ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Αλαλούμ με τα "μπλοκάκια" των αυτοαπασχολούμενων

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 8:16

Αναπάντητα ερωτήματα και μεγάλη αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό και «μπλοκάκι».

Ένας μήνας έχει μείνει από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος με τις ασφαλιστικές εισφορές και «αγνοούνται» οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για το τι τελικά θα ισχύσει, ποιους θα αφορά, αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ποια θα είναι η επιβάρυνση για εργαζόμενους και εργοδότες. Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν πότε το υπουργείο Εργασίας θα δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές που θα γίνουν στο παραπέντε.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016. Αυτό θα συνεχιζόταν και το 2017 μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Αν προέκυπταν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονταν. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία όμως εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015 αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση. Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απορίες περισσότερες…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass