ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«ΣΤΟΠ» στις περικοπές μόνο με αλλαγή πορείας

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2016 15:02

«Ανοιχτό παραμένει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, παρά τις περικοπές και τις θυσίες των Ελλήνων, χωρίς μάλιστα πολλά περιθώρια αντιμετώπισής του αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας το 2017». Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε χθες την κατάσταση ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λάρισας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Διόνυσος».

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας του κόσμου για την πορεία του ασφαλιστικού, τις περικοπές των συντάξεων και των αλλαγών που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2017, ήταν το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν από νωρίς κατάμεστη, όχι μόνο από στελέχη και φίλους του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο πρώην υπουργός, εξέφρασε καταρχήν την ανησυχία του για τις εξελίξεις σχετικά με το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι πολλά πράγματα είναι ακόμα ανοιχτά, καθώς δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το τι θα γίνει με τη σύνδεση εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο κ. Κουτρουμάνης και στο ζήτημα των δαπανών, αφού παρά τις περικοπές των συντάξεων δεν υπάρχει μείωση των δαπανών. Την ίδια στιγμή, από τις 13 Μαΐου 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν συντάξεις μειωμένες 20 % κατά μέσο όρο και μέχρι 30 % σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό μάλιστα αφορά το σύνολο των συντάξεων – γήρατος, αναπηρικές και λόγω θανάτου -, ενώ η κατάργηση του ΕΚΑΣ πλήττει το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων. Αναρωτήθηκε μάλιστα πόσο μπορεί να αντιπαλέψει η κυβέρνηση το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ισχύσουν οι συγκεκριμένες περικοπές και για τους παλιούς συνταξιούχους.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε παράλληλα ότι τα επόμενα χρόνια, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα υπάρξουν πολλά περιθώρια για το ασφαλιστικό σύστημα.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια το ασφαλιστικό να ήταν πρόβλημα οικονομίας, εξαιτίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, μετά όμως τις μειώσεις που υπήρξαν, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που παραμένουν, τη συνέχιση της ύφεσης ουσιαστικά, παρά την οριακή ανάπτυξη που δείχνουν οι αριθμοί, και την οικονομία να βρίσκεται σε αποσάρθρωση, το ασφαλιστικό θα βρεθεί σε δύσκολη θέση που θα επιβάλει νέες περικοπές αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας το 2017.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι το νέο πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εισφορές που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερα εισοδήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα παράλογες τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί μείωση των εσόδων, μια κατάσταση που μπορεί να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τη μείωση όλων των συντάξεων σε ποσοστό 20 %, όπως ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

Αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι πριν από τις όποιες αλλαγές θα έπρεπε να προηγηθεί ένας ειλικρινής απολογισμός του πόσο απέδωσαν οι αλλαγές που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και να θεσπιστούν στοιχειώδεις κανόνες.

«Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ»

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λάρισας, Βαγγέλης Γιαννούλας αναφέρθηκε στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συμπληρώνονται σε λίγο καιρό και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό τόνισε ότι «ο λογαριασμός είναι περίπου 86 δισ. ευρώ και οι υποσχέσεις που έδωσαν αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα».

Για το προσφυγικό τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και επιδεικνύει παντελή αδιαφορία, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγει με τη ρητορική του ανιστόρητες εδαφικές διεκδικήσεις» και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αποτροπής τέτοιων απειλών.

Τέλος, σε σχέση με το χρέος, ο κ. Γιαννούλας τόνισε ότι όπως φαίνεται η απομείωση του χρέους δεν θα έλθει τελικά, καταλήγοντας ότι για την κυβέρνηση ο κατήφορος δεν έχει όρια.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Παπαποστόλου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Νίκος Παναγιώτου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Λαρίσης, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Αδαμόπουλος, ο πρώην βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και το στέλεχος της τοπικής οργάνωσης, Κατερίνα Κόσσυβα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass