Πώς θα επιστραφούν συντάξεις αναπηρίας

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2016 19:37

Ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» θα καλούνται να επιστρέψουν στα Ταμεία τις συντάξεις αναπηρίας και τα αναπηρικά επιδόματα όσοι δικαιούχοι εξακολουθούν να τα εισπράττουν (μετά την εξάμηνη παράταση που έχει δοθεί), αλλά μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, έχουν κριθεί ότι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή έχουν ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το 67%.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές θα αναζητούνται άτοκα, διά συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών ή σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ (μέσω εφορίας) αν δεν συνεχίσουν να δικαιούνται κανένα ποσό.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, με βάση το ν.4430/2016, η εξάμηνη παράταση ισχύει αναδρομικά από 1/7/2016, δηλαδή στις περιπτώσεις που προκύπτει παράταση καταβολής της σύνταξης λόγω αναπηρίας στους αμέσως επόμενους μήνες μετά την 30/6/2016, τα αντίστοιχα ποσά καταβάλλονται αναδρομικά από 1-7-2016.

Η παράταση καταβολής των παροχών ισχύει εφόσον το δικαίωμα έχει λήξει ή λήγει μέχρι τις 30/6/2017 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα του ασφαλισμένου. Και λήγει είτε με τη συμπλήρωση έξι μηνών είτε πριν από τη συμπλήρωση των έξι μηνών, εφόσον στο μεταξύ εκδοθεί νέα οριστική κρίση υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ και απόφαση συνταξιοδότησης.

Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass