"ΒΡΟΧΗ" ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Άκυρος ο "κόφτης" των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ

* Στα 230 εκ. ευρώ το κόστος εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 12:30

Στο ύψος τους παραμένουν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς με νομοτεχνική βελτίωση την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αποσύρθηκε η διάταξη η οποία προέβλεπε «κόφτη» σε περίπτωση ύπαρξης τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι οι σχετικές διατάξεις οι οποίες αφορούσαν στην κατάργηση των εκπτώσεων 50% και 100% επί του ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από τόκους άνω των 300 και 600 ευρώ αντίστοιχα αποσύρονται .

Στο μεταξύ την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές αργά το βράδυ με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου. Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου. 'Ετσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, αντί για το Δεκέμβριο του 2016, που προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 230 εκ. ευρώ ωστόσο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει και θα καλυφθεί. Επίσης, από τη μετάθεση κατά ένα μήνα της εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ προκύπτει απώλεια 550 εκατ. στα έσοδα.

Εξάλλου σε άλλες τροπολογίες προβλέπονται ακόμη οι εξής ρυθμίσεις:

* Απαλλάσσονται οι ελεγκτές της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η διάταξη έρχετι κατόπιν σχετικής απαίτησης των δανειστών, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε οι ελεγκτές να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους.

* Προβλέπεται ως προαιρετική από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρείες , τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του . Η διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1-1-2016.

* Παρατείνεται για τρία χρόνια η παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού του φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ.

* Τονίζεται ότι ο υπολογισμός των τελών ταξινόμησης γίνεται με την κλίμακα των νέων αυτοκινήτων, δηλαδή χωρίς προσαύξηση 50%, και για τα οχήματα που πληρούν την προηγούμενη αντιρρυπαντική οδηγία εφόσον εισαχθούν το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

* Και το ΣΔΟΕ θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορανομικούς ελέγχους για την διακίνηση και διάθεση προϊόντων στο υπαίθριο και στεγασμένο λιανεμπόριο.

* Ορίζεται, ειδικά για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, ότι γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη ΔΟΥ εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass