ΣΤΑ 6,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Υπέρβαση εσόδων κατά 2,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

* ΝΔ: Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς

Δημοσίευση: 15 Νοε 2016 13:14

ΑΘΗΝΑ

Αυξημένα κατά 2,398 δισ. ευρώ (ή 6,4%) έναντι του στόχου εμφανίζονται τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την υπερσυγκράτηση των δαπανών που συνεχίζεται συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 6,497 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά δημιουργούν ιδιαίτερη ικανοποίηση στην κυβέρνηση, εν όψει και της διαπραγμαύτευσης με τους θεσμούς με τα δημοσιονομικά να αποτελούν ένα από τα βασικά αγκάθια.

Σε επίπεδο Οκτωβρίου τα έσοδα υπερβαίνουν τον στόχο περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Κάτω των στόχων όμως παραμένουν οι επιστροφές φόρου και η εκτέλεση του ΠΔΕ.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.306 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 793 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.499 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6.497 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4.532 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.791 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.804 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.572 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40.070 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.398 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.386 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 145 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.531 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.734 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 826 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016 ανήλθαν στα 41.497 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.233 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.730 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38.507 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.373 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.738 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 780 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 327 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 117 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 53 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 269 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 43 εκατ. ευρώ για τις μεταναστευτικές ροές και 30 εκατ. ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2.990 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 860 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στοιχεία Οκτωβρίου

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.980 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 1.058 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.822 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 915 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Οκτωβρίου 2016 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 127 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (364 εκατ. ευρώ).

Τον Οκτώβριο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.266 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 132 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.957 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 99 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 309 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 231 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η ΝΔ

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ' τριμήνου του 2016. Μόνο που τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το περυσινό γ' τρίμηνο ήταν καταστροφικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ με αφορμή την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη 1,5% για το γ' τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015.

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».

Απαντώντας, η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε ότι «πέρυσι η κυβέρνηση Τσίπρα, στέγνωσε την αγορά σκουπίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε εσωτερική στάση πληρωμών, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls και υπέγραψε το αχρείαστο, 3ο Μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. ευρώ».

Επομένως - συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν είναι για πανηγυρισμούς. «Όσο για το "αποτύπωμα" της πολιτικής της στην κοινωνία, ας ρωτήσει η κυβέρνηση τους 82.810 συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τον Οκτώβριο, τα 2.400.000 συνταξιούχους που είδαν κύριες και επικουρικές συντάξεις να σφαγιάζονται και το ΕΚΑΣ να καταργείται, τους χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο», καταλήγει η ΝΔ.

Ακατανόητους και προκλητικούς χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, ιδιαίτερα -όπως σημειώνει- όταν ως γνωστόν πρόκειται για το λεγόμενο «τουριστικό τρίμηνο», ενσωματώνει δηλαδή τις θετικές συνέπειες του τουρισμού.

«Υπενθυμίζουμε ότι εφέτος ελπίζουμε στη χώρα απλά να μην υπάρξει νέα ύφεση, όταν θα έπρεπε να έχουμε ήδη 3,5% ανάπτυξη (και 6% στην διετία 2015-2016) με βάση τις προβλέψεις του 2014, δηλαδή πριν την καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όσο για την σύγκριση με το περσινό τρίμηνο των capital controls, δεν χρειάζεται καν σχόλιο. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κ. Τζανακόπουλε!», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση της κυβέρνησης στη ΝΔ

«Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα» απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στην ΝΔ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass