ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

"Φιλοδώρημα" γίνεται το επίδομα θέρμανσης

* Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι στη Λάρισα - Τί ποσό επιδόματος θα λάβουν φέτος μετά τις διπλές αυξήσεις στο πετρέλαιο…

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2016 11:59
Ακριβότερα θα διατίθεται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λάρισα ενώ οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο επίδομα θα αφήσουν τους περισσότερους παραπονούμενους… Ακριβότερα θα διατίθεται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λάρισα ενώ οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο επίδομα θα αφήσουν τους περισσότερους παραπονούμενους…


Του Γιώργου Νούλη
Κερδισμένους τους κατοίκους των ορεινών περιοχών του νομού και χαμένους όσους διαμένουν εντός της πόλη της Λάρισας θα δημιουργήσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει το Υπ. Οικονομικών στο φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης…


Αν και τα βασικά κριτήρια χορήγησής του, εισοδηματικά και περιουσιακά, δεν πρόκειται να αλλάξουν, ωστόσο οι παρεμβάσεις που προωθούνται στις 4 κλιματικές ζώνες, θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις ποσότητες που δικαιούνται, άρα και στο τελικό ποσό της επιδότησης, οι καταναλωτές. Και αυτό γιατί στον πυρήνα των προτεινόμενων αλλαγών βρίσκεται νέα γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.
Με το σκεπτικό του Υπ. Οικονομικών ότι "δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου» και συνεπώς κατ΄ αντιδιαστολή με το "δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος της Λάρισας να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Κισσάβου ή του Ολύμπου», σημαίνει ότι εάν περάσει ο σχεδιασμός, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τον κάτοικο της Σπηλιάς ή του Λιβαδίου και μείωση για τον κάτοικο της Λάρισας…
Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην γίνει τίποτε, γιατί οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται στο παραπέντε της έναρξης της διάθεσης πετρελαίου και όχι όταν πρέπει, αλλά αν τελικά προκύψουν και εφόσον το συνολικό ποσό θα παραμένει στα περσινά επίπεδα (105 εκ. ευρώ), θα έχουμε σημαντικές ανατροπές και το επίδομα για όσους κατοικούν εντός της Λάρισας, ένα χρόνο μετά το "ψαλίδισμά" του στο μισό, θα καταστεί φιλοδώρημα…
Με βάση τα ισχύοντα έως σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς. Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα ενώ για τη Λάρισα όπως και όλη τη Θεσσαλία που βρίσκεται στη Β΄ κλιματική ζώνη, το μέγιστο ύψος επιδοτούμενου καυσίμου είναι έως 1.500 λίτρα.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι από τις 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ούτως ή άλλως θα είναι ακριβότερο από πέρυσι λόγω του αυξημένου ΕΦΚ, η επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο δεν πρόκειται να αλλάζει. Με δεδομένο ότι το ποσό που θα λάβει κάποιος Λαρισαίος εξαρτάται τόσο από την οικογενειακή κατάσταση (ο έγγαμος δικαιούται επιδότηση έως 1.200 λίτρα και ο έγγαμος ή η μονογονοεική οικογένεια έως 1.500 λίτρα) όσο και με τα τετραγωνικά του σπιτιού (επιδοτούνται 15 λίτρα ανά τ.μ.), το ποσό θα κυμαίνεται και φέτος από 300 έως 370 ευρώ. Δηλαδή αν το σπίτι τους είναι 70 τ.μ., το ανώτατο ποσό κατανάλωσης που μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι για 1.050 λίτρα (70Χ15), οπότε η επιδότηση θα είναι 262,5 ευρώ (1050χ0,25).
ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Για να πάρει όμως κάποιος το επίδομα πρέπει να καλύπτει δύο βασικές προϋποθέσεις που σχετίζονται με οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν:
* Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλαδή το ετήσιο εισόδημα του εγγάμου με 1 παιδί πρέπει να είναι έως 22.000, με 2 παιδιά έως 24.000 και με 3 παιδιά και άνω έως 26.000. Οι μονογονεϊκές οικογένειες πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.
* Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Πέραν αυτών, γνωστό είναι ότι το επίδομα καταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κύριας κατοικίας. Όμως για κάθε κατοικία, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τμ για τους άγαμους και μόνο για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή και 120 τμ να είναι το σπίτι για τα 100 τμ θα επιδοτηθεί.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για να χορηγηθεί το επίδομα πρέπει να ανοίξει πρώτα η εφαρμογή στο taxis και οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις. Αλλά η εφαρμογή συνήθως 2-3 εβδομάδες μετά τις 15 Οκτωβρίου. Αν κάποιος προμηθευτεί πετρέλαιο πριν από το άνοιγμα της εφαρμογής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Μαΐου 2016.
ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ
Το επίδομα, λογικά, θα δοθεί και φέτος σε δύο δόσεις. Πέρυσι όσοι είχαν κάνει αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, πήραν το ποσό εντός του Ιανουαρίου, ενώ όσοι έκαναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016 πληρώνονταν έως και τον Ιούνιο.
Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Σε κάθε περίπτωση φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο με πέρυσι, αφενός μέσω των φόρων, αφετέρου μέσω των διεθνών τιμών που φαίνεται να παγιώνονται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. Ως γνωστό από 15/10/2016 μπαίνει σε εφαρμογή η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο (αύξηση 33%). Αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή στη διακύμανση των διεθνών τιμών, κάτι που δεν αποκλείουν οι αναλυτές, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά σε τιμή 90-92 λεπτών το λίτρο, έναντι 82-85 λεπτών πέρυσι στο ν. Λάρισας. Τα επιπλέον αυτά 7-8 λεπτά είναι αποκλειστική συνέπεια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αυτόν.
Αν βγεί σ΄ αυτή την τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης τότε για όσους παίρνουν επιδότηση θα κοστίζει γύρω στα 65 με 67 λεπτά το λίτρο. Πέρυσι για όσους δικαιούνταν επιδότηση η τιμή κυμαίνονταν από 57-60 ευρώ το λίτρο. Πάντως οι ειδικοί του χώρου περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή κατά την ημέρα πρεμιέρας και τότε θα δούμε την ακριβή τιμή λιανικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass