 5% από το ετήσιο επιτόκιο. Ο φορολογούμενος θα πρέπει απλά να πάει στην εφορία και να συμπληρώσει μια έντυπη αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση για την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση. Για την εξόφληση την μηνιαίας δόσης δεν χρειάζεται πάγια εντολή σε τραπεζικό λογαριασμό, αρκεί ο οφειλέτης να πηγαίνει μια φορά τον μήνα στο γκισέ της τράπεζας με την “Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής” που θα πάρει από την εφορία και να πληρώνει το ποσό.
Η δεύτερη περίπτωση την οποία μπορεί να επιλέξει κάποιος για να πληρώσει σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι να υπαχθεί στη ρύθμιση που προβλέπει ο νόμος 4152/2013 των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή θα πρέπει να έχει παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον της πρώτης διμηνιαίας δόσης. Στην εφορία θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση και την περιουσία του, στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει ότι αδυνατεί να πληρώσει το ποσό της διμηνιαίας δόσης .
ΓΙΑ ΤΟΥΣ 18ΧΡΟΝΟΥΣ
Τέλος θυμίζουμε πως φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις όλοι όσοι ενηλικιώθηκαν (έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας) εντός του 2015, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, αρκεί στο όνομα ενός νέου ή μιας νέας που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2015 να έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση! Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη και αν ο 18χρονος ή η 18χρονη δεν έχει αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2015 και εξακολουθεί να δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς!
Εννοείται βέβαια πως για κάθε 18χρονο, είτε πρέπει να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση είτε όχι, ισχύει η υποχρέωση λήψης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο οποίος πρέπει να αναγράφεται στη φορολογική δήλωση του ιδίου ή των γονέων του, κατά περίπτωση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass