ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

"Φορτώνουν" τις κάρτες για να πληρωθούν οι φόροι

* Τα αυξημένα έσοδα του Σεπτεμβρίου φέρνουν πιο γρήγορα το ν/σ για το πλαστικό χρήμα - Τι σχεδιάζεται και ποιες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διαθέτουν POS από το νέο έτος

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 11:38

Του Γιώργου Νούλη
 Στη χρέωση πιστωτικών καρτών καταφεύγουν πολλοί φορολογούμενοι για να αντιμετωπιστεί η φορολογική "καταιγίδα" που τους πλήττει. Η χρέωση πιστωτικών καρτών που ισοδυναμεί… με δάνειο για την πληρωμή φόρων παρουσιάζει από πέρυσι αύξηση έως 40%

καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν χρήση των προγραμμάτων των τραπεζών με τις για άτοκες διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων.
Η χρέωση καρτών για την πληρωμή των φόρων, γίνεται πολλές φορές για το σύνολο της φορολογικής οφειλής και όχι για κάθε δόση με αποτέλεσμα να εισρέουν νωρίτερα τα σχετικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις προβλέψεις. Για παράδειγμα, πολλοί φορολογούμενοι χρέωσαν στην πιστωτική τους το σύνολο του φετινού ΕΝΦΙΑ και όχι την κάθε μια από τις πέντε δόσεις, πληρώνοντας έτσι τον το φόρο από 9 έως 12 δόσεις.  Κάτι ανάλογο έγινε και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και κάτι ανάλογο προφανώς θα γίνει και με τα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρωθούν απόν ερχόμενο μήνα εφάπαξ..
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα, ενώ στο 9μηνο καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.
Βλέποντας την αποτελεσματικότητα της χρήσης των καρτών ενδεχομένως, εάν η κυβέρνηση είχε κινηθεί ταχύτερα και είχε προωθήσει το νομοσχέδιο για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος , καθιστώντας υποχρεωτική σχεδόν τη χρήση καρτών τόσο από τους φορολογουμένους (δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο θα δημιουργείται με βάση τις αποδείξεις που προέρχονται από συναλλαγές με κάρτες) όσο και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπ. Οικονομικών, από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.
Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Συγκεκριμένα:
* Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.
* Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.
* Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.
Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά και αυτό γιατί οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη ΓΓΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από τους φορολογούμενους.
Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου, πέραν των άλλων κινήτρων που θα δοθούν (κληρώσεις δώρων, ακινήτων , αυτοκινήτων κα)    θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων.  
Πάντως από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.
 Ωστόσο για να προωθηθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να αρθεί και η εκκρεμότητα με το ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρηματιών. Προς το παρόν οι δανειστές φέρνουν αντιρρήσεις αλλά μετά την πρόσφατη συνάντηση επιχειρηματικών φορέων με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ν. Βελκουλέσκου, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι αντιδράσεις τελικά θα καμφθούν. Το αίτημα της θεσμοθέτησης του «ακατάσχετου» λογαριασμού αποτελεί ουσιώδη για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο καθώς θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και να καλύψει τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ POS
Επιπροσθέτως να σημειώσουμε πως από τη νέα χρονιά όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες  να διαθέτουν μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής ώστε να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Και οι πρώτες που από την 1/1/2017 που θα εγκαταστήσουν τα μηχανήματα θα είναι αυτές της εστίασης, δηλαδή ταβέρνες, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφέ-μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης...  
Και αυτό γιατί οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικών παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων. Ωστόσο οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις επιχειρήσεις εαυτές, όμως εάν οι πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτες οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται. Το μέτρο θα επεκταθεί εντός του 2017 και σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass