ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

Σε τέσσερις δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 11:30

 

Σε τέσσερις δόσεις αναμένεται να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 με τα εκκαθαριστικά να φτάνουν στους φορολογούμενους από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον Realfm 97,8.

«Είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να έχουμε μετά μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να κρατά σε αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να υπολογίσουν ούτε κατά προσέγγιση πόσος θα είναι ο φετινός λογαριασμός του φόρου ακίνητης περιουσίας. Με τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, η αξία των αγροτεμαχίων θα προστίθεται πλέον στην αξία των υπόλοιπων ακινήτων και εάν το σύνολο ξεπερνά τα 200.000 ευρώ θα επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη καθορίσει πως θα υπολογίζεται η αξία των αγροτεμαχίων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν αυτό γίνει με το υφιστάμενο σύστημα της Αντικειμενικής Αξίας Γης (ΑΑ-ΓΗΣ), τότε θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους έχουν πολλά αγροτεμάχια και φυσικά για τους αγρότες. Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν πάρει εντολή να "τρέξουν" εναλλακτικά σενάρια, ώστε αφενός μεν να εισπράξει το Δημόσιο, τα ποσά που έχει προϋπολογίσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των αγροτών. Τα τεστ με τα εναλλακτικά σενάρια θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, την επόμενη εβδομάδα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Προς το παρών η μαγική φόρμουλα δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα ο μεν ΕΝΦΙΑ να είναι ακόμη στον αέρα, οι δε φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις σημειώνοντας ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Ερωτηθείς σχετικά με το σύστημα που θα ισχύσει για τα τέλη κυκλοφορίας επεσήμανε ότι: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας ώστε το 2017 να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά». Πάντως α σενάρια που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή που έχει συνταθεί από το Υπ. οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπουν νέο τρόπο υπολογισμού, με βάση του ρύπους ακόμη και για παλαιότερα οχήματα από αυτά που ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.

Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τον υπολογισμό με βάση τους ρύπους για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2007, έτσι ώστε να προκύψουν μειώσεις για τα οχήματα ηλικίας έως δέκα ετών μεγάλου κυβισμού και αυξομειώσεις για τα μικρότερου (κάτω από 2.000 κ.ε.) κυβισμού.

Μια ακόμη αλλαγή που προωθείται είναι η καθιέρωση αυτοκόλλητου το οποίο θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Το αυτοκόλλητο θα περιλαμβάνει και ειδικό «τσιπάκι» με πληροφορίες για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει ΚΤΕΟ και θα δίνεται δωρεάν στα οχήματα με ελληνικές πινακίδες για τα οποία καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας. Το αυτοκόλλητο θα υποχρεωθούν να λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα καταβάλλοντας αντίτιμο, ανάλογα με τον χρόνο που το όχημα θα κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass