ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μειώνονται επιδόματα και καταργούνται φοροαπαλλαγές

* Τέλος οι εκπτώσεις για ιατρικές δαπάνες - "Ψαλίδι" στο επίδομα θέρμανσης και στο φοιτητικό επίδομα …

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 12:26

Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου, τη μείωση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης αλλά από το 2018, διατάξεις που αφορούν την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος και, εκτός απροόπτου, για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τη Δευτέρα στη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να επισπευστεί η κατάθεσή του και σήμερα και σε αυτό θα περιληφθούν όλα τα κίνητρα για τη χρήση καρτών στις συναλλαγές, με τη δημιουργία του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις να παραμένει πάντως το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Στις αυξήσεις φόρων που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, σταθερή τηλεφωνία, έρχεται να προστεθεί η επιβολή φόρου σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα προβλέπει:

* ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ: Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς που είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου καταργείται από το 2017. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η φοροαπαλλαγή θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο έτος.

* ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Μείωση της έκπτωσης από το 2017 με στόχο να περιορισθεί το κονδύλι ύψους 120 εκατ. ευρώ. Από το 2017 όσοι επιθυμούν να έχουν την σχετική έκπτωση θα πρέπει να πληρώνουν για τις ιατρικές υπηρεσίες με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

* ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2017-2018 το κονδύλι θα περιορισθεί στα 55 εκ. ευρώ περίπου.

* ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Επιβολή νέου φόρου στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ. Εκτός βεβαίως τον προστίμων, θα επιβληθεί σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

* ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ: Περικοπή των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι ναυτικοί. Ο φόρος σήμερα στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται.

* ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εντός ή εκτός Ελλάδος, η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παραμένει ακόμη μεγάλη σχετικά με τον συντελεστή φορολόγησής τους, με αποτέλεσμα να κρίνεται αμφίβολο μέχρι την τελευταία στιγμή εάν οι διατάξεις του θα περιληφθούν στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο.

* ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος, θα προβλέπεται το «χτίσιμο» από το επόμενο έτος του αφορολόγητου ορίου, με το ποσοστό της δαπάνης που πρέπει να καλύπτεται με κάρτες να κυμαίνεται από 10% έως και 20% (αν και με το αρχικό σενάριο προβλεπόταν και 30%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητεί συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και άνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 30.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%-20%. Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ πολύ μικρότερο θα είναι το όριο για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο των κινήτρων θα καθιερωθεί και η λοταρία αποδείξεων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet).

* ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Πέραν όλων αυτών εξετάζεται και μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass