ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«Μετωπική» ασφαλιστών - Τραπεζών

* «Εκβιάζουν τους δανειολήπτες να ασφαλίσουν στις ίδιες το δάνειό τους», καταγγέλλουν εκπρόσωποι της αγοράς. * Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στη Λάρισα και 20 ακόμη πόλεις

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 12:07

Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λάρισα και σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδος ζητώντας από τις τράπεζες να σέβονται την νομοθεσία στην προώθηση ασφαλιστικών προγραμμάτων προχώρησαν χθες οι επαγγελματίες ασφαλιστές.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους φορείς της διαμεσολάβησης τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και στόχευαν στην ανάδειξη τόσο των "αθέμιτων και εκβιαστικών πρακτικών που προωθούν οι τράπεζες" όσο και στην ενημέρωση των καταναλωτών για το δικαίωμά τους να επιλέγουν όποια εταιρία και ασφαλιστικό διαμεσολαβητή επιθυμούν και όχι κατόπιν υποδείξεως.

Η διαμαρτυρία του Συλλόγου Ασφαλιστών ν. Λάρισας, που σηματοδοτούσε την προσπάθειά τους να προστατέψουν την αξιοπρέπεια του επαγγέλματός τους και τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, μιας και δεν είναι αντίθετοι στην πώληση ασφαλιστικών προγραμμάτων από τις τράπεζες, αρκεί να γίνεται με κανόνες ισονομίας, ξεκίνησε στις 11 το πρωί με προσυγέντρωση των μελών στο Επιμελητήριο Λάρισας για να συνεχίσουν με τη συμβολική "κατάληψη" του καταστήματος της EUROBANK επί της Μ. Αλεξάνδρου, έναντι Δικαστικού Μεγάρου, όπου διένειμαν στους συμπολίτες μας ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματά τους.

"Η ασφάλιση της περιουσίας σου, της επιχείρησής σου ή της υγείας σου, αναγραφόταν στην επιστολή που έδιναν στους καταναλωτές οι ασφαλιστές, είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη συμβουλή και πρέπει να δίνεται μόνο από τον ανάλογο επαγγελματία. Τα τραπεζικά ιδρύματα προωθούν συχνά μέσω υπαλλήλων τους ασφαλιστήρια συμβόλαια ασφαλιστικών εταιριών με τις οποίες συμβάλλονται. Οι υπάλληλοι αυτοί οφείλουν να κατέχουν ειδικό πιστοποιητικό γνώσεων.

Ζήτησέ το! Οι τράπεζες δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση κάποιας άλλης αναγκαίας για εσένα τραπεζικής συναλλαγής. Στην περίπτωση που δανειακή σου σύμβαση επιβάλλει την ασφάλιση, τότε δικαιούσαι να αναζητήσεις όποια ασφαλιστική εταιρία επιθυμείς μέσω όποιου Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή επιλέξεις, αναζητώντας προς το συμφέρον σου τις καλύτερες καλύψεις με την καλύτερη δυνατή τιμή. Τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απορρίψουν τα ασφαλιστήρια που τους παραδίδεις, όπως δεν έχουν και κανένα δικαίωμα να χρεώνουν έξοδα για τη μελέτη τους, όπως καταχρηστικά κάνουν. Εάν απορρίψουν ασφαλιστήριό σου ζήτησέ τους έγγραφη αιτιολόγηση.

Κατάγγειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Γεν. Γραμματεία Καταναλωτή κάθε αθέμιτη και πιεστική πρακτική που χρησιμοποιούν. Τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν δικαιούνται να επιβάλουν ως προϋπόθεση για καμία τραπεζική συναλλαγή, την επιλογή της Ασφαλιστικής Εταιρίας που συνεργάζονται. Όταν συμβαίνει αυτό αρνήσου το και κατάγγειλέ το! Τα Τραπεζικά Ιδρύματα δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν την πρόσβαση που διαθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό σου καθώς και την γνώση του υπολοίπου του λογαριασμού σου, για να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμίευσης ή επένδυσης, χωρίς να έχουν έγγραφη συγκατάθεση για την χρήση αυτής της πληροφορίας. Όταν τα Τραπεζικά Ιδρύματα προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εκτελούν διαφορετική εργασία από την τραπεζική τους λειτουργία. Εκτελούν την εργασία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, χωρίς αυτή να αποτελεί το βασικό τους γνωστικό αντικείμενο και στερούν την εργασία από τον Ασφαλιστή σου, που είναι ο μόνος που θα σου εξασφαλίσει το καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης με το οικονομικότερο κόστος. Και το κυριότερο! Δεν θα σου γυρίσει την πλάτη τη στιγμή που θα τον χρειασθείς. Θα είναι πλάι σου και θα διεκδικεί την δίκαιη απαίτηση μαζί σου".

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Να σημειωθεί ότι η διαμαρτυρία των ασφαλιστών έτυχε της συμπαράστασης της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, που σε ψήφισμά του κατήγγελλε "τις όλο και περισσότερο προκλητικές πρακτικές των τραπεζών στη διαδικασία προώθησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων καθώς ο τρόπος έκφρασής τους, είναι εκβιαστικός, επιθετικός και αθέμιτος. Ταυτόχρονα πλήττουν καίρια τον θεσμό της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και τους χιλιάδες επαγγελματίες της καθώς τους ανταγωνίζονται με όρους που καταστρατηγούν κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Ήδη, και παρά την παρέμβαση της ΤτΕ με ειδική εγκύκλιο, έχουν υπερβεί κάθε όριο και προωθούν ασφαλιστικά προϊόντα ως εκβιαστικά παρακολουθήματα των τραπεζικών εργασιών τους", τονιζόταν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass