ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Από την ερχόμενη Τρίτη οι συντάξεις Σεπτεμβρίου

* Νέος γύρος περικοπών στις επικουρικές - Ποιοι θα δουν μείωση - Με προσωρινή σύνταξη για 12 ακόμη μήνες 150.000 συνταξιούχοι

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2016 9:16

Σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου στους δικαιούχους των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι πρώτοι που θα πληρωθούν τη σύνταξή τους θα είναι οι συνταξιούχοι Δημοσίου και ΙΚΑ καθώς θα λάβουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου την Τρίτη 30 Αυγούστου. Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010 που το ΙΚΑ θα καταβάλλει συντάξεις χωρίς δανεισμό, καθώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στο επτάμηνο του 2016 ήταν αυξημένα κατά 241 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν ΝΑΤ και ΚΕΑΝ που θα καταβάλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου την Τετάρτη 31 Αυγούστου. ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑ οι επικουρικές συντάξεις. Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, στην πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα έχουν υπολογιστεί με βάση τον νέο τρόπο, που προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, πάνω από 805.000 συντάξεις, με στελέχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) να εκτιμούν ότι οι περικοπές, όπου γίνουν, θα αγγίξουν ακόμη και το 38%. Πρόκειται για τον τρίτο και τελευταίο γύρο για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με το μεγαλύτερο όμως κύμα περικοπών να περιλαμβάνεται στον δεύτερο γύρο, που αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Έχει προηγηθεί ο πρώτος, με τις πληρωμές Αυγούστου, όπου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Οι μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις του πρώτου και δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που δεν θα επηρεαστούν είναι αυτοί που λαμβάνουν έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Ειδικότερα από το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι 15%), από το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων (-14%), Από το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας (-13%), Από το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (-20%), από το ΤΑΠΤΠ – Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική (-35%), από το ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας (-35%) ενώ οι επικουρικές της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) θα έχουν οριακές απώλειες – κάτω των 10 ευρώ.

ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Στο μεταξύ δέσμιοι των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού βρίσκονται 150.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν προσωρινή σύνταξη και περιμένουν την τελική κύρια απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων. Κι αυτό γιατί η έκδοσή της οριστικής σύνταξης συνδέθηκε με κρυφή «ρήτρα» επανυπολογισμού, η οποία «δένει τα χέρια» των ταμείων.

Αυτό προκύπτει από την υπουργική απόφαση που ορίζει τη διαδικασία επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Στο άρθρο 5 της επίμαχης ΚΥΑ ορίζεται ότι σε κάθε νέα σύνταξη που εκδίδεται με τις προγενέστερες διατάξεις του ν. 4387/16 (σ.σ. το νέο ασφαλιστικό), διενεργείται ταυτόχρονα και επανυπολογισμός της με το νέο τρόπο που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος. Πρακτικά η διάταξη αυτή σημαίνει, ότι οι 150.000 συνταξιούχοι που περιμένουν την οριστική σύνταξη κινδυνεύουν να μην την δουν ποτέ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Θα πρέπει δηλαδή ενώ αρκετοί από αυτούς εισπράττουν ήδη για 5, 8 ή 12 μήνες 400 ή 500 ευρώ προσωρινής σύνταξης, να ζήσουν με αυτά τα χρήματα για άλλους 12 μήνες καθώς η διάταξη προβλέπει επανυπολογισμό επί της οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass