ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Εως τις 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις στο Ε9

Δημοσίευση: 15 Νοε 2016 8:00

Ένα εικοσαήμερο έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, με το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί.

Η προθεσμία διορθώσεων με ψαλιδισμένα πρόστιμα (ενδεικτικά το πρόστιμο των 100 ευρώ μειώνεται στα 50 ευρώ) εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου και όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Οικονομικών στις δηλώσεις Ε9 υπήρξαν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, ορισμένα εκ των οποίων επηρέασαν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.

Μεταξύ των συνηθέστερων λαθών είναι η δήλωση αγροτεμαχίων πλάι στο κύμα, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν επιλέξει εκ παραδρομής ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία 0-100 μέτρα ενώ στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζεται μπορεί να πρόκειται για χωράφι στο βουνό. Η θέση του αγροτεμαχίου, δεν επηρεάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ ο οποίος προκύπτει με βάση την επιφάνεια του ακινήτου χωρίς να συνυπολογίζεται η απόσταση από τη θάλασσα. Τα πράγματα αλλάζουν όμως δραστικά κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, όπου παράμετροι όπως η απόσταση από τη θάλασσα μπορούν να μεταβάλλουν σημαντικά την αξία του αγροτεμαχίου επί του οποίου θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος, στέλνοντας το λογαριασμό της εκκαθάρισης στα ύψη. Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών στο παρά πέντε της έκδοσης των εκκαθαριστικών έβαλε στον "πάγο" τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτεμαχίων. Του χρόνου όμως, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια καραδοκεί, κάνοντας τις διορθώσεις επιβεβλημένες.

Ένα άλλο λάθος, το οποίο συχνά κάνουν φορολογούμενοι αφορά στον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά το φόρο ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Επίσης ας έχουν υπόψη τους ότι σε περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, το Ε9 πρέπει να είναι επικαιροποιημένο. Ενδεικτικά φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν να διορθώσουν στο Ε9, τα αρδευόμενα χωράφια, καθώς παλιότερα δεν υπήρχε διαχωρισμός με τις μη αρδευόμενες εκτάσεις…            

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass