"ΜΠΑΡΑΖ" ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ

Σε "κόλαση" κατασχέσεων οι επαγγελματίες της Λάρισας

* Για εξόντωση της επιχειρηματικότητας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Αδάμ αναδεικνύοντας και το θέμα των υπέρογκων δημοτικών τελών

Δημοσίευση: 16 Νοε 2016 11:45

Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτες την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Λάρισας να δώσουν έμφαση στην ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και να αποφεύγουν ενέργειες που επιτείνουν την ασφυξία στην αγορά, επιβαρύνουν την ήδη κακή ψυχολογία και υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάκαμψης, έστειλε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Λίγες μέρες μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε μέσω της "Ε" για τη δραματική κατάσταση στην αγορά και την ανησυχία που εκδήλωσε εξαιτίας της ασυνέπειας του κράτους απέναντι στις υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες, στερώντας πολύτιμα κεφάλαια από τις επιχειρήσεις, ο κ. Δημ. Αδάμ επανέρχεται σήμερα καταγγέλλοντας αδιέξοδες και αναποτελεσματικές πρακτικές που επιβεβαιώνουν πως η τοπική οικονομία βαδίζει σε "τεντωμένο σκοινί" και πως η επιχειρηματικότητα βιώνει συνθήκες εξόντωσης…

Κάνοντας λόγο για "κόλαση κατασχέσεων και δεσμεύσεων" τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματιών από την εφορία για οφειλές που προέκυψαν προσφάτως, εγκαλώντας τη δημοτική αρχή για αμέλεια στην ενημέρωση των επαγγελματιών για οφειλές από τροχονομικές παραβάσεις σε επαγγελματικά οχήματα, με συνέπεια να βεβαιώνονται στην εφορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αναδεικνύοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των δημοτικών τελών σε χαμηλότερα επίπεδα, ο πρόεδρος του επιχειρηματικού φορέα δείχνει να αγωνιά για τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική οικονομία, τα οποία όπως φαίνεται και ανεπίλυτα παραμένουν και τις τεράστιες πιέσεις στην αγορά διογκώνουν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε πρωτίστως τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του επιχειρηματικού φορέα για τις δεσμεύσεις υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαμορφώθηκαν το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν πλέον με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς τις κατασχέσεις περιουσιών, καταθέσεων και εισοδημάτων από χιλιάδες οφειλέτες. Ενδεικτικά στις αρχές Νοεμβρίου η φορολογική διοίκηση προέβη σε δεσμεύσεις ποσών για οφειλές που διαμορφώθηκαν το Σεπτέμβριο. "Είναι προφανές ότι τέτοιες επιλογές "στραγγαλίζουν" την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να αντέξουν και να επιβιώσουν από τη στιγμή που 2 εκ. πολίτες είναι οφειλέτες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αγγίξει τα 120 δισ. και τα "κόκκινα" δάνεια διαμορφώνονται στα 108 δισ. ευρώ.  

Δεν μπορεί η "απάντηση" της Πολιτείας προς αυτή την γενικευμένη χρεοκοπία να είναι οι κατασχέσεις! Αντιθέτως θα πρέπει να προωθήσει την τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια εξυγιαίνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη, να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση, η οποία εξακολουθεί να δίδεται με το σταγονόμετρο, να αποκλιμακώσει τη φορολογία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να τονώσει την εγχώρια παραγωγή, η οποία καταρρέει και συρρικνώνεται με ανησυχητικές ρυθμούς.

ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών όμως γίνονται και για κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας, ετεροχρονισμένα…

"Τα μη πληρωθέντα ποσά βεβαιώνονται στις εφορίες και στη συνέχεια δεσμεύονται από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων". Πώς γίνεται όμως αυτό αναρωτιέται ο κ. Αδάμ; "Χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για την ύπαρξη οφειλών. Οι αρμόδιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση των επαγγελματικών οχημάτων πολλές φορές οι κλήσεις δεν φτάνουν ποτέ στα λογιστήρια με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους και να τις εξοφλούν εμπρόθεσμα. Οι διαμαρτυρίες των μελών μας και πολλές και εύλογες είναι. Νομίζουμε πως η ενημέρωση (γραπτή -ηλεκτρονική ή προφορική) από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων αλλά και κάθε δήμου του θα πρέπει σαφώς να προηγείται κάθε διοικητικού μέτρου που αυξάνει την ανασφάλεια και την αδυναμία προγραμματισμού στις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Το τρίτο ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Αδάμ, με την επισήμανση πως εξελίσσεται σε πραγματικό βραχνά για τις επιχειρήσεις της περιοχής είναι τα δημοτικά τέλη. "Έχουμε και στο παρελθόν δημοσιοποιήσει στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι τα δημοτικά τέλη είναι πολλές φορές υψηλότερα της αξίας κατανάλωσης ρεύματος. Διαμορφώνεται έτσι επιτακτικά και άμεσα η ανάγκη επαναπροσδιορισμού τους σε δραστικά χαμηλότερα επίπεδα που θα λαμβάνουν ρεαλιστικά υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά. Η εξαγγελία του δήμου Λαρισαίων για μείωση των τελών μας βρίσκει σύμφωνους αλλά δεν μας εφησυχάζει καθώς ούτε το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ούτε το ύψος των μειώσεων γνωρίζουμε.  

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό που θεωρείται κομβικής σημασίας για της επιχειρηματικότητα, το Επιμελητήριο προγραμματίζει ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. (στο 2ο όροφο του κτιρίου) και καλεί όλα τα μέλη να παραστούν για να το αναδείξουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Γιώργος Νούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass