Χρ. Νίκας: Όσο μικρότερη η αβεβαιότητα για την οικονομία, τόσο μεγαλύτερη η ανάκαμψη

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2016 19:27

Την αισιοδοξία του, ότι «μετά από επτά, οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στην Ελλάδα» έχουν δημιουργηθεί, μέσα στην κρίση, οι όροι για την ανάκαμψη, αρκεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας, εξέφρασε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οικονομολόγος, Χρήστος Νίκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και απαντώντας σε ερώτηση για το πού στηρίζει δικές του εκτιμήσεις, ότι είναι εφικτή, τεχνικά, η υπέρβαση των προβλέψεων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πάνω από 2,7%, ακόμη και 3%, ο κ. Νίκας εξήγησε, ότι στην Ελλάδα υπάρχει και πλεόνασμα αναξιοποίητου εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και πλεόνασμα ανενεργού, λόγω μειωμένης ζήτησης, εξοπλισμού και μηχανημάτων και σε κάποιο βαθμό και χρήμα που μπορεί να ενεργοποιήσει την ζήτηση, αρκεί να μειωθεί η αβεβαιότητα για την οικονομία.

«Το θέμα είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις οι παραγωγικοί πόροι, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται στην παρούσα φάση, μπορούν να αξιοποιηθούν. Η απάντηση είναι, εάν αναζωογονηθεί η ζήτηση» είπε ο κ. Νίκας.

Υποστήριξε ότι, «παρά την υπερφορολόγηση, υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν οικονομίες ακόμη» και εκτός τραπεζικού συστήματος ή και στο εξωτερικό, τα οποία προς το παρόν δεν στρέφονται στην κατανάλωση, «διότι φοβούμαστε, ότι αυτή η ?λαίλαπα? δεν έχει ακόμη τελειώσει».

«Κατά την άποψή μου, θα τελειώσει, όταν ο κόσμος πειστεί ότι πάει να τελειώσει. Όταν σταματήσουμε να έχουμε νέα, ότι εφευρέθηκε από τον υπουργό ένας νέος νόμος, ένας νέος φόρος ή ότι το ΔΝΤ πιέζει για επιπλέον εισπρακτικά μέτρα. Όταν αυτός ο βομβαρδισμός του ελληνικού λαού με άσχημα νέα σταματήσει και καταστεί πιο αισιόδοξος και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, τότε θα θελήσει να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα ευημερίας και κατανάλωσης» είπε ο κ. Νίκας.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε πειστεί ότι το τέλος αυτής της κατάστασης επίκειται, θα δείτε, ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί άμεσα» συνέχισε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Οπότε αυτοί, οι λίγοι, αν θέλετε, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν κάποια χρήματα, θα τα στρέψουν στην κατανάλωση. Θα αυξηθεί η ζήτηση, οι επιχειρήσεις -για τους λόγους που σας εξήγησα- μπορούν να ανταποκριθούν σε επιπλέον ζήτηση άμεσα, οπότε θα πάρει μπρος η οικονομία».

Σε ερώτηση, για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο, ο κ. Νίκας απάντησε:
«Οι αγορές λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν και οι Έλληνες καταναλωτές. Στο βαθμό, δηλαδή, που επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα, θα μπορέσουμε να βγούμε» είπε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα επιτόκια».
«Όσο περισσότερη σιγουριά εμπνεύσουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στο μεν εσωτερικό αυτήν θα την επωφεληθούμε σε όρους αύξησης της ζήτησης, στο δε εξωτερικό θα την επωφεληθούμε σε όρους δανεισμού από τις αγορές, με χαμηλότερα επιτόκια» υπογράμμισε ο κ. Νίκας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass